Εκπαίδευση και νεολαία
Σχολές: Κλιμάκωση και όχι αναστολή των καταλήψεων, δίπλα στο απεργιακό κίνημα

Απεργιακή 8 Μάρτη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματoποιήθηκαν στις σχολές Γενικές Συνελεύσεις με τη συζήτηση να κινείται γύρω από το πως οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μπορούνε να κλιμακώσουνε τον αγώνα τους απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τις δολοφονικές της πολιτικές.

Η 28η Φλεβάρη είναι το κατ’ εξοχήν παράδειγμα που κουρέλιασε τους αρνητικούς συσχετισμούς στην πράξη, αρκετός κόσμος μαζευόταν και ξαναμαζευόταν στο Σύνταγμα δείχνοντας τη διάθεση του στο να μην υποχωρήσει και να παλέψει απέναντι στην κυβέρνηση και στις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν.

 Όσον αφορά τους φοιτητές η διάθεση τους εκδηλώθηκε στο μαθητικό-φοιτητικό συλλαλητήριο της Παρασκευής 7/3, όπου οι δρόμοι του κέντρου γεμίσαν με σχολεία και σχολές και οπού ενώθηκε η οργή για τις ιδιωτικοποιήσεις και την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τις διαγραφές φοιτητών και τα Ωνάσεια Σχολεία με την οργή για τη συγκάλυψη των κρατικών εγκλημάτων. 

Πέντε ημέρες μετά, η εκδήλωση των Φοιτητικών Συλλόγων στις 12/3, πλημμύρισε την Πάντειο και την επόμενη ημέρα, η συναυλία των Φοιτητικών Συλλόγων στο Σύνταγμα είχε επίσης μαζικότητα όχι μόνο από τη νεολαία αλλά και εργαζόμενες και εργαζόμενους. 

Γι’ αυτό είναι λάθος η επιστροφή στις θεωρίες των αρνητικών συσχετισμών στις σχολές σχεδόν μιάμιση εβδομάδα μετά τις 28 Φλεβάρη. Η συζήτηση κινείται γύρω από την κλιμάκωση και από τη στιγμή που κινείται γύρω από αυτήν, επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για τη στρατηγική. Η στρατηγική του φοιτητικού κινήματος δεν γίνεται να έχει σαν κέντρο βάρους το αν οι σχολές πρέπει να κλείσουν με κατάληψη για μία ημέρα (την ημέρα του συλλαλητηρίου) ή για καμία. Η επιλογή της κατάληψης χρειάζεται να μπαίνει ξεκάθαρα χωρίς αμφιταλαντεύσεις και πισωγυρίσματα.

 Οι καταλήψεις είναι αυτές που μετατρέπουν τις σχολές σε ορμητήρια αγώνων για την υπεράσπιση όχι μόνο της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά των δημοσίων αγαθών συνολικά. Οι συζητήσεις που ανοίγονταν στις συνελεύσεις του προηγούμενου διαστήματος ήταν εξαιρετικά πολιτικές γιατί έμπαινε το ζήτημα της κρατικοποίησης των τρένων χωρίς αποζημίωση για τη Hellenic Train με εργατικό έλεγχο. Έτσι επίκεντρο γινόταν όχι μόνο το πως θα μπορούμε να έχουμε ασφαλείς συγκοινωνίες αλλά και το πώς θα υπάρχουν πανεπιστήμια που θα προσφέρουν την Παιδεία που χρειαζόμαστε με τους όρους που θέτουμε εμείς.

Μάχες

 Μέσα στις καταλήψεις, με τη μαζικοποίηση των συντονιστικών επιτροπών και την οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων ανοίγοντα μάχες με πολιτικά αιτήματα που συνδέουν τους αγώνες που ανοίγονται σε όλα τα μέτωπα. 

Η μάχη ενάντια στο σεξισμό και τη γυναικεία καταπίεση είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, με εκδηλώσεις για τις 8 Μάρτη να πραγματοποιούνται στις σχολές και την κατειλημμένη Φιλοσοφική, και τις σχολές να συμμετέχουν μαζί με την Ένωση Μουσικοκαλλιτεχνικών σχολείων στην απεργιακή 8 Μάρτη στην Κλαυθμώνος. Η μάχη απέναντι στην ομοφοβία και την τρανσφοβία είναι  επίσης τέτοιες  μάχες που ανοίγουν μέσα στις καταλήψεις και που η οργάνωση των δράσεων και των κινητοποιήσεων φέρνει αποτελέσματα. Παραδείγματα αποτελούν η δίκη του Ζακ Κωστόπουλου, όπου η συμμετοχή των φοιτητικών καταλήψεων στις δίκες της περσινής χρονιάς έπαιξε ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου. Η πάλη απέναντι στο ρατσισμό και τον φασισμό είναι ένα ακόμη σημαντικό  παράδειγμα που επειδή ακριβώς ανοίγεται μέσα στα πανεπιστήμια, κερδίζει χώρο μέσα στη νεολαία, απομονώνει πολιτικά τους φασίστες και μετράει σε αποφάσεις όπως ήταν η αθώωση των 9 προσφύγων του ναυαγίου της Πύλου.

Οι καταλήψεις μπορούν στο πλευρό του εργατικού κινήματος να γίνουν η δύναμη που θα διαλύσουν την ήδη ετοιμόρροπη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το εργατικό κίνημα συνεχίζει να βγαίνει ορμητικά μπροστά μετά τις 28 Φλεβάρη με τις απεργίες των νοσοκομείων στις 19 Μάρτη, των δήμων στις 21/3, συλλαλητήριο εκπαιδευτικών στις 29 Μάρτη και τη Γενική Απεργία στις 9 του Απρίλη. 

Οι συνελεύσεις των σχολών έδειξαν πως κέντρο της συζήτησης είναι η νίκη του κινήματος και πως θα φτάσουμε σε αυτή. Είναι υποτίμηση των φοιτητών και των φοιτητριών, οι δυνάμεις της αριστεράς στα πανεπιστήμια να γυρνάνε στις θεωρίες των αρνητικών συσχετισμών. Η  διάθεση μέσα στα πανεπιστήμια υπάρχει και τη βλέπουμε σε κάθε πρωτοβουλία που πλαισιώνεται από τους φοιτητές. 

Ο επόμενος σταθμός για τη συνέχεια του κινήματος είναι η 22 Μάρτη. Ας κάνουμε τις σχολές μας ορμητήρια αγώνων απέναντι στο σύστημα που δολοφονεί από τα Τέμπη μέχρι την Παλαιστίνη και την Πύλο. Ας τσακίσουμε στους δρόμους την ακροδεξιά απειλή και την κυβέρνηση που της κάνει πλάτες.


Φιλοσοφική

Εκδήλωση για τις 22Μ


Την Δευτέρα 17/3 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο αίθριο της Φιλοσοφικής με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό στις 22 Μάρτη. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Άννα Καρακατσούλη, καθηγήτρια του τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ο Κωστής Σινανίδης, καπετάνιος και διασώστης προσφύγων και ο Γιάννης Σηφακάκης από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο- Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Η συζήτηση ήταν πλούσια και κινήθηκε γύρω από την οργάνωση των δράσεων στα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα στη Φιλοσοφική για τις 22 Μάρτη, ενώ υπήρξε ανάλυση στα  ζητήματα των επαναπροωθήσεων προσφύγων και του ρατσισμού.

Πρώτη ομιλήτρια, η Άννα Καρακατσούλη, έκανε μια ιστορική αναδρομή για το ζήτημα του ρατσισμού και την εμφάνιση του. Τόνισε πως ο ρατσισμός από την περίοδο της αποικιοκρατίας και τον 18ο αιώνα, έγινε εργαλείο πολιτικής πρακτικής για να μπορέσει να δικαιολογήσει την εκμετάλλευση των αποικιών. 

Ο Κωστής Σινανίδης, δείχνοντας και φωτογραφίες ανέλυσε το τι σημαίνουν οι επαναπροωθήσεις  στην “αυλή μας”, όπως χαρακτήρισε την λεκάνη της Μεσογείου, θέλοντας να τονίσει πως η πρακτική των επαναπροωθήσεων γίνεται δίπλα μας, στο όνομα μας. Αναφερόμενος στο ναυάγιο της Πύλου δήλωσε πως επρόκειτο για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα το οποίο είχε ήδη αποφασιστεί πριν καν αρχίσει το πλοίο Αντριάνα να βυθίζεται. 

Επιπλέον, ανέλυσε τις πρακτικές της Λιβυκής ακτοφυλακής και το πως αυτές κάνουν τους πρόσφυγες στα πλοία και τις βάρκες να φοβούνται ακόμη και την έλευση των διασωστικών πλοίων. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Μας είδαν να πλησιάζουμε με το διασωστικό και επειδή νομίζανε πως είμαστε από τη Λιβύη, αρχίσανε να βουτάνε στη θάλασσα για να σωθούν”. Στη συνέχεια, ο Γιάννης Σηφακάκης ανέλυσε τις 22 Μάρτη ως συνέχεια από τις 28 Φλεβάρη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη απάντησης στην άνοδο της ακροδεξίας, ιδιαίτερα μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την τοποθέτηση του φασίστα Βορίδη στην θέση του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με παρεμβάσεις από φοιτητές και φοιτήτριες. Υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον με ερωτήσεις για τη δουλειά  που κάνει το διασωστικό του Κωστή Σινανίδη. Παράλληλα, τέθηκε στη συζήτηση η ανάγκη να υπενθυμίζεται σε όλους και όλες πως οι 650 νεκροί του ναυαγίου της Πύλου είχαν ο καθένας και η καθεμία μία δική του ξεχωριστή ζωή και ιστορία πράγμα το οποίο χρειάζεται να υπενθυμίζεται συνεχώς. Η Αθανασία, από το τμήμα Φιλολογίας εστίασε στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και στο πως η πλειοψηφία των προσώπων της Νέας Δημοκρατίας έχουν ακροδεξίο παρελθόν και η εμπλοκή τους σε υποθέσεις καθώς και οι πολιτικές του επιλογές έχουν υπάρξει καθοριστικές για το τι ονομάζουμε άνοδο της ακροδεξιάς. Ο Νικήτας, μεταπτυχιακός φοιτητής στη Φιλοσοφική τόνισε στην παρέμβαση του  ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αλλά παρέμειναν ανοιχτά για να μπορέσουν να ταξιδέψουν οι ναζί οπαδοί και να δολοφονήσουν των Μιχάλη Κατσούρη. Η Μαριάνα, φοιτήτρια του τμήματος Φιλοσοφίας, κάλεσε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σε συμμετοχή στο φετινό Μαρξισμό, οπού σε αυτό αναλύονται τα θεμέλια των επαναστατικών ιδεών και θεωρίας για να μπορούμε να τα κάνουμε επαναστατική δράση.

Η συζήτηση έκλεισε με κάλεσμα για την οργάνωση δράσεων στη Φιλοσοφική και τις άλλες σχολές για τις 22 Μάρτη.