Κάλυμνος: διήμερο αντιφασιστικό φεστιβάλ

Το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στην Κάλυμνο διήμερο αντιφασιστικό φεστιβάλ με αφορμή την είσοδο της Χρυσής Αυγής στην βουλή, αλλά και γενικότερα εξαιτίας της ολοένα και πιο απειλητικής για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων μας, παρακρατικής δράσης τους στις γειτονιές. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Πρόοδος” με την στήριξη της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, του Συλλόγου Δασκάλων, του Σωματείου Νοσοκομειακών Γιατρών και της Θεατρικής Ομάδας Καλύμνου.

Το φεστιβάλ περιλάμβανε χαιρετισμούς από τα σωματεία, προβολή ενός βίντεο για το φαινόμενο του φασισμού διαχρονικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, θεατρικό σκετσάκι, συναυλία στην οποία συμμετείχαν τρία γκρουπάκια εκ των οποίων το ένα ήταν μαθητικό, αντιφασιστικά λογοτεχνικά αναγνώσματα (Μπρέχτ, Μαγιακόφσκι κ.α.) και προβολή της ταινίας American History Χ.

Γενικά το διήμερο ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο κρίνοντας όχι μόνο από την προσέλευση κόσμου που συνήθως δεν συμμετείχε σε προηγούμενες δράσεις (300 άτομα και στις δύο μέρες), με σημαντική παρουσία μαθητών, αλλά και από την ποιότητα του ίδιου του φεστιβάλ που είχε ως στόχο την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση γύρω από τα αίτια, την φύση και τους κινδύνους του φασισμού.

Στον χαιρετισμό που κάναμε ως Β’ ΕΛΜΕ τονίσαμε αρχικά την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, την σχέση των φασιστικών κινημάτων με την κρίση του καπιταλισμού και τις ευθύνες των ρατσιστικών πολιτικών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) όσον αφορά την ενδυνάμωση των νεοναζιστών (αντιμεταναστευτική ρητορεία, φράχτης στον Έβρο, στρατόπεδα συγκέντρωσης κτλ.). Αναφερθήκαμε στις αντιφασιστικές πορείες που έγιναν την προηγούμενη μέρα σε όλη την Ελλάδα ώς ένα πρότυπο ενιαιομετωπικής δράσης που περιλαμβάνει συνδικάτα, φοιτητές, αντιρατσιστικές οργανώσεις, κοινότητες μεταναστών, κόμματα της Αριστεράς κ.α. με στόχο την αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής παράλληλα με την μάχη που δίνει το εργατικό κίνημα για να αποκρούσει τα μνημόνια. Τέλος εκφράσαμε την άποψη ότι αυτή η σημαντική προσπάθεια ήταν ένα πρώτο βήμα που θα πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Λεωνίδας Κοκκόλης, Δ.Σ. Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου

Διαβάστε επίσης

Έκρηξη οργής ενάντια στους Νεοναζί της Χρυσής Αυγής

Νίκαια – Κορυδαλλός: Αντιφασιστική κινητοποίησης