Εργατικό κίνημα
Συνέλευση ΔΟΕ: Απεργιακή “υποδοχή” στην επόμενη κυβέρνηση

15/2, Απεργιακή κινητοποίηση των Εκπαιδευτικών. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Από τις 27 μέχρι τις 29 Ιούνη στην Αθήνα θα διεξαχθεί η 92η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ, της ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο Στέλιος Γιαννούλης, αντιπρόσωπος στη συνέλευση από τον ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και μέλος των Παρεμβάσεων και του δικτύου “η Τάξη μας” μιλάει στην Εργατική Αλληλεγγύη για τη μάχη που έχει να δώσει η αντικαπιταλιστική αριστερά μέσα στη συνέλευση.

«Βγαίνουμε από μια χρονιά που ο κλάδος μας εξέφρασε μαζικά τη διάθεσή του να συγκρουστεί με την Κεραμέως και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε πολύ μεγάλες μάχες και τις κέρδισε. Με την απεργία-αποχή, τις στάσεις εργασίας και τις κινητοποιήσεις σε κάθε σχολείο ενάντια στους αξιολογητές και πάνω απ' όλα με τη μαζικότερη απεργία των τελευταίων χρόνων στις 15 Φλεβάρη τσάκισε τους χυδαίους εκβιασμούς του Υπουργείου και η “αξιολόγηση” δεν πέρασε για άλλη μια φορά. 

Τα καταφέραμε ξεπερνώντας τους συνεχείς συμβιβασμούς και την ηττοπάθεια των ηγεσιών των ομοσπονδιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, με την οργάνωση από τα κάτω, σύλλογο τον σύλλογο και συνέλευση τη συνέλευση. Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς πρωτοστάτησαν για να βγουν και να μαζικοποιηθούν όλες οι μάχες. Από τις συνδικαλιστικές -για να μην διαλυθούν τα δημόσια σχολεία, για μαζικούς διορισμούς, για αυξήσεις μισθών- μέχρι τις πολιτικές, όπως οι μάχες ενάντια στις σκοταδιστικές αντιλήψεις του Υπουργείου και φασιστικών ομάδων, ακυρώνοντας την αναπαραγωγή των θεωριών για το “αγέννητο παιδί” μέχρι πρόσφατα την υπεράσπιση της δασκάλας που πρόβαλε την ταινία “Αγόρια στο ντους”.

Ανοιχτά σύνορα

Μετά το ρατσιστικό έγκλημα-ναυάγιο στην Πύλο, χρειάζεται να δώσουμε τη μεγαλύτερη μάχη για να βγει απόφαση από την ομοσπονδία που δεν θα καταδικάζει απλά το γεγονός, αλλά θα μιλάει για ανοιχτά σύνορα για όλους τους πρόσφυγες. Ξανά και ξανά ως εκπαιδευτικοί υπερασπιστήκαμε και συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων, των μεταναστών και των παιδιών τους. 

Κανένας/μια συνάδελφος/φισσα δεν έχει κάνει πίσω μετά τον “θρίαμβο” της ΝΔ στις πρώτες εκλογές.  Από την πρώτη μέρα μετεκλογικά βρεθήκαμε με συγκεντρώσεις και στάσεις εργασίας έξω από τα σχολεία σε όλη τη χώρα. Είμαστε ακόμα πιο αγανακτισμένοι ενάντια στη ΝΔ και το σύστημα τους που δολοφονεί μαζικά από τα Τέμπη μέχρι την Πύλο και από τις ελλείψεις στο ΕΣΥ μέχρι τα εργατικά ατυχήματα. Την νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, πρέπει να την “υποδεχτούμε” απεργιακά τον Σεπτέμβρη με το άνοιγμα των σχολείων. Αυτή είναι η διάθεση όλων, αυτή την απόφαση διεκδικούμε και από τη ΔΟΕ. Για να προετοιμαστούμε για τις πιο σκληρές μάχες και να συνεχίσουμε μέχρι την ανατροπή αυτού του βάρβαρου και καταστροφικού συστήματος, θέλουμε να καλέσουμε όλες και όλους στον πλούτο των συζητήσεων στο τριήμερο φεστιβάλ “Μαρξισμός 2023”».