Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Απεργιακή απάντηση στις απάτες της ΝΔ 14/6

Οι απεργοί των Νοσοκομείων ενώνονται με τους απεργούς του ΥΠΠΟ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

14/6, Απεργιακή κινητοποίηση στην Υγεία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Με απεργιακή συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 14/6 απάντησαν οι εργαζόμενοι/ες των δημόσιων νοσοκομείων στα προεκλογικά ψέματα της Νέας Δημοκρατίας ότι έχει ενισχύσει το ΕΣΥ την ίδια ώρα που τα εγκλήματά της συνεχίζονται καθημερινά. Οι υγειονομικοί διαδήλωσαν μέχρι το Υπουργείο Πολιτισμού και ενώθηκαν με τους απεργούς των μουσείων που ήταν συγκεντρωμένοι εκεί.

Την κινητοποίηση καλούσαν με στάση εργασίας η ΕΙΝΑΠ και μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία εργαζόμενων νοσοκομείων, όπως του Έλενα Βενιζέλου, του Άγιου Σάββα, του Αγλαΐα Κυριακού, του Ευαγγελισμού, του Αττικόν, των Ειδικευόμενων Γιατρών Δαφνί. Παρουσία είχαν επίσης εργαζόμενοι/ες του ΓΝΑ Γεννηματάς και πολλών άλλων νοσοκομείων. Tο παρών έδωσαν δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που στήριζε την κινητοποίηση. Το Συντονιστικό Νοσοκομείων κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα. Οι δυνάμεις του πρωτοστάτησαν στην κήρυξη και στην οργάνωση της απεργίας, που έγινε παρά τα εμπόδια που μπήκαν ξανά και ξανά από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Δυστυχώς τη λογική της μη κλιμάκωσης ακολούθησε και το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ (15/6) που δεν αποφάσισε κανένα πρόγραμμα δράσης, παρά την πρόταση της Αργυρής Ερωτοκρίτου από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή για απεργιακό συντονισμό με την ΠΟΕΔΗΝ, που κατευθύνεται για πανυγειονομική απεργία στις 10 Ιούλη.   

«Με χαροποιεί η συμμετοχή στην απεργία σήμερα, γιατί δείχνει ότι οι αγώνες δεν σταματάνε μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας», μας είπε ο Νικόλας Πολυχρονάκης, πρακτικός εκπαιδευόμενος ψυχολόγος στο ΨΝΑ Δαφνί. «Στο Δαφνί βιώνουμε την υποστελέχωση, με τους συναδέλφους να εφημερεύουν στα όρια της υπερκόπωσης. Τα τμήματα δεν προλαβαίνουν να δώσουν εξιτήρια και να δεχτούν νέους ασθενείς. Είναι λάθος ο νόμος που προβλέπει εισαγωγές εφήβων από 16 χρονών, γιατί δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό οπότε η νοσηλεία μπορεί να μην είναι η κατάλληλη».

«Ο κύριος Πνευματικός είπε αλήθειες που εννοούν όλοι στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Παναγιώτης Παπανικολάου, συμβασιούχος τραυματιοφορέας στο Έλενα Βενιζέλου. «Τον έδιωξαν, αλλά αυτή η πολιτική συνεχίζεται, γιατί δεν υπάρχουν δεκάδες φάρμακα καρκινοπαθών στο σύστημα Υγείας, ακόμα και απλή παρακεταμόλη μπορεί να λείπει. Για να τους σταματήσουμε πρέπει να βγούμε στον δρόμο ξανά και ξανά, κι ας χάνουμε μεροκάματα, παρά τον χαμηλότατο μισθό μας. Δεν υπάρχει κάποιος που διαφωνεί με αυτά, είναι τα αυτονόητα».

Δολοφονική πολιτική

Όλες οι ομιλίες έξω από το Υπουργείο Υγείας κατήγγειλαν τη δολοφονική πολιτική της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία τα προηγούμενα χρόνια και που φτάνει τώρα να φέρνει αλλεπάλληλους θανάτους λόγω έλλειψης προσωπικού, ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, ΜΕΘ. Μετέφεραν την οργή όλων των εργαζόμενων, όπως του Άγιου Σάββα οι οποίοι διέλυσαν την προκλητική προεκλογική επίσκεψη του Μητσοτάκη στο νοσοκομείο με μαζική συγκέντρωση «υποδοχής» στην οποία στάθηκε στην ομιλία της η Κατερίνα Πατρικίου, πρόεδρος του Συλλόγου του Άγιου Σάββα.

«Είναι ανατριχιαστικό να δηλώνει ο Μητσοτάκης ότι θα αναλάβει προσωπικά το δημόσιο σύστημα Υγείας. Πάρα πολλοί άνθρωποι εξετάζονται από πολύ λίγο προσωπικό, άλλοι πεθαίνουν πρόωρα γιατί δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση» τόνισε η Όλγα Κοσμοπούλου από το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του Σωματείου Εργαζομένων του Κρατικού Νίκαιας. «Η κατάσταση ειδικά στην Ψυχική Υγεία έχει φτάσει στο απροχώρητο», είπε ο Νεκτάριος Χαϊντάρ από τον Σύλλογο Ειδικευόμενων ΨΝΑ Δαφνί. «Τα νοσοκομεία μας εφημερεύουν με επισφαλείς συνθήκες χωρίς να μπορούμε να παρέχουμε την κατάλληλη περίθαλψη στους ασθενείς μας λόγω του τεράστιου όγκου περιστατικών. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νομοσχέδιο που θέλει να το φέρει προς ψήφιση μετά τις εκλογές η ΝΔ και το οποίο προβλέπει το πέρασμα όλων των δομών της Ψυχικής Υγείας στους ιδιώτες». 

«Η σημερινή απεργία είναι τόσο σημαντική που αντιμετώπισε πολύ συγκροτημένες προσπάθειες από τη ΝΔ και τους παρατρεχάμενούς της για να μην βγει», ανέφερε ο Κώστας Καταραχιάς, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ και γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝ Έλενα Βενιζέλου. «Την οργανώσαμε από τα κάτω με τα σωματεία μας για να στείλουμε το μήνυμα ότι η πολιτική της διάλυσης του ΕΣΥ που ακολουθεί η ΝΔ δολοφονεί καθημερινά κόσμο και θα συγκρουστούμε για να την τσακίσουμε», είπε και πρότεινε να ενωθούν με τους απεργούς του υπουργείου Πολιτισμού. «Μας λένε ότι πρέπει να κοστολογηθούν τα αιτήματά μας και θα αναζητήσουν την “αντικειμενική” γνώμη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Απαντάμε ότι αυτό περνάει μέσα από το πανεργατικό κίνημα, όχι από το ΓΛΚ, και εκείνο που πρέπει να πάψει είναι η απίστευτη κερδοφορία των μεγάλων εταιριών», υπογράμμισε ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων του Αττικόν.

Στην πορεία που ακολούθησε προς το Υπουργείο Πολιτισμού, η αποδοχή από περαστικούς και οδηγούς ήταν μεγάλη. «Σχολεία, Μουσεία, Νοσοκομεία - Όλοι μαζί στην απεργία» ήταν το σύνθημα που φώναζαν ταυτόχρονα οι απεργοί των νοσοκομείων και των μουσείων όταν ενώθηκαν οι συγκεντρώσεις τους μέσα σε αλληλοχειροκροτήματα και επευφημίες. «Χαιρετίζουμε την κορυφαία μάχη που δίνουν μήνες τώρα οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Μουσείων», είπε από τη ντουντούκα ο Χρίστος Αργύρης, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς και ΓΣ ΑΔΕΔΥ. «Εμείς δίνουμε χρόνια τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ ενάντια σε ένα υπουργείο που έχει πολλούς “πνευματικούς” μαζεμένους που πιστεύουν ότι πρέπει να πεθαίνουν ασθενείς ανάλογα με το κόστος θεραπείας τους. Μαζί δείχνουμε ότι δεν σταματάμε προεκλογικά και προειδοποιούμε την επόμενη κυβέρνηση ότι θα τους ταράξουμε στην απεργία από δω και πέρα».

• Στην Ικαρία συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ραχών ενάντια στην εργασιακή εξόντωση της μοναδικής ειδικευμένης γιατρού με κινητοποίηση συλλόγων και φορέων του νησιού στις 21/6, 1μμ έξω από το Ιατρείο. Με στάση εργασίας 12-3μμ συμμετέχει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας.