Καταπίεση και απελευθέρωση
Οργή για τον φόνο της Άννας

11/7, Αγ. Παντελεήμονας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Με δύο μαζικές κινητοποιήσεις δόθηκε απάντηση με αφορμή τη δολοφονία της τρανς προσφύγισσας Άννας Ιβάνκοβα στον Άγιο Παντελεήμονα. Η μεν πρώτη την Τρίτη 11/7 στη γειτονιά που έγινε η δολοφονία και η δεύτερη την Τετάρτη 12/7 στο Σύνταγμα. 

Η Άννα Ιβάνκοβα βρέθηκε δολοφονημένη στο διαμέρισμά της τη Δευτέρα. Είχε έρθει από την Κούβα και ήταν πολύ αγαπητή στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα μέσα από τη δράση της συνεργαζόμενη με οργανώσεις, αλλά και τη δουλειά της στο νυχτερινό μαγαζί «Κούκλες» που εργαζόταν. 

Το απόγευμα της Τρίτης, μια μέρα μετά τη δολοφονία η πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα γέμισε με διαδηλωτές/ριες. Αντισεξιστικά, αντιρατσιστικά κι αντιφασιστικά συνθήματα πλημμύρισαν την Αχαρνών, τη Φυλής και την Αριστοτέλους μέχρι την πλατεία Βικτωρίας που βάδισε η πορεία. «Η Άννα ζει τσακίστε τους ναζί», «Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά», «Γυναίκες μετανάστριες και LGBT - Όλες μαζί τσακίζουμε ναζί», «Οργή και θλίψη η Άννα θα μας λείψει» ήταν μερικά από αυτά.

Το επόμενο απόγευμα το ραντεβού δόθηκε μπροστά από τη Βουλή. Με κεριά και αυτοσχέδια πλακάτ, εκατοντάδες μέλη των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων αλλά και πλήθος κόσμου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους, διαδήλωσαν ξανά ενάντια στον σεξισμό, τον ρατσισμό και την τρανσφοβία. 

«Είμαι πάρα πολύ οργισμένη γι’ αυτό που έγινε. Αυτό που συνέβη στην Άννα, η δολοφονία της, μπορεί να συμβεί στην καθεμιά μας. Κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή» λέει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Σάντρα. «Και είμαι οργισμένη και για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ και η αστυνομία. Γι’ άλλη μια φορά αναφέρθηκαν για μια τρανς γυναίκα σε αντρικό φύλο. Πρέπει να σταματήσει αυτό. Είμαστε τρανς άτομα και πρέπει να μας αναφέρονται στο φύλο της επιλογής μας».

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν η ΚΕΕΡΦΑ, το ΣΕΚ και η Πρωτοβουλία “Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh”. 

«Ένα τόσο άγριο έγκλημα σε βάρος μιας μη λευκής τρανς γυναίκας συνδέεται ευθέως με το τρανσφοβικό μίσος και τον ρατσισμό – η ΝΔ τα καλλιεργεί και οι μαχαιροβγάλτες τα κάνουν πράξη» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία. «Ο συνδυασμός της επανεμφάνισης των νεοναζί μέσα από το μόρφωμα των Σπαρτιατών, σε συνδυασμό με τις σεξιστικές επιθέσεις που ετοιμάζει με το καλημέρα η κυβέρνηση, δυναμώνουν την τρανσφοβία και οπλίζουν τους δολοφόνους. Απαιτούμε τη διερεύνηση του εγκλήματος τώρα και την τιμωρία των δραστών. Συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στην τρανσφοβία που ανοίγει τον δρόμο σε τέτοιες άγριες δολοφονίες. Συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στη ΝΔ που με τις πολιτικές της οδηγεί τα τρανς άτομα στη φτώχεια και την ανασφάλεια».