Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αγώνας ενάντια στις δολοφονίες προσφύγων

15/6, Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο οργής στην Αθήνα για το έγκλημα στην Πύλο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Το μαζικό ρατσιστικό έγκλημα ανοιχτά της Πύλου δεν αφορά μόνο τα όσα έκαναν ή δεν έκαναν η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση και το Ελληνικό Λιμενικό. Η μεν πρώτη διεκπεραιώνει την «αποτρεπτική» πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το δε Λιμενικό διεκπεραιώνει τον «επιχειρησιακό σχεδιασμό», την εφαρμογή στην πράξη αυτής της πολιτικής.

Μόλις 10 μέρες πριν το ναυάγιο ο Μητσοτάκης καμάρωνε στην Κω γι’ αυτήν λέγοντας: «Πριν από δύο χρόνια στο νησί, το πρώτο θέμα θα ήταν το προσφυγικό. Σήμερα δεν το ανέφερε κανείς… γιατί, πολύ απλά, το πρόβλημα αυτό καταφέραμε να το λύσουμε». Στη διακαναλική συνέντευξη της ΝΔ μετά το ναυάγιο τα πράγματα έπαψαν να είναι «πολύ απλά»: «Το μεταναστευτικό είναι εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε προτεραιότητες. Μειώσαμε πάνω από 90% τις μεταναστευτικές ροές… Αυτή η πολιτική απέδωσε» είπε χαρακτηρίζοντας σαν μόνους υπεύθυνους για το έγκλημα τους «διακινητές».

Αλλά η ουσία παρέμεινε η ίδια. Οι 650 νεκροί στον πάτο της θάλασσας είναι η ζοφερή απόδειξη του τι εννοεί ο Μητσοτάκης «λύσαμε το πρόβλημα». Την δε απάντηση για το πώς επιτυγχάνεται η «πάνω από 90% μείωση των ροών» την γνωρίζουν άπαντες, όλα τα διεθνή δημοσιογραφικά δίκτυα από το BBC μέχρι τους New York Times και όλες οι διεθνείς οργανώσεις και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μέχρι την Διεθνή Αμνηστία. Oνομάζεται παράνομες «επαναπροωθήσεις». 

Είναι σε κοινή θέα, καταγραμμένες σε βίντεο, στις εκατοντάδες καταγγελίες των θυμάτων, επιβεβαιωμένες από δεκάδες δίκτυα, καταδικασμένες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην περίπτωση του Φαρμακονησίου, όπου οι νεκροί ήταν πέντε.

Τις ομολόγησε τον Μάη ο γγ Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης Λογοθέτης: «Αν βάλουμε φράχτη δε θα γίνεται κανένα pushback, δεν θα υπάρχει ανάγκη». Τις ομολόγησε σαφώς, (αφού πρώτα τις διέψευσε λέγοντας ότι το «θέμα διερευνάται») ο ίδιος ο Μητσοτάκης μιλώντας στην Κ. Αμανπούρ στο CNN: «Δεχόμαστε αυστηρή κριτική πάνω στο θέμα των επαναπροωθήσεων αλλά πολλοί λίγοι αντιμετωπίζουν το ζήτημα των προωθήσεων από το τουρκικό λιμενικό» είπε προσθέτοντας: «Όσο λιγότεροι στην θάλασσα τόσο λιγότεροι νεκροί».

«Πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι» μας λέει στα ίσα -και έχει και το θράσος να το παρουσιάζει και σαν «ανθρωπιστική πολιτική» μετά από 650 νεκρούς. Λες και το 90% των προσφύγων, που καμαρώνει ότι απέτρεψε, θα σταματήσουν να είναι πρόσφυγες αν παραμείνουν εγκλωβισμένοι μακριά από την πατρίδα τους, κάπου σε ένα από τα στρατόπεδα που χρηματοδοτεί αφειδώς η ΕΕ στην Λιβύη, στην Τυνησία, στον Λίβανο ή στην Τουρκία. Λες και δεν θα συνεχίσουν να φεύγουν από τις χώρες τους για να γλυτώσουν από τους πολέμους, τις δικτατορίες, την φτώχεια και την περιβαλλοντική καταστροφή, που προκαλούν οι επεμβάσεις και πολιτικές της των χωρών της ΕΕ. Λες και θα υπήρχαν «διακινητές» αν η κυβέρνησή της ΝΔ και η ΕΕ έδιναν τη δυνατότητα σε αυτόν τον κόσμο να προσεγγίσει απρόσκοπτα τα συνοριακά φυλάκια και να ζητήσει άσυλο.

“Λερωμένη φωλιά”

Ο Μητσοτάκης δεν πήγε καν στην Καλαμάτα, έστω και για τα μάτια του κόσμου όπως η ΠτΔ Σακελλαροπούλου, για να συναντήσει τους διασωθέντες. Αλλά όλος ο πλανήτης ξέρει ότι έχει λερωμένη την φωλιά του. Ξέρει ότι η πλειοψηφία του κόσμου και στην Ελλάδα, όσο και να κραυγάζουν τα ακροδεξιά και κυβερνητικά τρολ, εξαγριώνεται με την πολιτική που πνίγει αθώα γυναικόπαιδα στη Μεσόγειο. Γι’ αυτό έσπευσε να δώσει γραμμή στην υπηρεσιακή κυβέρνηση για τριήμερο πένθος παρά τους ισχυρισμούς του ότι το ναυάγιο έγινε «σε διεθνή ύδατα». Για να πέσουν οι τόνοι, να σταματήσουν οι αντιδράσεις και βέβαια να φιμωθούν οι μαρτυρίες, να σταματήσουν οι αποκαλύψεις. Ο συνήθως θρασύς Άδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε να αναστείλει την προεκλογική του εκδήλωση στη Νίκαια. Η ΝΔ διέγραψε τον γγ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δ. Αττικής Κρικέτο γιατί «δηλώσεις μίσους και ρατσισμού είναι εκτός του αξιακού πλαισίου της ΝΔ». 

Αυτό είναι σημάδι αδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας και δύναμης του κόσμου που βγήκε την περασμένη εβδομάδα κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους για να καταγγείλει το ρατσιστικό έγκλημα. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει εφησυχασμός. Δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Οι ρατσιστικές δηλώσεις εκτός, οι ρατσιστικές πράξεις εντός, είναι το «αξιακό πλαίσιο» της ΝΔ που με κάθε ευκαιρία αναπτύσσει στις ομιλίες του ο Μητσοτάκης κλείνοντας το μάτι στους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς: «Ο πατριωτισμός στα λόγια είναι εύκολος, ο πατριωτισμός της ευθύνης και της πράξης, όμως, μετριέται με αποτελέσματα», όπως δήλωσε πρόσφατα από την Δράμα.  

Και σε αυτό το «αξιακό πλαίσιο» έχει σιωπηλό σύμμαχό του την ΕΕ. «Πρέπει να λάβουμε σκληρές αποφάσεις κατά των διακινητών που θέτουν τις ζωές των ανθρώπων σε κίνδυνο. Δεν μπορούμε να καθόμαστε όταν παιδιά βουλιάζουν στη Μεσόγειο. Χρειάζεται να εργαστούμε μαζί, όπως κάνουμε με την Αίγυπτο, με τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού για να αποφύγουμε να συμβεί ξανά αυτό το δράμα» δήλωσε χωρίς αιδώ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Μπορέλ. 

Αυτό ήταν το συμπέρασμά του για τα νεκρά παιδιά. Συνεργασίες με τον στυγερό δικτάτορα που ακούει στο όνομα Σίσι, συνεργασίες με τους πολέμαρχους της Λιβύης, προκειμένου να τα μαντρώνουν σε στρατόπεδα ή να τα γυρνάνε πίσω στην Συρία, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη. Γιατί, όπως είπε και ο Μητσοτάκης: Oι μετανάστες «δεν μπορούν να εκμεταλλεύονται την καλοσύνη της ΕΕ».