Πειραιάς, Πρέβεζα, Θεσσαλονίκη είπαν “Εξω οι Νεοναζί”

Στη Θεσσαλονίκη, την πόλη των Εβραίων και της προσφυγιάς, την ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής ότι θα καλέσει φασιστοσύναξη με αίτημα την αποφυλάκιση του Μιχαλολιάκου και των άλλων φυρερίσκων, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου το απόγευμα στο Λευκό Πύργο, ακολούθησε μαζικός ξεσηκωμός.

Υπήρξε δημόσιο κάλεσμα για συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο από την ΚΕΕΡΦΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους εκπαιδευτικούς των Α', Δ' και Ε' ΕΛΜΕ, το Σωματείο Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και τουλάχιστον έξι-επτά Φοιτητικούς Συλλόγους, ενώ αποφάσεις που κήρυξαν ανεπιθύμητους τους νεοναζί στην πόλη έβγαλαν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΕΔΟΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και η Πρυτανεία ΑΠΘ.

Η ΕΛ.ΑΣ τηρώντας “ίσες αποστάσεις” ανάμεσα στους νεοναζί και το αντιφασιστικό κίνημα απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις, όμως καθώς η Χρυσή Αυγή είχε μεταφέρει την συγκέντρωσή της στην άλλη άκρη της πόλης, ουσιαστικά επιχείρησε να απαγορέψει τους αντιφασίστες.

Η απαγόρευση δεν πέρασε καθώς από νωρίς άρχισε να συγκεντρώνεται πολύς κόσμος στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, κοντά στον Λευκό Πύργο, απ' όπου τελικά ξεκίνησε πορεία στο κέντρο της πόλης στην οποία συμμετείχαν με πανώ οι φοιτητικοί σύλλογοι, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Κ.Α.Ρ, το ΚΚΕμλ, η ΟΚΔΕ. Η πορεία αφού ενώθηκε με άλλους συγκεντρωμένους στο Αγαλμα Βενιζέλου κατευθύνθηκε προς τα γραφεία της Χ.Α, αλλά σταμάτησε όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με τις κλούβες της αστυνομίας, που δεν άνοιξαν, παρά τις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών. Στη συνέχεια, η πορεία γύρισε στην Καμάρα, όπου και διαλύθηκε.

Οπως αναφέρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της: “Η σημερινή διαδήλωση ήταν μια σημαντική επιτυχία του αντιφασιστικού κινήματος. Η επιλογή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΚΕΕΡΦΑ σε συνεργασία με άλλες αντιφασιστικές οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς να οργανώσουν συγκέντρωση ενάντια στην προσπάθεια της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής να διεκδικήσει την αποφυλάκιση των ηγετικών της στελεχών, εξέφρασε τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων και της νεολαίας της πόλης.

Μανδύας

Ανάγκασε τη ναζιστική συμμορία να ματαιώσει τη συγκέντρωσή της στο Λευκό Πύργο και να τη μεταφέρει στα γραφεία της, συγκεντρώνοντας με λεωφορεία απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα εκατό θλιβερούς νοσταλγούς του Χίτλερ και φίλους των αμετανόητων δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν. Παρά το δήθεν αντισυστημικό μανδύα που προσπαθεί να προβάλει η Χρυσή Αυγή, η συγκέντρωσή της πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά χάρη στην προστασία της αστυνομίας.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τον Γενικό Διευθυντή της αστυνομίας που ζήλεψε τη «δόξα» της χούντας και απαγόρευσε τις συναθροίσεις. Η απαγόρευση ανακοινώθηκε μάλιστα αφού οι νεοναζί είχαν αλλάξει τον τόπο συγκέντρωσής τους, δείχνοντας ότι ο στόχος της ήταν ξεκάθαρα να εμποδίσει την αντιφασιστική διαδήλωση. Η άθλια συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για άλλη μια φορά άπλωσε τις γέφυρες συνεργασίας με την ναζιστική ακροδεξιά, μεταφράζοντας τις φλυαρίες περί «συνταγματικού τόξου» κατά του φασισμού σε προστασία των ταγμάτων εφόδου. Παρά την απαγόρευση, η αντιφασιστική συγκέντρωση και διαδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζόμενων και νεολαίων, που απέδειξαν ότι η Αριστερά και το εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να πτοηθούν, ούτε να τρομοκρατηθούν...”

Πειραιάς

Μαζική αντιφασιστική εξόρμηση στον κεντρικό πεζόδρομο της Σωτήρος και στη συνέχεια πορεία στο κέντρο του Πειραιά πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο το πρωί μετά από κάλεσμα της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά, της ΚΕΕΡΦΑ και των τοπικών επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Α’ και Β’ Πειραιά ενάντια στην φασιστοφιέστα “διανομής τροφίμων” που είχε καλέσει η Χ.Α. Στην εξόρμηση συμμετείχαν επίσης μέλη της ΚΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ που όμως δεν ακολούθησαν στην πορεία.

Ηδη, την προηγούμενη μέρα, η δημοτική αρχή του Πειραιά, κάτω από την κατακραυγή, δεν έδωσε άδεια για να γίνει η φασιστοφιέστα μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο και έτσι οι χρυσαυγίτες αναγκάστηκαν να περιοριστούν στον χώρο κάτω από τα γραφεία τους, περικυκλωμένοι από ΜΑΤ και τις κλούβες που τους προστάτευαν.

Στη διάρκεια της εξόρμησης στη Σωτήρος πολύς κόσμος έδειχνε την αντιφασιστική του διάθεση, υπογράφοντας κείμενα, ενισχύοντας οικονομικά, αγοράζοντας πάνω από 20 εφημερίδες. Στην συνέχεια, υπό διαρκή αστυνομική παρακολούθηση, έγινε πορεία μέσα στα στενά και φωνάχτηκαν συνθήματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εθνους, κάτω από τα γραφεία της Χ.Α, “συγκεντρώθηκαν δεκάδες άτομα, ενώ διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας”. Η προσπάθεια των φασιστών, (που όπως προκύπτει από τα μπλουζάκια που φόραγαν είχαν έρθει στον Πειραιά από διάφορα σημεία της Αθήνας) να εξαγοράσουν την ανθρώπινη ανάγκη, παρουσία των υπόδικων βουλευτών τους, δίνοντας κυριολεκτικά πέντε πατάτες και τέσσερις μικρούς χυμούς, δεν πέρασε στον Πειραιά.

Πρέβεζα

Μαζικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο έγινε το Σάββατο 21 Δεκέμβρη και στην Πρέβεζα, όπου σωματεία, φορείς, οργανώσεις και πλήθος αντιφασιστών-τριών είπε όχι στο άνοιγμα γραφείων της Χρυσής Αυγής στην Πρέβεζα.

Η μέρα ξεκίνησε με δύο συγκεντρώσεις, μια στην οποία καλούσε το ΠΑΜΕ και σωματεία και μια που καλούσε ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων ενάντια στο άνοιγμα των γραφείων, μέλη του ΔΣ του εργατικού κέντρου και της αντιφασιστικής συνέλευσης, οι οποίες τελικά πραγματοποίησαν κοινή αντιφασιστική πορεία που ξεκίνησε από την κεντρική αγορά της πόλης και κατευθύνθηκε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής που ήταν κλειστά.

Το Σάββατο 28 Δεκέμβρη ακολούθησε νέο μαζικότερο συλλαλητήριο με τη συμμετοχή και του Ε.Κ.Π. ενάντια σε φασιστοσύναξη της Χ.Α. που προκειμένου να πραγματοποιηθεί (συμμετείχαν το πολύ 50 άτομα) χρειάστηκε να έρθει στην πόλη όλη η αστυτονομική δύναμη της Ηπείρου.