Καταπίεση και απελευθέρωση
Nα τσακίσουμε τις σεξιστικές επιθέσεις

Απεργιακή 8 Μάρτη. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Κι ενώ ακόμα δεν έχει καταλαγιάσει η θλίψη και η οργή για τη φριχτή δολοφονία της 11χρονης Ρομά από το θείο της, ο οποίος κυκλοφορούσε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους παρότι είχε συλληφθεί το 2017 για βιασμό ανηλίκου, άλλο ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας ήρθε να μας θυμίσει ότι ο εφιάλτης δεν έχει τέλος.

Καταρχήν διαβάζουμε ότι «γνωστός δικηγόρος» κακοποίησε πολύ άσχημα τη γυναίκα του την οποία μετέφερε ο ίδιος σε ιδιωτική κλινική και ότι αρχικά η γυναίκα του –παρότι εμφανώς χτυπημένη– αρνήθηκε να τον κατηγορήσει για ενδοοικογενειακή βία και υποστήριξε ότι έπεσε από τη σκάλα και τραυματίστηκε, δέχτηκε όμως να της τοποθετήσουν panic button οι αστυνομικοί που κλήθηκαν από τον γιατρό που της παρείχε τις πρώτες βοήθειες.

Κατόπιν μαθαίνουμε ότι ο γιατρός αρνήθηκε να υιοθετήσει την εκδοχή του τραυματισμού λόγω ατυχήματος και κατήγγειλε στην αστυνομία ότι η γυναίκα (δικηγόρος και νομική σύμβουλος στη Στέγη Κακοποιημένων Γυναικών) είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας και ότι έχει δεχτεί πολύ βίαια χτυπήματα.

Λίγο μετά μαθαίνουμε –και ενώ ο γνωστός δικηγόρος συνεχίζει να αναφέρεται ως «γνωστός δικηγόρος» ο οποίος εμφανίζεται και σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές– ότι τελικά η γυναίκα του βρήκε το θάρρος να καταγγείλει την αλήθεια και ότι ο συγκεκριμένος «γνωστός δικηγόρος» κακοποιούσε και την  πρώτη του γυναίκα η οποία τον είχε καταγγείλει το 2017.

Και κάπου εδώ σταματάει επιτέλους η σχεδόν 24ωρη ανωνυμία και μαθαίνουμε και το όνομα του κακοποιητή (Απόστολος Λύτρας) και τις υποθέσεις που έχει αναλάβει και –τι περίεργο όταν μιλάμε για «υψηλού επιπέδου» κακοποιητές–  ότι, αφότου παραδέχτηκε τελικά την ενοχή του και κατέθεσε στον εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Και ζήτησε και συγνώμη – από την κοινωνία μάλλον –και είπε «να μη συμβεί σε κανέναν αυτό που του έτυχε» και ότι έχει μετανιώσει και θέλει να αλλάξει. Κάτι που θυμίζει τις πρώτες δηλώσεις του Χάρβεϊ Γουάνστιν on camera όταν τον συλλάβανε για τα αίσχη που είχε διαπράξει εις βάρος διάσημων και όχι τόσο διάσημων γυναικών. 

Κυβέρνηση του «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια»

Αυτό όμως που δε σταματάει με τίποτα είναι η οργή για τη νέα παραλίγο γυναικοκτονία, για τη ξεδιάντροπη ασυλία του επώνυμου κακοποιητή και πάνω απ’ όλα για τον ηθικό αυτουργό που δεν είναι άλλος από την εγκληματική κυβέρνηση του «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» που με την πολιτική της υποδαυλίζει ουσιαστικά τη βία κατά των γυναικών. Η ίδια κυβέρνηση που κρατούσε εκδικητικά φυλακισμένους τους 9 Αιγύπτιους που κατηγορήθηκαν ως διακινητές υπεύθυνοι για το έγκλημα της Πύλου παρότι αθωώθηκαν πανηγυρικά, δεν έχει κανένα πρόβλημα όταν εισαγγελείς και δικαστές ξαμολάνε –με περιοριστικούς όρους βέβαια– όλα τα αποβράσματα είτε είναι φασίστες Μιχαλολιάκοι είτε Μίχοι βιαστές και κακοποιητές.

Τόσο το γεγονός ότι τελικά η γυναίκα άλλαξε την κατάθεσή της και κατήγγειλε την κακοποίησή της όσο και η θαρραλέα στάση του γιατρού δεν οφείλονται στις διατάξεις του νόμου Φλωρίδη που λιβανίζουν τα κυβερνητικά ΜΜΕ αλλά  είναι αποτέλεσμα του ξεσηκωμού που υπάρχει ενάντια στη σεξιστική βία και τις γυναικοκτονίες. Το κίνημα που δυναμώνει γιατί παλεύει απεργιακά με τα συνδικάτα στην πρώτη γραμμή είναι αυτό που δίνει αυτοπεποίθηση στις γυναίκες να καταγγέλλουν τη κακοποίησή τους και είναι και η μόνη εγγύηση ότι μπορούμε να στέλνουμε τους βιαστές φυλακή ακόμα κι αν αυτοί είναι επώνυμοι φίλοι της κυβέρνησης.

Και δεν σταματάμε εκεί, παλεύουμε για να τσακίσουμε τις σεξιστικές επιθέσεις, να γκρεμίσουμε αυτή την τελειωμένη κυβέρνηση αλλά και το δολοφονικό σύστημα που διαλύει τις ζωές μας.

Τιάνα Ανδρέου,
Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη