Περιβάλλον
Οι παραλίες ανήκουν στον λαό

Φωτό: Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες παραλίες

Συνεχίζονται και εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις για ελεύθερες παραλίες. Μετά την Πάρο και την Νάξο ακολούθησαν κινητοποιήσεις στην Χαλκιδική -στη Νικήτη και τη Νέα Ποτίδαια ενώ φουντώνουν οι αντιδράσεις σε μία σειρά περιοχές. Η νίκη της Πάρου δίνει αυτοπεποίθηση ότι το κίνημα μπορεί να νικάει και αυτό δίνει την δυνατότητα να γενικευτούν αυτά τα παραδείγματα και να απλωθούν οι διεκδικήσεις.

Οι κινητοποιήσεις του κινήματος για τις ελεύθερες παραλίες ανέδειξαν, πέραν του ότι οι πολίτες στερούνται την στοιχειώδη ελεύθερη πρόσβαση σε περιοχές που έχουν καταληφθεί από ασύδοτους επιχειρηματίες, και τα τεράστια κενά των αρμόδιων υπηρεσιών, δηλαδή των Κτηματικών. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο υπ. Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης, είπε ότι οι Κτηματικές Υπηρεσίες «δεν είναι και το καλύτερο παράδειγμα δημόσιων υπηρεσιών» και ουσιαστικά αρνήθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης, ρίχνοντας το φταίξιμο για την ασυδοσία των επιχειρηματιών στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Ελάχιστο προσωπικό

Στην πραγματικότητα το αντικείμενο των Κτηματικών είναι τεράστιο και το προσωπικό τους ελάχιστο. Ασχολούνται με την διαχείριση των δημοσίων κτιρίων, το Εθνικό Κτηματολόγιο, την διαχείριση των παραλιών, και πολλές άλλες δραστηριότητες. Πολλές λειτουργούν χωρίς μηχανικό ή με 2-3 υπαλλήλους, έχοντας στην αρμοδιότητα τους ολόκληρη Περιφέρεια. Έχουν καταγραφεί εκατοντάδες τραμπούκικες επιθέσεις, καταγγελίες και μηνύσεις κατά των εργαζομένων από μικρά και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η υποβάθμιση των υπηρεσιών εντάθηκε το 2012-2015, από την κυβέρνηση Σαμαρά, μέσω της αναδιάρθρωσης του υπ. Οικονομικών με σκοπό τον μετέπειτα διαχωρισμό της ΑΑΔΕ, ως μνημονιακή δέσμευση. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιχειρηματίες βρίσκουν συνεχώς το πρόσφορο έδαφος, λόγω των ελλειπών ελέγχων, να “επεκτείνονται” στον δημόσιο αιγιαλό, εξ ου και η διαμόρφωση της σημερινής ασφυκτικής κατάστασης.

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις αποτελούν ένα ελπιδοφόρο βήμα για να γυρίσουν οι ελεύθερες παραλίες εκεί που ανήκουν, δηλαδή στην κοινωνία. Εξίσου απαραίτητο βήμα πρέπει να είναι και η στελέχωση των Κτηματικών Υπηρεσιών με μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Τα σωματεία των εργαζομένων και οι πολίτες μπορούν να συντονίσουν τους αγώνες τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Νίκος Τουρνάς, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών