Η Αριστερά
Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές: Αθήνα, Νίκαια, Περιφέρεια Αττικής

ΑΘΗΝΑ

Σε ανοιχτή σύσκεψη προχωρά την Τρίτη 11 Ιούλη, στις 7μμ, στο θεατράκι της πλατείας Κουμουνδούρου, η «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας» ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτώβρη. Ο επικεφαλής του σχήματος και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου, μας είπε:

«Η μάχη της Αθήνας είναι κεντρική για το εργατικό κίνημα και την Αριστερά. Μια μεγάλη πολιτική αναμέτρηση ενάντια στην Νέα Δημοκρατία που θέλει να επιβάλει ότι κουμάντο θα κάνουν οι εταιρίες, οι επιχειρηματίες, οι χορηγοί, οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων που βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Και ταυτόχρονα μια μεγάλη πολιτική μάχη ενάντια στους φασίστες και την άκρα δεξιά, καθώς είναι σαφές ότι ο Κασιδιάρης θα επιχειρήσει να κάνει το επόμενο βήμα μετά την είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή.

Είναι μάχη που χρειάζεται να μπούν μπροστά και να την δώσουν δυνατά όλα τα κομμάτια που πάλεψαν τα προηγούμενα χρόνια ενάντια στην κυβερνητική πολιτική των περικοπών, της καταστολής, του ρατσισμού και του σεξισμού, ο κόσμος που έδωσε την κόντρα με τον Μπακογιάννη και δεν τον άφησε σε χλωρό κλαρί από την πρώτη μέρα. Δεν ξεχνάμε τις μάχες που δώσαμε. Υπερασπιστήκαμε τους μετανάστες απέναντι στην προσπάθεια να κλείσει το σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας, αντιδράσαμε σε όλες τις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα. Υπερασπιστήκαμε τα σχολεία ενάντια στη διάλυση και τις περικοπές που στέλνουν τα παιδιά σε κοντέινερ και σε επικίνδυνα κτίρια. Παλέψαμε ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων του δήμου της Αθήνας και στις απολύσεις των μεταναστριών σχολικών καθαριστριών, στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των εργατών/τριών της Υγείας.

“Σκληρές μάχες”

Δώσαμε σκληρές μάχες για το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους σε πάρκα και πλατείες, από το λόφο του Στρέφη και την Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι την πλατεία Εξαρχείων και την πλατεία Πρωτομαγιάς, ενάντια σε εταιρίες όπως η Unison, εργολάβους και ιδρύματα τύπου Ωνάση. Κοντράραμε την τουριστικοποίηση της Αθήνας και την παράδοση των γειτονιών στους ξενοδόχους και τα αρπακτικά του real estate, μια πολιτική που εκτοπίζει φτωχούς, πρόσφυγες και μετανάστες από ολόκληρες περιοχές του κέντρου. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα για να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Είναι αγώνες που συνεχίζονται σήμερα όπως στο πάρκο Δρακοπούλου.

Δεν επιτρέψαμε τον εκτοπισμό των χειροτεχνών από το Θησείο, ούτε το κλείσιμο του θεάτρου Εμπρός, αντισταθήκαμε στο πλευρό των καλλιτεχνών ενάντια στην εμπορευματοποίηση των χώρων πολιτισμού, όπως ήθελαν Μπακογιάννης και Μενδώνη. Αγωνιστήκαμε για μια Αθήνα δημοκρατικών ελευθεριών, ενάντια στην απαγόρευση των διαδηλώσεων την περίοδο της πανδημίας, ενάντια στο χτύπημα των καταλήψεων στέγης, κόντρα στην ατζέντα “νόμος και τάξη” που προσπάθησε να επιβάλει ο Μπακογιάννης σε συνεργασία με τους Χρυσοχοΐδη και Θεοδωρικάκο. Πρωτοστατήσαμε για να πάει η ΧΑ στη φυλακή.

Η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας ήταν βασικός κορμός όλων αυτών των αγώνων μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Και εκτιμά ότι μπορούμε να δώσουμε νικηφόρα την νέα εκλογική μάχη, παρά τα αντιδημοκρατικά όρια που μας υψώνουν με το 3% του νόμου Βορίδη. Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να είναι μέσα οι φασίστες που τους αποδέχτηκαν και στις διάφορες επιτροπές και να αποκλείσει την αντικαπιταλιστική αριστερά. Θα δώσουμε τη μάχη ενωτικά με όλο τον κόσμο που αμφισβητεί τις συμβιβαστικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ -που έφτασε να στηρίζει τον Μπακογιάννη στον Ελαιώνα με το γήπεδο του Παναθηναϊκού και αρχικά και στον “Μεγάλο Περίπατο”-  και του ΚΚΕ. Η πρόσκλησή μας είναι για να συζητήσουμε μια τέτοια αιχμητρή παρέμβαση στις εκλογές που θα έχει συνέχεια στις μάχες μπροστά».

 

ΝΙΚΑΙΑ

Ανοιχτή συνέλευση οργανώνει την Τετάρτη 5 Ιούλη, στις 7.30μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας η «Ανταρσία στην Κοκκινιά της Προφυγιάς και της Αντίστασης». Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα στο κάλεσμά της:

«Η “Ανταρσία στην Κοκκινιά” από το 2014, δίνει τη μάχη για να φέρει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο τη φωνή των κινημάτων και να στηρίξει την οργάνωσή τους από τα κάτω μέσα στην πόλη. Είναι μια συλλογικότητα της αντισυστημικής – ριζοσπαστικής – αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην οποία συσπειρώνονται αγωνίστριες και αγωνιστές των κοινωνικών και τοπικών κινημάτων, των εργαζόμενων και της νεολαίας, ντόπιοι και μετανάστες, που δεν αναθέτουν το μέλλον τους σε Δημάρχους που συμφωνούν και εφαρμόζουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά ταυτόχρονα το παίζουν ανεξάρτητοι, που αποδέχονται την ανταποδοτική λειτουργία των δήμων, που υπηρετούν τις πολιτικές της επιβολής των πλεονασμάτων στους προϋπολογισμούς, που ανοίγουν το δρόμο για περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες που τόσο ανάγκη έχουν οι κάτοικοι αυτής της πόλης...

Όλα αυτά τα χρόνια η Ανταρσία στην Κοκκινιά πρωταγωνιστεί σε όλα τα κοινωνικά κινήματα και σε κάθε τοπική και κεντρική διεκδίκηση των κατοίκων για ποιότητα ζωής στην πόλη. Από τη μάχη ενάντια στη Χρυσή Αυγή και την υπεράσπιση των μεταναστών και των προσφυγών μέσα από κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών, μέχρι τη μάχη ενάντια στη διάλυση του Κρατικού Νίκαιας και τις κινητοποιήσεις στην πύλη του νοσοκομείου που έσπασαν τις απαγορεύσεις την περίοδο της καραντίνας. 

Προσλήψεις - μονιμοποιήσεις

Από τις μάχες για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων στο Δήμο μας μέχρι τις μάχες στο χώρο της εκπαίδευσης, ενάντια στην υποχρηματοδότηση των σχολείων και τη μετατροπή τους σε εξεταστικά κέντρα... Δώσαμε μάχη ενάντια στην εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα στις γειτονιές μας. Παλέψαμε ενάντια στο σεξισμό και τις γυναικοκτονίες με την οργάνωση της καμπάνιας για την Απεργιακή 8 Μάρτη. 

Η συμμετοχή μας στις δημοτικές εκλογές έρχεται ως συνέχεια αυτής μας της δράσης και έχει σαν στόχο την ενίσχυση της ενωτικής παρέμβασης των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην πόλη της Νίκαιας και του Ρέντη, του κόσμου της εργατικής αντίστασης και των κινημάτων, του κόσμου που αγανακτεί με τους συμβιβασμούς και το φρένο στους αγώνες. Έχει στόχο να δυναμώσει τη μαχητική αντικαπιταλιστική αντιπολίτευση που προβάλει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και οργανώνει τη διεκδίκησή τους, από τα κάτω και ενωτικά. 

Μέσα από αυτούς τους αγώνες είναι που ανοίγει η προοπτική για μια εναλλακτική εργατικής διεξόδου από το σφαγείο της πολυκρίσης του καπιταλισμού, που μοιράζει φτώχεια, πόλεμο, ρατσισμό, σεξισμό και περιβαλλοντική καταστροφή. Για να επιβάλουμε την επανακρατικοποίηση των συγκοινωνιών, της ενέργειας, του νερού, των λιμανιών και των αεροδρομίων κάτω από εργατικό έλεγχο, για ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά, για δημόσια δωρεάν συγκοινωνία, παιδεία, υγεία, πρόνοια για όλους και όλες».

 


 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τον προγραμματισμό των δράσεών της το επόμενο διάστημα καθώς και την πρότασή της ενόψει των περιφερειακών εκλογών του Οκτώβρη, συζήτησε η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική» στη συνέλευση που πραγματοποίησε την Παρασκευή 30 Ιούνη στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ανάμεσα στις αποφάσεις που πάρθηκαν είναι η οργάνωση, στις 13 Ιούλη, ανοιχτής συζήτησης για την επικείμενη εκλογική μάχη, με κάλεσμα συμμετοχής προς όλο τον κόσμο των κινημάτων και τους αγωνιστές/ίστριες της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς. 

Εισηγητικά από τη Δέσποινα Κουτσούμπα αναλύθηκε η τρέχουσα πολιτική συγκυρία και αναδείχτηκαν οι καταστροφικές συνέπειες που είχαν στην Αττική και τους κατοίκους της οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ τις οποίες στήριξε και εφάρμοσε η περιφερειακή αρχή Πατούλη -στην υπηρεσία πάντα των μεγάλων επιχειρήσεων και του κεφάλαιου και με συμμάχους ακόμα και τους ναζί της Χρυσής Αυγής. 

«Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική σε αυτή την τετραετία προσπάθησε, με ελλείμματα και ανεπάρκειες, να συμμετέχει σε όσα κινήματα αναπτύχτηκαν στην Αττική και να είναι η φωνή τους μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο», ανέφερε η εισήγηση για τον απολογισμό δράσης. «Από το θέμα της COSCΟ, τα απορρίμματα, τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Αττικής, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, τα νοσοκομεία και την υγεία, την υπεράσπιση των πάρκων, αλσών, ελεύθερων χώρων και ρεμάτων, όπως το Πεδίο του Άρεως, το Πάρκο Τρίτση, το Πάρκο Γουδή, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, τον Ερασίνο, την Ακαδημία Πλάτωνος, την αντίθεση στην αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων μέσω της Περιφέρειας (πχ Λευκές Νύχτες), την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πλειστηριασμών, της σχολικής στέγης, την αλληλεγγύη στους μετανάστες, το αντιπολεμικό κίνημα, τον πολιτισμό, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, την προσπάθεια να τεθούν εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου τα ζητήματα που απασχολούν την εργαζόμενη και άνεργη πλειοψηφία στην Αττική, ενώ στάθηκε στο πλευρό των διεκδικήσεων των εργαζόμενων της Περιφέρειας».

Ενώ για τις επικείμενες εκλογές σημείωνε: «Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική χρειάζεται να απευθύνει ευρύ κάλεσμα σε όλο τον κόσμο των κινημάτων και το πολιτικό δυναμικό της ριζοσπαστικής αριστεράς που κινείται σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, προκειμένου όλο αυτό το ρεύμα να συντονιστεί και να εκφραστεί από κοινού στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές και μετά από αυτές».

 

• Από το Κοντόπευκο ξεκίνησαν στις 30 Ιούνη οι δημόσιες εκδηλώσεις του “Φυσάει Κόντρα” στην Αγία Παρασκευή ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτώβρη. Όπως αναφέρει το δημοτικό σχήμα: «O επικεφαλής του ψηφοδελτίου και υποψήφιος Δήμαρχος Παναγιώτης Αντωνίου ανέδειξε τις βασικές πλευρές του προγράμματος και των θέσεων μας. Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Χριστίνα Μανωλακάκη, παρουσίασε τα πρώτα 40 ονόματα που θα συμμετάσχουν στο ανοιχτό αγωνιστικό ψηφοδέλτιό μας». 

• Μια ημέρα νωρίτερα η “Κόκκινη Ρωγμή” στο Νέο Ηράκλειο προχώρησε στην πρώτη της συζήτηση στη Βίλα Στέλλα, όπου αποφασίστηκε η κάθοδός της στις δημοτικές εκλογές. Το σχήμα θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συνέλευση την Τετάρτη 12 Ιούλη στις 8μμ στον ίδιο χώρο. 

• Εκδήλωση οργανώνει η δήμοτική κίνηση ΚαλλιθέαςΜια Πόλη στο Δρόμο” την Τετάρτη 12/7, στις 7μμ στο ποτάμι, Φιλαρέτου και Παν. Τσαλδάρη. 

• Σε συνέλευση προχωρά και η “Ανταρσία στο Λιμάνι”, στον Πειραιά την Πέμπτη 13 Ιούλη, στις 7.30μμ, στην αίθουσα της Β’ δημοτική κοινότητας, Δραγάτσι 1.