“Η εργατική αντίσταση μπορεί να νικήσει”: Θεσσαλονίκη

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αλέξης μεταφέροντας το κλίμα των εργατικών αγώνων από τον χώρο των ΜΜΕ. «Ο κλάδος των ΜΜΕ είναι από τους πιο χτυπημένους, δεν υπάρχει μαγαζί που να μην εξαπολύει επιθέσεις στους εργαζόμενούς του. Όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις στον ALTER η συμπαράσταση από τον κόσμο ήταν μεγάλη, κάτι που βοήθησε να προχωρήσει η κατάληψη και αυτοδιαχείριση του σταθμού. Η σκέψη για μόνιμη λειτουργία υπάρχει, αλλά δεν είναι απλό, κανείς ιδιώτης δε θα καλύψει τα έξοδα λειτουργίας ενός χώρου που κουμάντο κάνουν οι εργαζόμενοι, χρειάζεται κάτι πιο δραστικό.»

«Στην επιχείρηση ξεκινήσαμε επίσχεση διαρκείας όντας 4 μήνες απλήρωτοι. Πριν από λίγες μέρες ο εργοδότης μάς κάλεσε για να μας προτείνει να φύγουν οι μισοί με αποζημιώσεις που θα τις πληρώνονταν με δόσεις και οι υπόλοιποι να μπουν να δουλέψουν με 130 ευρώ το μήνα. Είναι κοροϊδία, δηλαδή πρώτα θα πεθάνουμε και μετά θα εξοφληθούμε. Κάναμε συνέλευση και είπαμε, δεν μπαίνει κανείς να δουλέψει για μισθούς πείνας, συνεχίζουμε μέχρι να νικήσουμε», μας είπε ο Γιώργος.

Καταλήψεις

«Στο νοσοκομείο του Κιλκίς όπου εργάζομαι και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζουμε τραγικές ελλείψεις και επιθέσεις. Στη Γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε επίσχεση διαρκείας και κατάληψη των ταμείων. Δε θα εξυπηρετούμε κανένα τακτικό περιστατικό και από κανένα έκτακτο δε θα ζητάμε ούτε τα 5 ευρώ. Πρέπει να απλώσουμε τις καταλήψεις παντού, να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση, να σώσουμε το δημόσιο πλούτο», ανέφερε στο χαιρετισμό της η Λέτα.

«Ζούμε μοναδικές στιγμές εργατικής αντίστασης. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες πανεργατικές που πλέον γίνονται 48ωρες, είναι και οι κλαδικές διαρκείας που σήκωσαν το βάρος των αγώνων. Πώς συνεχίζουμε όμως; Καταρχήν πρέπει να ξεσκεπάζουμε τα ψέματα των αφεντικών, που λένε ότι δεν “βγαίνουν” ενώ την ίδια στιγμή έχουν προκλητικά κέρδη, και οι τράπεζες και ο κάθε ιδιώτης ξεχωριστά. Επίσης χρειάζεται να στηρίξουμε τις προσπάθειες αλληλεγγύης και συντονισμού όλων των εστιών εργατικής αντίστασης. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται μια δυνατή Αριστερά που όχι μόνο θα στηρίζει τους αγώνες αλλά θα συμβάλλει και στην ενοποίηση των αιτημάτων διαφορετικών κομματιών της τάξης. Τι κοινό στόχο μπορεί να έχει ο ALTER και η Ελλενίτ; Την κατάργηση του άρθρου 99, την απαγόρευση των απολύσεων και αν οι Κουρής και Τσακίρης δεν θέλουν να τα λειτουργήσουν, να απαιτήσουμε κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχό», τόνισε ο Τάσος στην εισήγησή του.

Στη συνέχεια μίλησαν πολλοί αγωνιστές που έθεσαν ερωτήματα και προτάσεις για το πώς συνεχίζουμε και έφεραν παραδείγματα και από άλλους εργατικούς αγώνες της πόλης. Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μαζεύτηκαν υπογραφές συμπαράστασης και χρήματα για την οικονομική στήριξη των απεργών της Ελλενίτ.