Καταπίεση και απελευθέρωση
PRIDE Θεσσαλονίκη και Γιάννενα

24/6 Pride στη Θεσσαλονίκη. Φωτο: Η Εργατική Αλληλεγγύη στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα συνεχίστηκαν το Σάββατο 24 Ιούνη οι Διαδηλώσεις Υπερηφάνειας του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος. Μετά το Athens Pride και την πορεία των δεκάδων χιλιάδων στην Αθήνα δυο βδομάδες νωρίτερα, το μήνυμα ότι ο σεξισμός και η ομοφοβία δεν θα περάσουν δόθηκε κι εκεί δυνατά.

«Το 11ο Thessaloniki Pride ξεκίνησε από το πρωί στη ΧΑΝΘ με πολλά περίπτερα ΛΟΑΤΚΙ+, γυναικείων, αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων, ανάμεσά τους της ΚΕΕΡΦΑ», μας είπε η Κατερίνα Αβραμίδου. «Το απόγευμα ένα πολύχρωμο ποτάμι χιλιάδων ανθρώπων διαδήλωσε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης σε μια δυναμική πορεία που έδειξε ότι η μάχη ενάντια στη σεξιστική καταπίεση δεν πρόκειται να σταματήσει. Αντίθετα θα γίνει γίνει πιο σκληρή ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ που ετοιμάζεται να κλιμακώσει την επίθεσή της στο γυναικείο και ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα ιδρύοντας “Υπουργείο Οικογένειας”. Αυτό αναδείξαμε και από τη μεριά μας σαν ΣΕΚ με το πανό μας, τις σημαίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με πολιτικά συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση, τους πλούσιους (εκ)βιαστές και το σύστημά τους. Είχε προηγηθεί στις 27 Μάη και το Αυτοοργανωμένο Pride με συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και πορεία, ενισχύοντας αυτή τη σύγκρουση».

Χιλιάδες στους δρόμους

«Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη το 11ο Thessaloniki Pride», αναφέρει και η Εργατική Αλληλεγγύη στην Θεσσαλονίκη. «Χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης τιμώντας την εξέγερση του Stonewall τον Ιούνη του 1969 στην Αμερική. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα συμμετείχε στην Πορεία Περηφάνιας βάζοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες ενός ολόκληρου κομματιού της τάξης μας που χτυπιέται από τη φτώχεια την ανεργία αλλά και από ολόκληρο το σύστημα που δαιμονοποιεί τα σώματα και τις ζωές μας. Η μάχη ενάντια στο σεξισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία είναι και μάχη απέναντι στις κυβερνήσεις, τα δικαστήρια, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όλους τους θεσμούς του αστικού κράτους που προσπαθούν να μας επιβάλουν πως οτιδήποτε ξεφεύγει από το τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια είναι ανώμαλο επιβλαβές για το κοινωνικό σύνολο».

«Παρότι πριν ξεκινήσει η πορεία έβρεχε καταρρακτωδώς, συμμετείχαν εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες», μας είπε η Λουίζα Γκίκα για το 2ο Αυτοοργανωμένο Pride στα Γιάννενα. «Ήταν μια δυναμική κινητοποίηση που ξεκίνησε από την Περιφέρεια, πέρασε από το κέντρο της πόλης και την αγορά, κάνοντας αίσθηση με τα συνθήματα και τον παλμό της. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχε με πανό βάζοντας στο κέντρο της μάχης το σύστημα που γεννά την καταπίεση. Το πώς μπορούμε να το παλέψουμε ήταν η συζήτηση που κάναμε με τον κόσμο».

• Σε κινητοποίηση την Πέμπτη 29/6 στις 2.30μμ στην πλατεία Αγοράς καλεί η ΚΕΕΡΦΑ Χανίων σε υπεράσπιση της Πορείας Ορατότητας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας κόντρα στις απειλές των νεοναζί του Κασιδιάρη.