Ιδέες
Μια πλούσια σοδειά για το κλείσιμο της χρονιάς

Οκτώ μέρες με μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο από τις 16 ως τις 23 Δεκέμβρη για να μπορέσετε να αγοράσετε βιβλία για το γιορτινό σας διάβασμα και να κάνετε τα δώρα σας. Ελάτε να διαλέξετε ανάμεσα σε μια πληθώρα τίτλων από όλο το φάσμα της μαρξιστικής σκέψης και πολλές νέες κυκλοφορίες.

50 χρόνια Πολυτεχνείο

Η επέτειος των 50 χρόνων από το Πολυτεχνείο δρομολόγησε πολλές νέες εκδόσεις που τροφοδοτούν τη συζήτηση μέσα στην Αριστερά. Στο παζάρι του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου θα βρείτε τις περισσότερες από αυτές. Ξεκινώντας με το πρόσφατο βιβλίο του ΜΒ «Εδώ Πολυτεχνείο! Ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός» των Μ. Στύλλου, Π. Γκαργκάνα, Ν. Λούντου και Λ. Μπόλαρη που μας θυμίζει ότι η κοινωνία αλλάζει με εξεγέρσεις και επαναστάσεις, και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. 

Το βιβλίο του Λ. Καλλιβρετάκη «Το Πολυτεχνείο έξω από το Πολυτεχνείο» αναδεικνύει τον ρόλο της εργατικής τάξης στην κλιμάκωση της εξέγερσης, καθώς αποτελεί μια εξαιρετική ιστορική καταγραφή προσωπικών μαρτυριών της δράσης των χιλιάδων εργατών και μαθητών στα οδοφράγματα και τις διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας. Πολύ καλή μαρτυρία είναι και το «Πολυτεχνείο 1973, Το αίμα το αδικαίωτο ποτέ δεν ησυχάζει» του Ι. Λύκαρη που εστιάζει κυρίως στα ντοκουμέντα για τους νεκρούς και τους τραυματίες. Στο μυθιστόρημα-ντοκουμέντο «Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε» ο εκφωνητής του σταθμού του Πολυτεχνείου Δ. Παπαχρήστος ζωγραφίζει με έντονα χρώματα την εικόνα της εξέγερσης, ενώ το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Ο. Δαφέρμος, στο βιβλίο του «Μιλώ στα παιδιά μου για τη χούντα και το Πολυτεχνείο» επιχειρεί να μιλήσει στους νέους για τη χούντα και το Πολυτεχνείο με τρόπο απλό και κατανοητό.

Μαζί θα βρείτε και παλιότερες εκδόσεις για το Πολυτεχνείο, όπως: «Όλη η νύχτα εδώ!» του Ι. Χανδρινού, με δεκάδες προφορικές  συνεντεύξεις αγωνιστών και αγωνιστριών μέσα κι έξω από την κατάληψη. «Τα παιδιά της δικτατορίας» του Κ. Κορνέτη, που χαρτογραφεί τα μονοπάτια της ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας τα χρόνια πριν το Πολυτεχνείο. «Οι εργατικοί αγώνες την περίοδο της δικτατορίας» της Μ. Λέτσα, ξετυλίγουν το νήμα των απεργιών και των εργατικών κινητοποιήσεων στα χρόνια της Χούντας. Η «Δυναμική αντίσταση» του Π. Βόγλη περιγράφει τη δημιουργία και τις δράσεις των παράνομων αντιδικτατορικών οργανώσεων, εστιάζοντας κυρίως στη συζήτηση για την ένοπλη πάλη. Σημαντικά ντοκουμέντα πάνω στο ίδιο θέμα είναι τα βιβλία «Οι ρίζες της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα: επιλογή από τα κείμενα της Οργάνωσης Σοσιαλιστική Επανάσταση 1972-74», με ανατύπωση κειμένων από την «Μαμή», την παράνομη εφημερίδας της ΟΣΕ, και «Επανάσταση νο 7», του περιοδικού των Επαναστατικών Σοσιαλιστικών Ομάδων.

Οι αγώνες της νεολαίας και της εργατικής τάξης τη δεκαετία του 1960 στην Ελλάδα και στον παγκόσμιο Μάη του ’68 μαζί με τα αδιέξοδα της κρίσης της ρεφορμιστικής αριστεράς ήταν η μήτρα που γέννησε την επαναστατική αριστερά του Πολυτεχνείου. Τα «Ιουλιανά 1965» των Δ. Λιβιεράτου, Μ. Στύλλου, Λ. Μπόλαρη, περιγράφουν και αναλύουν την μεγάλη εργατική έκρηξη στα μέσα της δεκαετίας του 1960 στην Ελλάδα.  Ενώ το «Μάης ’68 – Η επιστροφή της επανάστασης» με κείμενα των Κ. Χάρμαν, Μ. Στύλλου, Π. Γκαργκάνα, δίνει τη διεθνή διάσταση του κύματος της ριζοσπαστικοποίησης που σάρωνε τον κόσμο από το Παρίσι μέχρι το Μιλάνο και την Πράγα.

Η αναδρομή στα πενήντα χρόνια από τον Νοέμβρη του 1973 με όλες τις καμπές και τα γυρίσματα, αποτελεί γόνιμο έδαφος για να εξετάσουμε τις στρατηγικές επιλογές της Αριστεράς. Αυτό ακριβώς κάνουν, από τη σκοπιά της επαναστατικής αριστεράς και του ΣΕΚ, τα κείμενα του συλλογικού τόμου «50 χρόνια αγώνες για την Επανάσταση και τον Σοσιαλισμό» από το 1973 μέχρι τις μέρες μας και την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη στρατηγική επιλογή, μεταρρύθμιση ή επανάσταση, δεν ήταν και δεν είναι στιγμιαία. Αξίζει να ανατρέξουμε στην κλασική μαρξιστική θεωρία διαβάζοντας τα βιβλία της Ρόζας Λούξεμπουργκ «Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση» και του Λένιν «Κράτος και επανάσταση». Αλλά και στις εκδόσεις του ΜΒ «Πώς νίκησε η Ρώσικη Επανάσταση» και «Πώς χάθηκε η Ρώσικη Επανάσταση».

Σοσιαλισμός από τα κάτω

 Η επικαιρότητα της μεγάλης στρατηγικής επιλογής επιβεβαιώνεται από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε φορά που η «κυβερνώσα αριστερά» διάλεγε το δρόμο του συμβιβασμού και της υποχώρησης, η επαναστατική αριστερά είχε εναλλακτικές προτάσεις με βάση το μεταβατικό πρόγραμμα. Αυτή η αντιμετώπιση στηριζόταν στην παράδοση του Τρότσκι και γι’ αυτό είναι πολύτιμη η βιογραφία του μεγάλου επαναστάτη από τον Τόνι Κλιφ σε τέσσερις τόμους (τόμος1, 1879-1917 - Προς τον Οκτώβρη, τ.2, 1917-23 -Το ξίφος της Επανάστασης, τ.3, 1923-27 - η Πάλη ενάντια στην ανερχόμενη σταλινική γρφειοκρατία, και ιδιαίτερα ο τέταρτος τόμος για τη δεκαετία του 1930 με τίτλο 1927-1940 - Όσο πιο σκοτεινή η νύχτα τόσο πιο φωτεινό το αστέρι). Αξίζει όμως να διαβάσετε τα τεύχη του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα κάτω, πάνω σε αυτά τα ζητήματα, ιδιαίτερα τα χρόνια 2015-16, αλλά και τα πρόσφατα μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη φουντώνει ξανά σε όλον τον κόσμο μετά τη νέα μαζική σφαγή που έχει εξαπολύσει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα. Αγοράστε την τελευταία έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου «Λευτεριά στην Παλαιστίνη – Ισραήλ, ιμπεριαλισμός και Παλαιστινιακή αντίσταση». Τα κείμενα που περιέχονται σε αυτό το συλλογικό βιβλίο εξηγούν ότι το Ισραήλ είναι ένα κράτος εποίκων, προϊόν του αποικιοκρατικού σχεδίου του Σιωνισμού, που στηρίχτηκε –και στηρίζεται σήμερα– από τον ιμπεριαλισμό για να παίζει το ρόλο του «μαντρόσκυλου» για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής και των πετρελαίων της. Οι Παλαιστίνιοι έχουν κάθε δικαίωμα να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και να αντιστέκονται με όποιο μέσο επιλέξουν.

Αυτός ο αγώνας πάει πίσω στη Μεγάλη Αραβική Εξέγερση της δεκαετίας του 1930 που περιγράφει ο Σ. Ρούσσος στο βιβλίο του «Επανάσταση και εξέγερση στη Μέση Ανατολή», μαζί με την Ιρανική Επανάσταση του 1979. Συνολικά, το ρόλο του ιμπεριαλισμού στην περιοχή και τους αγώνες της αραβικής εργατικής τάξης αναδεικνύει το περιεχόμενο πολλών βιβλίων που αξίζει να διαβάσετε: «Μέση Ανατολή – Από τον διαρκή πόλεμο στη διαρκή επανάσταση» του Ν. Λούντου, «Μέση Ανατολή – Αντίσταση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις» της Δ. Κυρίλλου, «Παλαιστίνη- Αιτίες και μύθοι: Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή από το 1917» του Ν. Αλατράς, «Λίβανος – Πώς νίκησε η αντίσταση» (επιμ. Ν Λούντος). Ένδιαφέρουσα είναι και η προσέγγιση του  Ν. Finkelstein στο βιβλίο του «Εικόνα και Πραγματικότητα της Ισραηλο-Παλαιστινιακής Διαμάχης».

Μια σημαντική ανάλυση για το ρόλο του Ισλαμισμού στην περιοχή από μαρξιστική σκοπιά, αποτελεί το εκτενές κείμενο του Κρις Χάρμαν «Ο Προφήτης και το Προλεταριάτο» που περιέχεται στη συλλογική έκδοση «Η πάλη ενάντια στην Ισλαμοφοβία», την κύρια μορφή που έχει πάρει ο ρατσισμός των κυβερνήσεων στην ΕΕ και στις ΗΠΑ.

Για να εξηγήσουμε τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή χρειάζεται να γυρίσουμε στη κλασική μαρξιστική θεωρία για τον ιμπεριαλισμό και τους ανταγωνισμούς, όπως αυτή αναλύεται στα έργα του Ν. Μπουχάριν «Ιμπεριαλισμός και παγκόσμια οικονομία» και του Λένιν «Ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού». Για το πώς μεταφράζεται αυτή η ανάλυση στη σημερινή συγκυρία της παγκόσμιας καπιταλιστικής πολυκρίσης, σας προτείνουμε τα βιβλία: «Αφγανιστάν, Η ήττα του αμερικάνικου καπιταλισμού» (συλλογικό), «Ουκρανία, Σταυροδρόμι ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών» του Λ. Μπόλαρη, «Κίνα, Από μισοαποικία σε υπερδύναμη» του Π. Γκαργκάνα και «Ελλάδα-Τουρκία, Η σύγκρουση των υποϊμπεριαλισμών» (συλλογικό).

Σεξισμός και καταπίεση

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Ίριδας Αυδή Καλκάνη «Υπηρέτριες - Η πικρή ιστορία τους στην Ελλάδα», με τις έντονες περιγραφές της τραγικής ζωής των κοριτσιών αυτών, της μακροχρόνιας βασανιστικής τους πορείας, που διεκδίκησαν διαχρονικά την αλλαγή της εχθρικής αντιμετώπισής  τους από την κοινωνία. Από την ίδια συγγραφέα θα βρείτε και το παλιότερο βιβλίο της με τίτλο «Εκείνο το πρωί» για την πρώτη απεργία εργατριών στην Ελλάδα το 1892 στο εργοστάσιο Ρετσίνα στον Πειραιά. 

Διαβάστε τρία βιβλία του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου με τη μαρξιστική ανάλυση για τις ρίζες του σεξισμού και την αντίσταση στις σεξιστικές επιθέσεις των κυβερνήσεων και της κυρίαρχης τάξης: «Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών» της Μ. Στύλλου, «Ομοφυλοφιλία, σεξουαλικότητα και η πάλη για την απελευθέρωση», του Κ. Τορπουζίδη και «Η πάλη για την τρανς απελευθέρωση» της Α. Φράγκου.

Στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα βρείτε εκατοντάδες τίτλους για να διαλέξετε βιβλία για τις γιορτές. Για μια ολόκληρη βδομάδα, από το Σάββατο 16 μέχρι το Σάββατο 23 Δεκέμβρη θα έχετε τη δυνατότητα να προμηθευτείτε τις εκδόσεις μας με εκπτώσεις από 20% ως 40%, αλλά και πολλές προσφορές-πακέτο με βιβλία των κλασικών του μαρξισμού, τις επαναστάσεις, την ιστορία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και στον κόσμο κ.ά. Και την Κυριακή 17/12 ελάτε στις 1μμ στη Φειδίου 14 να συζητήσουμε μαζί με τον Δημήτρη Παπαχρήστο για το νέο βιβλίο του «Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε». Μην χάσετε την ευκαιρία.