Είναι τραγικά όσα ζούμε τις τελευταίες μέρες στο Βόλο. Αρχικά είδαμε τις εικόνες στο λιμάνι και την παραλία και στη συνέχεια τις συγκλονιστικές αεροφωτογραφίες στον ποταμό Ξηριά. Αλλά και τίποτα να μην είχες δει ήρθε η ανυπόφορη μυρωδιά να σε ειδοποιήσει. Τις επόμενες μέρες οι εικόνες αυτές έγιναν κεντρικό πολιτικό ζήτημα και άπαντες παραδέχονται ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες τόσο στην υγεία μας όσο και στο περιβάλλον.
Μετά τα ερωτηματικά των πρώτων ημερών η κυρίαρχη εξήγηση για το τι έγινε έχει ως εξής: Η Κάρλα ξαναγέμισε στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου όχι μόνο με νερό αλλά και ψάρια από τον Πηνειό και την τεχνητή Κάρλα. Τα ψάρια αυτά βρήκαν ευνοϊκές συνθήκες αναπαραγωγής και πολλαπλασιάστηκαν. Αλλά όσο άδειαζε η λίμνη στον Παγασητικό, το οξυγόνο μειωνόταν. Κάποια στιγμή το οξυγόνο έπεσε κάτω από ένα κατώτατο όριο με τα αποτέλεσμα τα ψάρια να πεθάνουν μαζικά.
Τα περιβάλλοντα κινήματα από πέρυσι τον Σεπτέμβρη έχουμε έρθει σε αντιπαράθεση με όλους τους τοπικούς παράγοντες που μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την Κάρλα και τον Παγασητικό. Ο περιφερειάρχης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) Κουρέτας διατυμπάνιζε ότι τα νερά του Παγασητικού είναι καθαρά και ο Μπέος βουτούσε στη θάλασσα κιόλας για να μας πείσει. Μην πληγεί ο τουρισμός στην περιοχή. Τώρα το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο.
Αλλά κανένας από τους δύο δεν μπορεί να φτάσει τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. Η τελευταία είναι ο νούμερο ένα ένοχος καθώς μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων έπρεπε να επιληφθεί της διαδικασίας της αποστράγγισης. Και δεν έχει κάνει τίποτα, όχι μόνο σε σχέση με την Κάρλα, αλλά γενικότερα για όλη την γεωργική παραγωγή στη Θεσσαλία που καταστράφηκε. Το μόνο που έκανε είναι να ξεκινήσει μπίζνες με μια ολλανδική πολυεθνική που αναλαμβάνει τόσο την αποκατάσταση όσο και τα νερά της Θεσσαλίας.
Εμπειρίες
Σε όλα αυτά ο κόσμος της πόλης και των γύρω περιοχών δεν μένει αμέτοχος. Απεναντίας είναι κόσμος που έχει εμπειρίες σε μια σειρά μέτωπα που αφορούν το περιβάλλον. Για την ΑΓΕΤ, τις πλημμύρες πέρυσι, την μονάδα LNG στον Παγασητικό. Και πλέον νιώθει ότι δεν πάει άλλο. Αυτό φάνηκε και στην σύσκεψη που κάλεσαν οι Ενεργοί Πολίτες το Σάββατο 31/8. Η οργή ξεχείλιζε και το βασικότερο που έλεγε ο κόσμος ήταν πως πρέπει να οργανώσει τον αγώνα του και πως "οι πολίτες πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας". Την Πέμπτη 5/9 θα γίνει η πρώτη διαδήλωση και πρόταση δικιά μας αλλά και άλλων αγωνιστών ήταν να ανέβουμε στη ΔΕΘ. Έτσι θα μπορέσουμε να ενώσουμε τον αγώνα μας με όλο τον κόσμο που είναι οργισμένος με τα περιβάλλοντικά εγκλήματα της κυβέρνησης.
Η οργή μεγαλώνει και τα γιουχαΐσματα στην Πεντέλη είναι ενδεικτικά και όχι η εξαίρεση. Οι δημοσκοπήσεις τούς δείχνουν στο 22% και μπροστά μας έχουμε πολλές ευκαιρίες να τους ανατρέψουμε. Το κίνημα στο Βόλο πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή τη συγκυρία και από την μεριά μας θα δουλέψουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.
Τάσος Τσιούνης,
ΣΕΚ Βόλου