ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη την Ελλάδα

Στην τελική ευθεία με ανοιχτές εκδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα μπαίνει αυτή τη βδομάδα η προεκλογική καμπάνια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενόψει των εκλογών στις 17 Ιούνη.

“70-80 άτομα συμμετείχαν στην κεντρική εκδήλωση της τοπικής επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Λάρισα με ομιλητή τον Αντώνη Δραγανίγο στην πλατεία Ταχυδρομείου” μας μεταφέρει ο Πέτρος Θεοδοσιάδης. “Επίσης έκανε χαιρετισμό στήριξης στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Λάμπρος Καραγιώργος, πρόεδρος Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών ΓΝΛ και μέλος του ΜΑΑ. Ακολούθησαν ερωτήσεις προς τον ομιλητή και η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση των υποψηφίων”.

Το Σάββατο 9/6 το απόγευμα στην εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Έδεσσα με ομιλητή το Γιάννη Σηφακάκη συμμετείχαν 40 άτομα, έγινε πολύ καλή συζήτηση με τον κόσμο να έχει όλα τα ερωτήματα για το πως θα προχωρήσει σε σύγκρουση με το ευρώ και την ΕΕ. Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματολογούσε ότι η δύναμη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν πρέπει να μειωθεί, αλλά πρέπει να αυξήσει τα ποσοστά της και ότι η λογική της χαμένης ψήφου είναι μια λάθος λογική που κακώς ακολουθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Την Κυριακή 10/6, με τη συμμετοχή περίπου 25 αγωνιστών έγινε η εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Γιαννιτσά. Στην συζήτηση, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, συνδικαλιστής από τη Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκε θετικά πάνω στο πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπέρ του εργατικού ελέγχου, υποστηρίζοντας ότι οι εκβιασμοί της άρχουσας τάξης ακόμα κι αν βγει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενταθούν, ότι όλοι εμείς που δώσαμε μαζί τις μάχες στους δρόμους θα πρέπει να συνεχίσουμε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πρέπει να συνεχίσει αυτοτελώς και να ενισχύσει τη φωνή της.

Αντιφασιστικός χαρακτήρας

Η συζήτηση στα Γιαννιτσά, είχε επίσης έντονα αντιφασιστικό χαρακτήρα, καθώς είχε προηγηθεί την Παρασκευή το απόγευμα το μαζικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στη Νάουσα όπου συμμετείχαν 300 άτομα. Αλλά και τα γεγονότα στη Βέροια, το Σάββατο, όταν αντιφασίστες κυνήγησαν τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής που είχαν έρθει με τα λοστάρια τους για “περιοδεία” στην πόλη και αυτοί στη συνέχεια επέστρεψαν, έσπασαν ένα καφενείο και επιτέθηκαν στους θαμώνες με αποτέλεσμα ο 52χρονος οπτικός Μιχ. Σαββαϊδης να τραυματιστεί και να διακομιστεί στο νοσοκομείο Βέροιας. Η αστυνομία αναγκάστηκε να προχωρήσει στη σύλληψη 8 από τους Χρυσαυγίτες, ενώ ακολούθησε αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έγινε και στην Κρύα Βρύση. “Χτες στην Κρύα Βρύση του νομού Πέλλας έγινε κάτι πολύ σημαντικό” διαβάζουμε από την εφημερίδα Χρονικά. “Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόλμησε και διοργάνωσε πολιτική εκδήλωση στο χωριό που από χρόνια τώρα έχει χαρακτηριστεί ως η σφηκοφωλιά των φασιστών, των σκληρών δεξιών. Και έκανε μια εκδήλωση όταν τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το τόλμησαν, όταν το συνεργείο του ΣΥΡΙΖΑ με δυο υποψήφιους βουλευτές το Σάββατο το βράδυ ξυλοκοπήθηκε στο κέντρο του χωριού από τα φασιστοειδή. Και η εκδήλωση που έκανε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν τόσο πετυχημένη που ξάφνιασε ευχάριστα τόσο τους διοργανωτές όσο και τους παρισταμένους. Κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης ο υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Γιάννης Γιάγκος που κατάγεται από την Κρύα Βρύση. Δικαίως ήταν ικανοποιημένος που στο χωριό του έγινε μια δράση διαφορετική. Ομιλητές ήταν ο Γιάννης Κούτρας και ο Μπάμπης Κουρουνδής οι οποίοι έθεσαν το πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε και ήταν αρκετά ζωντανή”.

Την Κυριακή, εκδήλωση για το αγροτικό ζήτημα οργάνωσε η τοπική επιτροπή Ημαθίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στην Αλεξάνδρεια, με ομιλητές το Φ. Μπίλια και τον Χ. Αρχοντή.




Τάκης Ζώτος: ΑΝΤΑΡΣΥΑ - αυτόνομη πολιτική παρουσία

Στους Αμπελόκηπους έγινε η προεκλογική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ήταν μεγαλύτερη σε συμμετοχή από αυτήν που είχαμε κάνει στις εκλογές στις 6 Μάη. Αυτό ήταν το εντυπωσιακό, ενώ έγινε ζωηρή και πολύ πιο ζωντανή πολιτική συζήτηση. Η εικόνα ήταν ότι το ρεύμα προς την Αριστερά συνεχίζεται, το ίδιο και προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τη διαφορά ότι η συζήτηση είναι πολύ πιο πολιτική, ακόμα και με τους αγωνιστές που ψηφίσαν ή τώρα ταλαντεύονται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πιο κριτική η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ και η εικόνα από τη συζήτηση ήταν η κεντρική σημασία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τους αγώνες μετά τις εκλογές - αλλά ακόμα και τώρα:

Στις αντιστάσεις στους εργατικούς χώρους που συνεχίζονται προεκλογικά, πχ στα ΜΜΕ, αλλά και στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που τον καθοριστικό ρόλο για να βγουν αυτές οι αντιστάσεις παίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σήμερα, το ΚΚΕ δεν καλεί στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο, ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται να κάνει επίσημο κάλεσμα – και όμως σήμερα είναι μια μεγάλη συγκέντρωση που στηρίζεται και από πολύ κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ΚΚΕ και κεντρικά πολιτικά καλύπτει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ετσι αναδεικνύεται η τεράστια σημασία της αυτόνομης, οργανωτικής πολιτικής παρουσίας και παρέμβασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Την επόμενη βδομάδα έχουμε μια δεύτερη εκδήλωση στου Γκύζη και ευελπιστούμε ότι και αυτή θα είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Το δεύτερο που γίνεται στην περιοχή είναι η παρέμβαση σε διάφορους χώρους. Εγινε περιοδεία στα Δικαστήρια, στο διοικητικό τομέρα και στο Ειρηνοδικείο που βρίσκονται στην περιοχή. Η υποδοχή ήταν ενθουσιώδης, αλλά κυρίως ήταν σημαντική η ανάγκη για συζήτηση που εκδηλώθηκε απ' όσους έπαιρναν την προκήρυξη. Ο κόσμος έδινε την εικόνα ότι ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα βγει, θέλει να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του και είναι έτοιμος για την επόμενη μέρα, να τα διεκδικήσει μαχητικά με απεργία και διαδήλωση. Ο μόνος που μπορεί να στηρίξει χωρίς όρους και προϋποθέσεις αυτούς τους αγώνες είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Τάκης Ζώτος, δικηγόρος




Ελπίδα Αλεβίζου: Γιατί ΑΝΤΑΡΣΥΑ τώρα

Η εκρηκτική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτήθηκε από μια σειρά υποχωρήσεων που δεν νομίζω ότι είναι της ώρας να συζητήσουμε καθώς οι πιέσεις και οι επιθέσεις από τα δεξιά που δέχονται οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες.

Όμως πολύ φοβάμαι ότι οι μετατοπίσεις αυτές τουλάχιστον για ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές. Θεωρώ λοιπόν σημαντική και αναγκαία την πολιτική απόφαση ύπαρξης ενός οργανωμένου αριστερού αντικαπιταλιστικού αντίβαρου σε επίπεδο εκλογών αλλά κυρίως για την δημιουργία, συνέχιση και ριζοσπαστικοποίηση των κινημάτων στα Πρωτοβάθμια σωματεία, στους ανέργους στις γειτονιές.

Μετά τις εκλογές οι κοινωνικοί αγώνες θα συνεχιστούν εκτός από το εργατικό το κίνημα που θα πρέπει να δίνει τον τόνο, το κίνημα δεν πληρώνω στις εφορίες, το κίνημα ενημέρωσης του κόσμου για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για το τι σημαίνουν δηλαδή για τη καθημερινότητά του κόσμου οι ιδιωτικοποιήσεις. Κινητοποιήσεις θα έχουμε και στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, το κίνημα αλληλεγγύης, το περιβαλλοντικό κίνημα (το Ελληνικό εδώ θα είναι ένα μεγάλο θέμα ).

Καθοριστική επίσης είναι και μια καμπάνια ενημέρωσης για το αν υπάρχει ζωή εκτός ευρώ.

Η κοινωνική κινητικότητα όμως δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε κεντρικές διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις και πορείες που έχουν ένα χαρακτήρα προσωρινό και μικρής διάρκειας, χωρίς βέβαια να τις υποτιμώ κυρίως αν έχουν μαζικότητα. Η παρουσία όμως των ριζοσπαστικών δυνάμεων μέσα στις διάφορες συλλογικότητες, επιτροπές, πρωτοβουλίες, μέτωπα, κοινότητες, συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και στις γειτονίες είναι καθοριστική για να γίνει μια πολιτική και ιδεολογική δουλειά για να βγει ο κόσμος από τη σύγχυση και το λαϊκισμό.

Μόνο αν ζήσουμε και αλληλεπιδράσουμε μέσα στη κοινωνία όχι σαν ξένο σώμα αλλά σαν κομμάτι των από κάτω, να τους εμπιστευτούμε και να μας εμπιστευτούν μόνο τότε τα λόγια τις μιντιακής προπαγάνδας δεν θα βρίσκουν απήχηση στης γης τους κολασμένους και μόνο τότε η προσπάθεια των επιτελείων τους για τη καπιταλιστική επίθεση στη κοινωνία δεν θα πιάσει τόπο.

Η γυναίκα που βουλιάζει στη κατάθλιψη και είναι όλη μέρα με το τηλεκοντρόλ στο χέρι και κατά το μεσημέρι βγαίνει να αγοράσει ένα πακέτο φασόλια και δυο καρότα από το σούπερ μάρκετ πρέπει να πάψει να ντρέπεται που είναι άνεργη, πρέπει να πάψει να ντρέπεται για την κοινωνική της θέση, πρέπει να γίνει επικίνδυνη για το σύστημα.

Τέλος θέλω να καταθέσω μερικούς προβληματισμούς και ελπίδες.

Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη κινηματική δουλειά, μηδενική εξάρτηση από το κρατικό χρήμα, δημοκρατικές και οριζόντιες διαδικασίες για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών.

Ελπίδα Αλεβίζου, υποψήφια στην Α’ Αθήνας

Διαβάστε επίσης

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Δύναμη για τους αγώνες μας

Προεκλογικές εκδηλώσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Περιοδείες με υποψήφιους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αριστερά της ανατροπής

Περιοδεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον ΟΤΕ