Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Τα Χανιά έδειξαν το δρόμο

29/6, Χανιά. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε συντριπτική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος εξελίχθηκε η πρώτη αναμέτρηση με τους νεοναζί Σπαρτιάτες του Κασιδιάρη στα Χανιά, την Πέμπτη 29/6.

Το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη η 1η Πορεία ΛΟΑΚΤΙ+ Ορατότητας. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν δημοσιευθεί ομοφοβικά καλέσματα από φασιστικές ομάδες, υποστηριζόμενα από στελέχη των Σπαρτιατών. Τα καλέσματα μίλαγαν για συγκέντρωση μίσους στην Πλατεία Αγοράς ενάντια στην κινητοποίηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Η πρόκληση δεν έμεινε αναπάντητη. Φοιτητικοί σύλλογοι, η ΚΕΕΡΦΑ, ο ΣΕΠΕ και η ΕΛΜΕ Χανίων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Ρόζα Νέρα, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το ΜέΡΑ25 και η ΛΑΕ, το ΚΚΕ (μ-λ) κι εκατοντάδες αντιφασίστες/ριες κατέλαβαν την Πλατεία Αγοράς δυο ώρες πριν το φασιστικό κάλεσμα. Από τις 2μμ η πλατεία είχε γεμίσει με τα αντιφασιστικά συνθήματα. «Ούτε Σπαρτιάτες – Ούτε Χρυσή Αυγή – Φασίστες δεν χωράνε σε τούτο το νησί», «Ο Παύλος Ζει», «Η Ζάκι ζει – Τσακίστε τους ναζί», «Ούτε στα Χανιά, ούτε πουθενά – Τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά», ήταν μερικά από αυτά. Δεν σταμάτησαν να ακούγονται για ώρες, παρά το λιοπύρι. Πλήθος σωματεία και φορείς, ακόμα και το δημοτικό συμβούλιο Χανίων, κατήγγειλαν τα φασιστικά καλέσματα.

Οι φασίστες άφαντοι. Τα στελέχη των Σπαρτιατών έτρεχαν τελευταία στιγμή να εξαφανίσουν τις αναρτήσεις τους και να αποκηρύξουν τα ομοφοβικά καλέσματα. Όταν πλεόν η συγκέντρωση των φασιστών είχε ματαιωθεί μια μαζική αντιφασιστική διαδήλωση ξεκίνησε για να ενωθεί με τη συγκέντρωση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. 

Η επιτυχία της Pride πορείας που ακολούθησε ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Χιλιάδες διαδήλωσαν με αντισεξιστικά, αντιομοφοβικά και αντιφασιστικά συνθήματα, διασχίζοντας όλη την πόλη, ξεσηκώνοντας τα χειροκροτήματα πλήθους κόσμου που τη συναντούσε, για να καταλήξει στη Δυτική Τάφρο μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού.

«Το αντιφασιστικό κίνημα στα Χανιά ματαίωσε την ομοφοβική φασιστοσύναξη των Σπαρτιατών του Κασιδιάρη» πανηγύρισε η ΚΕΕΡΦΑ το ίδιο απόγευμα. «Η κυβέρνηση της ΝΔ άνοιξε το δρόμο στους φασίστες για την Βουλή, μπορούμε να τους πετάξουμε στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας όπου και ανήκουν. Θα συνεχίσουμε για να ξηλώσουμε την ρατσιστική πολιτική της ΝΔ που έπνιξε 600 πρόσφυγες στην Πύλο, να γκρεμίσουμε τους φράχτες, για ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά. Για να προχωρήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής σε β’ βαθμό, να μην πέσουν στα μαλακά οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι».

 

 

«Είναι μια πρώτη απάντηση σε όποιον ναζί και ρατσιστή θέλει να σηκώσει κεφάλι. Η Νέα Δημοκρατία ανοίγει ξανά το δρόμο στους φασίστες ειδικά μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Έχουμε την εμπειρία και τα αντανακλαστικά για να τους αντιμετωπίσουμε. Είναι πολύ σημαντικό αυτή την περίοδο που αναδεικνύονται όλα τα προβλήματα, το κίνημα να μείνει ενωμένο πέρα από τις ιδεολογικές διαφορές και να προχωρήσουμε με τη μαχητικότητα που βλέπουμε σήμερα. Οι εκλογές τελείωσαν συνεχίζουμε την καθημερινή μάχη που δίναμε από πριν κι ακόμα παραπάνω ενάντια στο νέο μόρφωμα που στηρίζεται από τον Κασιδιάρη, τους Σπαρτιάτες. Τελικά, στο παρά πέντε, αναγκάστηκαν να μαζέψουν το κάλεσμά τους. Είναι σημαντικό να κρυφτούν πάλι στις τρύπες τους. Είναι η πρώτη απάντηση, πρέπει να συνεχίσουμε με αυτόν τον παλμό στο δρόμο».

Μανώλης Φιωτάκης, ΚΕΕΡΦΑ Χανίων

 

 

«Οι φοιτητικοί σύλλογοι των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου ήρθαν εδώ προκειμένου να δείξουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανεχτούμε τους ναζί στο νησί που το κατέκαψαν ολόκληρο κι έκαναν θηριωδίες. Η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, η πολιτική που στελεχώνει τα υπουργεία με ακροδεξιούς, η πολιτική των πούσμπακς, η πολιτική της δολοφονίας των Ρομά, δίνει χώρο σε τέτοιου τύπου ομάδες να ξαναβγαίνουν από τις τρύπες τους. Το αντιφασιστικό κίνημα τους κάνει ξεκάθαρο ότι δεν χωράνε στο νησί» 
Βαγγέλης Βλασσόπουλος, πρόεδρος του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης

 

 

 

«Φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Κρήτη πήραμε αγωνιστικές αποφάσεις για να βρεθούμε στην αντιφασιστική συγκέντρωση στα Χανιά. Είναι απαράδεκτο στην πρώτη προσπάθεια διοργάνωσης πορείας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, να υπάρχουν φασιστικά καλέσματα. Οι φοιτητικοί σύλλογοι κι όλοι οι δημοκρατικοί άνθρωποι θα στεκόμαστε πάντα απέναντι στο φασιστικό δηλητήριο και το μίσος που εκφράζουν. Ειδικά τώρα μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των εκλογών που δίνουν χώρο σε αυτές τις απόψεις. Εμείς απαντάμε μαχητικά, είμαστε στους δρόμους, στα Χανιά αλλά και οπουδήποτε αλλού προσπαθήσουν οι φασίστες να βγουν από τις τρύπες τους».  
Στέλλα Ευθυμίου, γραμματέας Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής Παν. Κρήτης 

 

 

 

«Ως ΕΛΜΕ Χανίων έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία στο παρελθόν, αντίστοιχες κινήσεις από τα προηγούμενα μορφώματα, είτε από τη Χρυσή Αυγή είτε άλλες παρόμοιες ομάδες. Σε όλες τις περιπτώσεις η σύγκρουσή μας ήταν πάντα πολιτική. Καταφέραμε να τους εξαφανίσουμε από τα σχολεία. Πάντα στόχος μας ως εκπαιδευτικοί είναι να διαμορφώσουμε συνειδήσεις μαθητών που να μην κάνουν διακρίσεις για το χρώμα, τη φυλή, την εθνικότητα, τη σεξουαλική προτίμηση, το ύψος, το βάρος κλπ. Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα σε όλα τα επίπεδα. Βάσει αυτών δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να μην είμαστε εδώ σήμερα. Είμαστε και θα είμαστε πάντα απέναντι από αυτούς που προσπαθούν να διαχωρίσουν τους ανθρώπους και τους ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά σήμερα ότι δεν θα περάσουν. Οι ρατσιστικές και σεξιστικές απόψεις δεν είναι καλοδεχούμενες»

Μανώλης Γιακουμάκης, γραμματέας ΕΛΜΕ Χανίων

 

Είναι η πρώτη αντιφασιστική κι αντισεξιστική αναμέτρηση με τους Σπαρτιάτες που κερδήθηκε πριν καν βγει στο δρόμο. Ο υποψήφιος βουλευτής των Σπαρτιατών στο Ρέθυμνο αναγκάστηκε να κατεβάσει την ανάρτησή του και να αποσύρει το κάλεσμα, ο υποψήφιός τους στα Χανιά δήλωσε ότι δεν έχουν καμία σχέση με αντιgay και αντιpride κινητοποιήσεις κλπ. Αυτή η άρον άρον υποχώρηση έγινε χάρη στη μαζική κινητοποίηση των σωματείων της πόλης, των φοιτητικών συλλόγων της Κρήτης, όλης την αριστεράς. Φυσικά με την ΚΕΕΡΦΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πρώτη γραμμή. Δίνεται ένα παράδειγμα πως μπορούμε να τσακίσουμε τους επίδοξους συνεχιστές του Χίτλερ και του Μιχαλολιάκου. Από ‘δω και μπρος έχουμε να οργανώσουμε ακόμα περισσότερο το αντιρατσιστικό κίνημα και συνολικά το εργατικό κίνημα, γειτονιά τη γειτονιά, χώρο το χώρο, ώστε να τραβήξουμε ακόμα περισσότερο κόσμο στη δράση. Είναι μια απόδειξη ότι το εργατικό κίνημα και οι αντιφασίστες/ριες δεν τρομοκρατούνται, δεν τους βάζει κάτω η κάλπικη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Οι συσχετισμοί ορίζονται στο δρόμο κι όχι στο κοινοβούλιο.

Ειρηναίος Μαράκης, δημ. σύμβουλος Χανίων με την Ανταρσία στα Χανιά

 

 

 

«Είμαστε εδώ με ξεκάθαρη αντιφασιστική θέση. Ήταν σοκ ότι δυο μέρες μετά τις εκλογές οι φασίστες τόλμησαν να επανεμφανιστούν στα Χανιά μετά από χρόνια. Μας κάνει πολύ χαρούμενους η ετοιμότητα που επιδεικνύουν οι συλλογικότητες και τα συνδικάτα, κι ακόμα περισσότερο το πόσος κόσμος ανταποκρίθηκε παρά την ώρα, τη ζέστη και τον λίγο χρόνο που υπήρχε για να προετοιμαστεί η απάντηση στη φασιστική πρόκληση. Ο χειμώνας θα είναι θερμός. Θα είμαστε στους δρόμους. Χρειάζεται ακόμα περισσότερος κόσμος να συνδεθεί και να συντονιστεί με το κίνημα. Να οργανωθούμε σε όλους τους χώρους και στην εκπαίδευση αλλά και παντού. Η απειλή του φασισμού μας αφορά όλους/ες. Ως εκπαιδευτικοί ονειρευόμαστε έναν κόσμο που μας χωράει όλους/ες, ανεξάρτητα από χρώμα, χώρα προέλευσης, σεξουαλικό προσανατολισμό. Θα είμαστε εδώ να κρατάμε το πεδίο ανοιχτό σε κάθε άνθρωπο που θέλει να εκφραστεί ελεύθερα κι απέναντι σε κάθε φασίστα που θέλει να περιορίσει αυτή την ελευθερία».

Ευστρατία Δουλγκέρη, μέλος ΣΕΠΕ Χανίων  

 

«Φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες, σωματεία έχουμε συγκεντρωθεί για να αντιδράσουμε στα καλέσματα που έκαναν διάφοροι “καλοθελητές” που ήθελαν να αποτρέψουν το 1ο αυτοοργανωμένο Pride. Είμαστε εδώ αποδεικνύοντας ότι και μετά από αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα δεν πτοούμαστε. Είμαστε στο δρόμο από την επόμενη των εκλογών και μπλοκάρουμε στην πράξη τους φασίστες. Στηρίζουμε και το κάλεσμα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και θα είμαστε εκεί μετά το αντιφασιστικό συλλαλητήριο για να αποδείξουμε εμπράκτως ότι καμία φωνή μίσους δεν θα περάσει στα Χανιά». 

Κυριακή Καραμπέλη, ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων

 

 

Είμαστε λίγες μέρες μετά τις εκλογές, όπου αναδείχτηκε μια Βουλή με τους Σπαρτιάτες στο εσωτερικό τους, ένα μόρφωμα - συνέχεια της Χρυσής Αυγής, τα παιδιά του καταδικασμένου φασίστα Κασιδιάρη. Αλλά είμαστε και σε μια χώρα που οι μεγαλειώδεις αντιφασιστικοί αγώνες του πρόσφατου παρελθόντος έφεραν την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Η νέα πρόκληση των φασιστών δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Ευθύνη έχει η κυβέρνηση της Ν.Δ που στηρίζει πολιτικές ρατσισμού και μισαλοδοξίας, τις πολιτικές των επαναπροωθήσεων. Εμείς δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να είμαστε στην Πλατεία Αγοράς και να εμποδίσουμε τον φασισμό να εμφανιστεί στην πόλη μας.

Μυρτώ Πασχαλίδη, Λαϊκή Ενότητα