Την εκδήλωση άνοιξε ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας, ο οποίος έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των δράσεων του Συντονιστικού και των επιτυχιών που είχε ενάντια στις απολύσεις και τις περικοπές του Άδωνι. Οι απεργίες που έβγαιναν στα νοσοκομεία κατόπιν πρωτοβουλιών του Συντονιστικού, τα μεγάλα συλλαλητήρια έξω από το υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή της επαρχίας, ήταν μερικές από τις αναφορές του, ενώ επεσήμανε το γεγονός ότι ο υπουργός δεν κατάφερε να περάσει τις απολύσεις των οδηγών του ΕΣΥ, λόγω της γρήγορης, από τα κάτω, δράσης των υγειονομικών. Έκλεισε προτείνοντας τα επόμενα βήματα, την οργάνωση της συμπαράστασης στην απεργία του ΕΟΠΥΥ καθώς και την επανάληψη ενός πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις αρχές του 2014, στα βήματα της επιτυχημένης κινητοποίησης στις 29/11.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Μαρία Ντάσιου, γιατρός στον ΕΟΠΥΥ, η οποία αναφέρθηκε στην ηρωική απεργία που έχει ξεπεράσει τις 4 εβδομάδες και με ποσοστά πάνω από 95%, έχει αναγκάσει – όπως είπε – τον υπουργό, αρκετές φορές σε αναδίπλωση. Κλείνοντας την τοποθέτησή της τόνισε ότι η απεργία χρειάζεται να ανοιχτεί ακόμα περισσότερο στην υπόλοιπη εργατική τάξη και τα σωματεία της, για συντονισμό και συμπαράσταση.
Φθορά
O Γιώργος Κούτουλας από το σωματείο του Θριάσιου νοσοκομείου, μίλησε για τη σημασία της οργάνωσης από τα κάτω στα νοσοκομεία, θυμίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις με τη δράση αυτή το κίνημα έχει καταφέρει φθορά στις κυβερνήσεις και καθυστερήσεις όσο αφορά τα μέτρα, ενώ έκανε σκληρή κριτική τόσο στην αδράνεια των γραφειοκρατικών ηγεσιών όσο και στη στάση των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ, που έχουν τις δικές τους ευθύνες – όπως είπε.
Ο Αλέξανδρος Ζάμπας, από το ΚΑΤ, γενικεύοντας τη συζήτηση, τόνισε ότι η πάλη δεν αφορά την επιστροφή “σε παλιές καλές εποχές”, αλλά ότι το σταμάτημα της επίθεσης θα πρέπει να συνδυαστεί με το ξεπέρασμα του συστήματος.
“Πρέπει να διαλύσουμε τη λογική ότι ο λαός χρωστάει και πρέπει να πληρώνει” είπε ο Σπύρος Παπακωνσταντίνου, εργαζόμενος στο Γενικό Κρατικό. “Δεν πρέπει να υποτιμάμε ούτε την κυβέρνηση, ούτε τον κόσμο που παλεύει. Έχουμε και νίκες και ήττες. Είναι ήττα που κλείσανε νοσοκομεία, είναι νίκη που δεν πέρασε καμία απόλυση”, συνέχισε μεταξύ άλλων.
“Οι αγώνες μπορούν να νικήσουν. Οι απεργίες κρατάνε, πχ ο ΕΟΠΥΥ, ή τα ΑΕΙ και οι συντονισμοί όταν παίρνουν πρωτοβουλίες παρασέρνουν τους γραφειοκράτες” είπε ο Γιάννης Αγγελόπουλος από τη Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης. “Είναι καιρός να περάσουμε από τους αγώνες διαμαρτυρίας σε απεργίες διαρκείας και στα νοσοκομεία. Ο κόσμος θα στηρίξει”.
Η Κατερίνα Κρητικού από το Αγ. Βαρβάρα, ένα από τα νοσοκομεία που έβαλε στο στόχαστρο ο Γεωργιάδης, εξήγησε πως κομμάτι – κομμάτι του δημοσίου νοσοκομείου δίνεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο Γιώργος Τσιρώνης από το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ και το Θριάσιο νοσοκομείο τόνισε ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν άλλο δρόμο από την απεργία διαρκείας.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε και η Ειρήνη Φωτέλλη, εργαζόμενη από την ΕΡΤ, η οποία αφού ενημέρωσε για την πορεία του αγώνα που κρατάει για πάνω από 6 μήνες, θύμισε ότι το πρώτο σωματείο που πήγε στο ραδιομέγαρο όταν έκλεισε η ΕΡΤ, ήταν του Γεννηματά. Έκλεισε κάνοντας κάλεσμα για συμμετοχή κι ενίσχυση του Συντονισμού ενάντια στα κλεισίματα και τις διαθεσιμότητες.
Η εκδήλωση έκλεισε ανανεώνοντας το ραντεβού του Συντονιστικού, με νέα σύσκεψη στις 8 Γενάρη, στον Αγ. Σάββα.
Γιάννενα
Πανυγειονομικό πανηπειρωτικό συλλαλητήριο οργανώθηκε στα Γιάννενα την Πέμπτη 19/12 με αρκετά μαζική συμμετοχή, στα πλαίσια της στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και είχαν οργανωμένη παρουσία οι σύλλογοι εργαζομένων από τα νοσοκομεία της Άρτας, της Πρέβεζας, του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων, του γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (Χατζηκώστα), οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος Ν. Γεώργιος, ο σύλλογος φοιτητών Ιατρικής Ιωαννίνων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΠΑΜΕ Υγείας.
Η πορεία είχε περίπου 300 άτομα και ήταν από τις πιο πετυχημένες, ειδικά αν υπολογίσουμε πως στο προηγούμενο κάλεσμα στις 11/12 δεν πραγματοποιήθηκε καν πορεία. Η πλειοψηφία των εργαζόμενων συζητούσε για το πως θα μαζικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τον αγώνα ενάντια στα σχέδια του Γεωργιάδη για τη διάλυση της υγείας.
Ανταπόκριση
Μεγάλη ανταπόκριση έβρισκε η παρέμβασή μας με την Εργατική Αλληλεγγύη πάνω στην οργάνωση ενός συντονισμού από τα κάτω με το παράδειγμα του Συντονισμού ενάντια στα κλεισίματα και τις διαθεσιμότητες στην Αθήνα που έχει καταφέρει να αναγκάζει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να σέρνονται πίσω από τις αποφάσεις του, αλλά και η συζήτηση πως δεν μπορούμε να κρατάμε καμία στάση αναμονής αφού οι αγώνες μας είναι αυτοί που μπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις.
Καθοριστική για την οργάνωση του συλλαλητηρίου ήταν η εξόρμηση της Εργατικής Αλληλεγγύης στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων μαζί με την προκήρυξη του Νυστεριού, αφού όπως μας είπαν διάφοροι εργαζόμενοι, είμαστε οι μόνοι που το κάναμε γεγονός στο χώρο τους.
Λουίζα Γκίκα
Ηράκλειο
Βήματα οργάνωσης από τα κάτω γίνονται στο Π.Α.Γ.Ν. Ηρακλείου. Στον απόηχο της εκλογικής νίκης της αριστεράς στο σωματείο, οι εργαζόμενοι ξαναπιάνουν το νήμα των μαζικών συνελεύσεων και κινητοποιήσεων.
Η συνέλευση στις 18/12 κατέληξε στην δημιουργία επιτροπών αγώνα μέσα στο νοσοκομείο ανά κλάδο εργαζομένων με μαζικούς όρους, ενώ προγραμματίστηκαν δύο επιτυχημένες - όπως αποδείχτηκε - κινητοποιήσεις. Η πρώτη αφορούσε την παρέμβαση στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης που συνεδρίασε στο Ηράκλειο στις 19/12 και με πρωτοβουλία εργαζομένων στην υγεία (νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ) πήρε απόφαση κατά των απολύσεων-διαθεσιμοτήτων στο δημόσιο. Η δεύτερη ήταν η παράσταση διαμαρτυρίας με στάση εργασίας από τους εργαζομένους του ΠΑΓΝΗ έξω από την ΔΥΠΕ. Εκεί, παρά τις διαβεβαιώσεις για παύση των διαθεσιμοτήτων στην Υγεία, οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι δεν εμπιστεύονται την κυβερνητική πολιτική που διαλύει τα νοσοκομεία και ότι είναι έτοιμοι να αντισταθούν με κάθε τρόπο σε αυτήν βάζοντας πλώρη για το χτίσιμο μόνιμων συντονισμών στον χώρο της υγείας στο Ηράκλειο αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μέσα στις γιορτές ετοιμάζουν ένα δώρο για την συγκυβέρνηση. Αυτό είναι μια μεγάλη πανυγειονομική διαδήλωση στις αρχές του νέου έτους.
Μύρων Μαρκάκης
Χανιά
Μαζική και μαχητική ήταν η διαδήλωση των γιατρών και των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20/12 ενάντια στις απολύσεις και την ιδιωτικοποίηση της υγείας.
Στην πορεία συμμετείχαν πάνω από 300 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και στον τομέα ψυχικής υγείας κι αλληλέγγυοι με πανό που έγραφε "Όχι στις απολύσεις-διαθεσιμότητες-κινητικότητα, δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους". Οι συγκεντρωμένοι πέρασαν από το κέντρο της πόλης ενώ, κατά τη διάρκεια της πορείας, έκαναν στάσεις σε συγκεκριμένα κεντρικά σημεία όπως το Δημαρχείο Χανίων, όπου με συνθήματα "Κυριάκο-Μπουμπούκο κι όλη η συντεχνία / θα σας χειρουργήσουμε χωρίς αναισθησία" κι "Άδωνι φασίστα άκου το καλά, οι διαθεσιμότητες θα μείνουν στα χαρτιά" έκφρασαν την εναντίωσή τους στην επιχειρούμενη διάλυση του ΕΣΥ.
Ειρηναίος Μαράκης

