Καταπίεση και απελευθέρωση
Pride 2023: Να αλλάξουμε το σύστημα –όχι την πλατεία του Pride

18/6/2022, Athens Pride. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (μπροστά στο Δημαρχείο) μεταφέρεται τελικά το Athens Pride το Σάββατο 10 Ιούνη, μετά από απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής του. Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως η αλλαγή χώρου «οφείλεται στην παρουσία του περιπτέρου της ΝΔ στην πλατεία Συντάγματος», όπου ήταν ο αρχικός τόπος διεξαγωγής του. Εξηγώντας επιπλέον ότι η μεταφορά γίνεται για «λόγους ασφάλειας, παραγωγής, χωροταξικά θέματα, καθώς και πολιτικής ουδετερότητας του θεσμού».

Η Πρωτοβουλία «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie-Oh» επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση είναι λάθος. Θυμίζει ότι το Pride τιμά το Stonewall, την εξέγερση ενάντια στην καταπίεση του κράτους προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ότι η Ημέρα Υπερηφάνειας κατακτήθηκε με αγώνες και συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα. Κι ότι έτσι κατάφερε, μέσα και από τη γιγάντωσή του τα τελευταία χρόνια, να καταλαμβάνει την πλατεία Συντάγματος έξω από τη Βουλή. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να είναι «ουδέτερο πολιτικά» ή να αυτοπεριορίζεται επειδή η ΝΔ απαιτεί προεκλογικά το Σύνταγμα για τον εαυτό της. Ειδικά όταν πρόκειται για το κόμμα των Λιγνάδηδων, των Μίχων και όλων των σεξιστικών επιθέσεων.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η Πρωτοβουλία συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά την καμπάνια για μαζική συμμετοχή στο Pride με αφίσα και προκήρυξη που προτείνει ξεκάθαρα «Να μαυρίσουμε την κυβέρνηση του “πατρίς-θρησκεία-οικογένεια”». Συνεχίζει την κατάθεση ψηφισμάτων σε σωματεία και συλλόγους για αποφάσεις στήριξης και συμμετοχής. Και καλεί την ίδια μέρα, στις 4μμ, στο νέο χώρο, στην εκδήλωση που οργανώνει με τίτλο «Ενάντια στην κυβέρνηση και το σύστημα του σεξισμού – Η πάλη για την απελευθέρωση», πριν τη μεγάλη Διαδήλωση Υπερηφάνειας που θα ξεκινήσει στις 7μμ.

Η σημασία του φετινού Pride ως σταθμού ενάντια στον σεξισμό και την ομοφοβία αναδείχτηκε ακόμα περισσότερο μετά την αισχρή επίθεση που εξαπέλυσε το Υπουργείο Παιδείας στο γυναικείο και ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων -και συγκεκριμένα μέσω του θέματος για τη βία κατά των γυναικών που επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Tο δεύτερο κείμενο (απόσπασμα από άρθρο στο Βήμα στις 28/05/2023 για τις θέσεις της συγγραφέως Μπελίντας Κανόν) εξαπέλυε μια δριμεία επίθεση στο κίνημα που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια και το παλεύει.

 Ένα κείμενο που αναπαρήγαγε τις εξοργιστικές κατηγορίες ότι στο εσωτερικό του νέου κινήματος «ενίοτε το να είσαι θύμα γίνεται εύσημο», κάτι που ιδεολογικά εκφράζεται ως «πάθος για θυματοποίηση». Και υποστήριζε ότι, σε αντίθεση με αυτόν τον «νεοφεμινισμό» όπως χαρακτηρίζει αυτή η συντηρητική και (ακρο)δεξιάς αντίληψης άποψη το νέο κύμα, ο “σωστός” φεμινισμός είναι ένα «χαρούμενο» κίνημα απόκτησης “ισχύος” και “δύναμης”.

Είναι τεράστια πρόκληση την ίδια ώρα που οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις, οι βιασμοί, οι ξυλοδαρμοί, οι γυναικοκτονίες έχουν χτυπήσει κόκκινο διεθνώς και εδώ, η επίσημη επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας να επιλέγει ένα κείμενο που ο σεξισμός ξεχειλίζει από κάθε του λέξη. Προφανώς η γυναίκα στην Κρήτη που μαχαιρώθηκε 14 φορές από τον αρραβωνιαστικό της και κατέληξε στη ΜΕΘ (το τελευταίο περιστατικό βίας) πρέπει να νιώθει πολύ χαρούμενη που έγινε θύμα.

Σεξιστικά σκάνδαλα

Το μένος του Υπουργείου Παιδείας και συνολικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το γυναικείο και ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα είναι γνωστό. Δεν αντέχει τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να χωνέψει ότι έχει αποκαλύψει τα σεξιστικά της σκάνδαλα. Έχει τρομάξει που κατάφερε να μετατρέψει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών στις 8 Μάρτη σε απεργία και σύγκρουση με τα αφεντικά, που συνέδεσε τα αιτήματά του με όλα τα αιτήματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας και τα έκανε υπόθεσή τους. Ανοίγοντας ταυτόχρονα πλατιά τη συζήτηση για όλα τα ζητήματα, από τις αιτίες της γυναικείας καταπίεσης μέχρι την ταυτότητα φύλου, την τρανς και συνολικότερα τη ΛΟΑΤΚΙ+ ορατότητα, και κερδίζοντας μαζικά ακροατήρια. Γι’ αυτό και θέλει να το διασπάσει, να το πισωγυρίσει, να το τσακίσει.

Προφανώς τα σχολεία -όπου αυτές οι διεργασίες, συζητήσεις και μάχες είναι πολύ έντονες από εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες- έχουν μπει στο στόχαστρό της, από το δημοτικό μέχρι το λύκειο. Η επίθεση έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά τη φασιστική στοχοποίηση της δασκάλας που πρόβαλε στην σχολική της τάξη την ταινία «Αγόρια στο Ντους» -πρόκληση για την οποία το Υπουργείο Παιδείας δεν έβγαλε άχνα. Ακολουθώντας μια σειρά σεξιστικών και ομοφοβικών κυβερνητικών παρεμβάσεων στην εκπαίδευση, όπως ήταν η απόπειρα ένταξης προγράμματος για το «αγέννητο παιδί» στα γυμνάσια ένα χρόνο πριν.

Το Pride θα είναι μια μεγάλη απάντηση σε αυτή την επίθεση. Που επιβεβαιώνει πόσο μεγάλη σημασία έχει η μάχη που δίνει η Πρωτοβουλία «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie-Oh», αλλά και άλλες δυνάμεις του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, όχι μόνο για τη μαζικότητα του Pride, αλλά και για τον χαρακτήρα του, μακριά από Ιδρύματα τύπου Νιάρχος και Ωνάσης, κυβερνήσεις, πρεσβείες, εταιρίες. Ο «χαρούμενος φεμινισμός», αυτός που «ωθεί τις γυναίκες να αποκτήσουν περισσότερη ισχύ» όπως προτείνει το υπουργείο Παιδείας, είναι ακριβώς ο φεμινισμός των μεγάλων χορηγών. Αυτός θέλει να πείσει η κυρίαρχη τάξη ότι είναι ο δρόμος για την ισότητα -κι όχι ο δρόμος της σύγκρουσης με το σύστημα, των απεργιών, των συνδικάτων, της εργατικής τάξης, της νεολαίας, συνολικά των από κάτω που διεκδικούν μαχητικά και οργισμένα να βάλουν τέλος στην σεξιστική καταπίεση. 

Όπως αναφέρει η προκήρυξη της Πρωτοβουλίας: «Η οργάνωση των διαδηλώσεων Pride από “τα πάνω” μέσα από την ΜΚΟ Athens Pride που συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις και θεωρεί συμμάχους της τις πρεσβείες, τις εταιρείες που μας απολύουν λόγω ταυτότητας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, είναι άκρως προβληματική». Και συνεχίζει: «Διεκδικούμε μαζική παρουσία των εργατικών σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων, των κοινοτήτων μεταναστών στις 10 Ιούνη, για ένα Pride των από  κάτω». Η συγκρότηση ενός τέτοιου μαζικού μπλοκ το Σάββατο είναι εγγύηση ότι θα το κερδίσουμε, κόντρα στην κυβέρνηση και το σύστημά της.

Λένα Βερδέ

Υπουργείο Εθελοντικής Υποταγής

Χυδαία προπαγάνδα είναι η καταλληλότερη έκφραση για τα φετινά θέματα στην έκθεση των πανελλαδικών. Και των ΕΠΑΛ και των Γενικών Λυκείων. 

Οι μεν απόφοιτοι/τες των ΕΠΑΛ, σύμφωνα με τις επιλογές του υπουργείου, καλό θα είναι να εμπεδώσουν ότι οσονούπω θα αποτελούν ένα φτηνό εργατικό δυναμικό –όποτε καταφέρνουν να βρουν δουλειά– με άθλιες εργασιακές συνθήκες και γι’ αυτό πρέπει να βάλουν λίγη χαρά στη ζωή τους, να ωφεληθούν ψυχολογικά από την εθελοντική εργασία (βλέπε απλήρωτη εργασία). Και μη τολμήσετε να διαφωνήσετε, να αναπτύξετε διαφορετική άποψη, γιατί σας δίνεται η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: «Η συγκεκριμένη έρευνα κατέδειξε ότι τα άτομα που συμμετέχουν συχνά σε εθελοντικές δραστηριότητες πέρα από την καθημερινή τους εργασία, έχουν την ικανότητα να υπομένουν καλύτερα τις εργασιακές πιέσεις. Όπως δηλώνουν οι ίδιοι, την επόμενη μέρα στην εργασία τους νιώθουν πιο χαλαροί… Οι κοινωνικές επαφές σε συνδυασμό με τον ομαδικό χαρακτήρα της εθελοντικής εργασίας αποδεικνύονται ιδιαίτερα επωφελείς για τους εθελοντές: ξεχνάνε τα προσωπικά τους προβλήματα και με τη βοήθεια της ομάδας παρακάμπτουν ψυχολογικά και κοινωνικά τους αδιέξοδα… Γενικότερα, ο  εθελοντισμός  σε  κάθε μορφή του μας χαρίζει ένα αίσθημα χαράς, φέρνει γέλιο και χαμόγελο στη ζωή μας». Αν δεν φέρει, τότε κάτι τρέχει με εσάς.

Κάτι τρέχει και με εσάς που είστε κολλημένες/νοι με τα κινήματα, με την άποψη ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει μόνο με τους αγώνες. Ο «χαρούμενος φεμινισμός» απορρίπτει όλους αυτούς τους αναχρονισμούς (κατά το «είστε ντεμοντέ όσοι εναντιώνεστε στους πλειστηριασμούς» του Γεωργιάδη), όπως λέει το κείμενο που δόθηκε στην έκθεση των Γενικών Λυκείων. Το πρόβλημα δεν είναι αν υπάρχει βία κατά των γυναικών ή ανισότητες. Τα εκατομμύρια θύματα έμφυλης βίας παγκοσμίως δεν είναι παρά μια ιδεοληψία, που σας εμποδίζει να δείτε την προφανή λύση: «Ο φεμινισμός είναι ένα κίνημα χαρούμενο, ένα κίνημα που ωθεί τις γυναίκες να αποκτήσουν περισσότερη ισχύ, να διεκδικούν την ισότητα με τους άνδρες». Η λύση είναι να γίνετε μια δυναμική «γιάπισσα». Αν δεν γίνετε, είναι επίσης προφανές ότι εσείς φταίτε. 

Άραγε τα θέματα τα έβαλαν υπάλληλοι της απελθούσας κυβέρνησης της ΝΔ, προεξάρχοντος του κολλητού της Κεραμέως προέδρου του ΙΕΠ και γνωστού τσανακογλείφτη Γιάννη Αντωνίου (υπεύθυνου και για την προ ημερών κατάρρευση του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων) ή και γι’ αυτά υπεύθυνη είναι η απλή αναλογική; 

Σταυρούλα Πανίδου