Εργατικό κίνημα
ΠΑΝΣΕΚΚ: 24ωρη απεργία εργαζόμενων 5/4

5/4, Απεργιακή Κινητοποίηση των εργαζόμενων στα Κέντρα Κοινότητας. Φωτό: Μάνος Νικολάου

24ωρη απεργία και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 5 Απρίλη  οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινότητας των δήμων, τις δομές που στηρίζουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και έχουν αναλάβει την επιδοματική πολιτική. Παλεύουν για την ανανέωση των συμβάσεών τους και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, καθώς έξι χρόνια τώρα που λειτουργούν τα Κέντρα Κοινότητας και οι 1200 εργαζόμενοι πανελλαδικά είναι ορισμένου χρόνου. Επίσης, διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού για να αναλάβει τον τεράστιο γραφειοκρατικό όγκο δουλειάς για να μπορούν οι επιστημονικές ειδικότητες -ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α., να έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν με το αντικείμενό τους.

Η συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας μεταφέρθηκε έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΑ, ενώ στη συνέλευση που ακολούθησε πήραν απόφαση να απεργήσουν μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 10/4.

Η απεργία ξεκίνησε με μία πρώτη νίκη, καθώς το προηγούμενο βράδυ κατατέθηκε έκτακτη τροπολογία που έδωσε παράταση στις συμβάσεις, που στα τέλη Απρίλη θα έληγαν. «Η απεγνωσμένη προσπάθεια της κ. Μιχαηλίδου (υφυπουργός Εργασίας για θέματα Πρόνοιας) και του επιτελείου της να προλάβουν την απεργία μας με μια αρπακολατζίδικη και ασαφή τροπολογία απέδειξε πως, μπροστά στην κινητοποίηση των εργαζόμενων, τρέμουν», αναφέρει η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Κοινότητας (ΠΑΝΣΕΚΚ). Αποφάσεις στήριξης στην απεργία πήραν η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΠΟΠΟΚΠ με τους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΑ (ΠΣΕ-ΟΓΑ) να στηρίζουν την κινητοποίησή με τη συμμετοχή τους με πανό.

Μονιμοποίηση

«Είναι αυταπόδεικτο ότι εξυπηρετούμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες όταν είμαστε στην ίδια θέση έξι και εφτά χρόνια. Δεν μας αρκεί η ανανέωση των συμβάσεων, θέλουμε μονιμοποίηση», είπε ο Χρήστος Μπόικος, πρόεδρος του ΠΑΝΣΕΚΚ. «Το αίτημά μας για πρόσληψη διοικητικού προσωπικού επίσης δεν καλύπτεται από την τελευταία τροπολογία. Είναι η δεύτερη 24ωρη πανελλαδική απεργία στα Κέντρα Κοινότητας. Αυτή τη φορά δεν πέρασε απαρατήρητη και γι' αυτό επιμένουν να τη σπάσουν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, έχοντας όπλο ότι κρατάμε στα χέρια μας όλη την κοινωνική πολιτική της χώρας».

«Είναι τόσο μεγάλη η κοινωνική προσφορά και τόσο σημαντικός ο ρόλος σας που επιβάλλεται να μονιμοποιηθείτε», τόνισε στη συγκέντρωση η Νότα Βασιλοπούλου, πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία). «Θέλουμε πλήρη εργασιακά δικαιώματα και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».