Καθαρίστριες: “Μέχρι να γυρίσει και η τελευταία στη δουλειά”

Ο αγώνας συνεχίζεται και κλιμακώνεται για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικ. Η εβδομάδα που πέρασε τις βρήκε κλειδωμένες μέσα στο υπουργείο, προχωρώντας στην κατάληψη του.

Είχε προηγηθεί η δικαιωτική, για τις ίδιες, απόφαση του δικαστηρίου και η άρνηση του υπουργείου να την εφαρμόσει. Από τις πρώτες ώρες τις κατάληψης, εκατοντάδες έσπευσαν για συμπαράσταση σε αυτές τις ηρωικές γυναίκες που δίνουν τον αγώνα εδώ κι 9 μήνες και δεν διστάζουν να καταλάβουν το υπουργείο Οικονομικών, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, δείχνοντας που βρίσκεται πραγματικά η δύναμη. Συνέλευση των καθαριστριών ήταν σε εξέλιξη το μεσημέρι της Τρίτης 27/5, για να αποφασίσουν τις επόμενες δράσεις.

Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τη Φωτεινή Νικηταρά, καθαρίστρια του υπ.Οικ:

“Την περασμένη βδομάδα το Μονομελές Πρωτοδικείο έκρινε άκυρες τις διαθεσιμότητές μας, κι έβγαλε απόφαση που έλεγε ότι πρέπει να γυρίσουμε άμεσα στην εργασία μας.

Αυτό που κάνανε αυτοί του υπουργείου, μετά την απόφαση που βγήκε, ήταν ότι συνεδριάσανε για να δούνε, δήθεν για το πως θα μπούμε στη δουλειά. Σε κάποιες εφορίες οι έφοροι έχουν δεχτεί τις καθαρίστριες πίσω στη δουλειά. Στην Κέρκυρα π.χ η συναδέλφισσα δουλεύει και μάλιστα πήρε άδεια για να έρθει εδώ για την κατάληψη. Σε εμάς εδώ στα κεντρικά του υπουργείου, μας πήγαιναν από τον έναν όροφο στον άλλο. Ξεκινήσαμε από τον 1ο όροφο, καταλήξαμε στον 7ο κι άκρη δεν βγάλαμε. Ο ένας μας έστελνε στον άλλο.

Κατάληψη

Μετά από δύο μέρες που περιμέναμε, μάθαμε ότι κάνανε έφεση στον Άρειο Πάγο. Όχι μόνο αυτό αλλά θέλανε και να καταργήσουν την απόφαση από τώρα, χωρίς να περιμένουν την εκδίκαση της έφεσης. Μετά τον εμπαιγμό αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε κατάληψη του υπουργείου. Μπήκαμε μέσα οργανωμένες.

Στην αρχή ήρθε ένας αστυνομικός και μας είπε να αδειάσουμε το χώρο μέσα σε μισή ώρα. Εμείς προφανώς δεν φύγαμε. Μετά μας είπε άλλη μισή ώρα και μετά δεν ξανάρθε. Τη νύχτα την περάσαμε περιμένοντας την αστυνομία. “Τώρα θα 'ρθουν” και “τώρα θα 'ρθουν”. Είχε παιχτεί μια ολόκληρη προπαγάνδα που είχε δημιουργήσει αυτό το κλίμα. Μετά από μιάμιση ημέρα κι αφού είχαμε μάθει την απόφαση του Άρειου Πάγου σταματήσαμε την κατάληψη. Ο Άρειος Πάγος είχε απορρίψει την προσφυγή του υπουργείου να ακυρώσει την απόφαση του Πρωτοδικείου.

Μία ακόμα μικρή νίκη για μας. Έτσι η απόφαση για την επιστροφή στις δουλειές μας ισχύει μέχρι τις 10/6 που θα γίνει το δικαστήριο. Παρ'όλα αυτά ο γ.γ. του υπουργείου, ο Θεοχάρης, συνεχίζει να αρνείται να υπογράψει την επιστροφή μας στη δουλειά. Εμείς φυσικά συνεχίζουμε τον αγώνα. Παραμένουμε με σκηνή έξω από το υπουργείο στην Καραγιώργη Σερβίας, κάνουμε συνελεύσεις για να αποφασίσουμε διάφορες δράσεις κι επιμένουμε. Όχι για να μπουν μερικές απο μας στη δουλειά, αλλά όλες. Θα συνεχίσουμε μέχρι να γυρίσει και η τελευταία στη δουλειά”.