Σε αποχή διαρκείας οι δικηγόροι

Η μεγάλη μάζα των συναδέλφων οδηγείται με τα νέα μέτρα στον αφανισμό: αύξηση ασφαλιστικών εισφορών (αναγκαστική μάλιστα κάθε τριετία), κατάργηση κατώτατων αμοιβών και προεισπράξεων, αφαίρεση δικηγορικής ύλης, τεράστιο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα, «απελευθέρωση» του επαγγέλματος. Mε λίγα λόγια, στρώσιμο του δρόμου στις μεγάλες νομικές εταιρείες που θα υπαλληλοποιήσουν το σύνολο της δικηγορίας με τους όρους που ήδη είναι γνωστοί στους έμμισθους συναδέλφους μας: δουλειά από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου για ένα ξεροκόμματο και χωρίς ασφάλιση.

Η πρόταση του ΔΣ απέναντι σε όλα αυτά ήταν στην ουσία συμβολικές κινητοποιήσεις (όπως η αποχή από τις υποθέσεις του Δημοσίου, κλπ). Η απάντηση δόθηκε τόσο στις ομιλίες-παρεμβάσεις των συναδέλφων (νέων στην πλειοψηφία τους) όσο και στην ψηφοφορία: η κοινή πρόταση της Εναλλακτικής Παρέμβασης και της Αγωνιστικής Συσπείρωσης (σχημάτων στα οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων δικηγόροι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ αντίστοιχα), μαζί με ανεξάρτητους και διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ, κέρδισε κατά κράτος (4 με 5 προς 1). Η ηγεσία του ΔΣ (μια συμμαχία «αντιμνημονιακής» ΝΔ και ΛΑΟΣ, με μαϊντανό το ΠΑΣΟΚ) αποχώρησε εσπευσμένα από τη Συνέλευση, ενώ πραξικοπηματικά δεν αναγνωρίζει τη συγκρότηση της απεργιακής επιτροπής και δεν καλεί σε επαναληπτικές Γενικές Συνελεύσεις, όπως προβλέπει η απόφαση. Στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων το Σάββατο 18/02, αποφασίστηκε η επέκταση της αποχής σε όλη την Ελλάδα μέχρι τις 29/02.

Με πρωτοβουλία συναδέλφων της Επιτροπής, κυκλοφόρησε η απόφαση της Συνέλευσης, ορίστηκαν επιτροπές για παρεμβάσεις στα Δικαστήρια και τα δικηγορικά γραφεία και τέλος έγινε παράσταση στις επιτροπές αδειών για να περιφρουρηθεί η απόφαση των συναδέλφων, δηλαδή η αυστηρότητα στην χορήγηση αδειών. Δεν θέλουμε καμία άδεια για δίκες υπέρ των τραπεζών ή των εργοδοτών, αντίθετα θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι που διεκδικούν δικαστικά τα δικαιώματά τους δεν θα θιγούν από την απεργία μας. Πάνω απ’ όλα όμως, θέλουμε να σημάνουμε γενικό ξεσηκωμό, να πυροδοτήσουμε μια γενική πολιτική απεργία διαρκείας για την ανατροπή της κυβέρνησης του μαύρου Μετώπου και της Τρόικας.

Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος