Η Εργατική Αλληλεγγύη και η ΚΕΕΡΦΑ καλούν στις 12 Ιούνη στις 9πμ αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Ευελπίδων. Εκείνη τη μέρα, συνεχίζεται η δίκη της Εργατικής Αλληλεγγύης που είναι πλέον μία εξόφθαλμη προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να φιμώσει τη φωνή του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος.
Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, όπου ένα κομμάτι ψηφοφόρων της ΝΔ μετακόμισε στη Χρυσή Αυγή, η δίκη της Εργατικής Αλληλεγγύης μετατρέπεται στην πρώτη μάχη του αντιφασιστικού κινήματος ενάντια στη συμμορία της Χρυσής Αυγής. Είναι κομμάτι της προσπάθειας να ξαναβγεί το αντιφασιστικό κίνημα ακόμα πιο δυνατό για να μπει φραγμός στην προσπάθεια των Χρυσαυγιτών να ξαναεμφανιστούν ως νόμιμο πολιτικό κόμμα, για να μην αφήσουμε τους κατηγορούμενους για την εγκληματική τους δράση νεοναζί να το παίζουν μηνυτές, αξιοποιώντας γέφυρες τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την αστυνομία.
Η μήνυση κατά της Εργατικής Αλληλεγγύης γίνεται κατά της Κατερίνας Θωίδου, δημοσιογράφο της Εργατικής Αλληλεγγύης και νεοεκλεγμένη δημοτική σύμβουλο στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, στον Πάνο Γκαργκάνα, διευθυντή της εφημερίδας και μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον Τάσο Αναστασιάδη, εκδότη της Εργατικής Αλληλεγγύης και Συντονιστή της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης. Μηνυτής είναι ο δικηγόρος Ιωάννης Ανδριόπουλος, έμμισθος συνεργάτης του Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, ο οποίος και μετά την υποτιθέμενη ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή παραμένει κανονικά στο πόστο του.
Η δίκη ξεκίνησε στις 30 Απρίλη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Ο Ανδριόπουλος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι έκανε τη μήνυση γιατί «θίχτηκε η υπόληψή του». Ο λόγος είναι ότι η Εργατική Αλληλεγγύη έγραψε το Νοέμβρη του 2012 σε άρθρο με τίτλο «ιθαγένεια για όλα τα παιδιά» ότι το ΛΑΟΣ και η ΝΔ «έστειλαν» ένα φασίστα δικηγόρο να καταθέσει την προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Νόμου Ραγκούση, που έδινε δικαίωμα απόχτησης ιθαγένειας σε μία χούφτα παιδιά μεταναστών και δικαιώματα ψήφου στις δημοτικές εκλογές, σε ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι μεταναστών.
Στη συνέχεια ο Ανδριόπουλος με αγωγή που κατέθεσε στις 8 Μάη ζητά 40.000 ευρώ από τους τρεις της Εργατικής Αλληλεγγύης. Έχει επίσης την απαίτηση να δημοσιευτεί στην εφημερίδα επανόρθωση με χρηματική ποινή 587 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρηση. Είναι φανερό ότι ο στόχος του είναι διπλός: να κλείσει η εφημερίδα και ο ίδιος να πάρει ένα καλό μπόνους για τις υπηρεσίες που προσφέρει στη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.
Στενή σχέση
Όμως στην ίδια τη διαδικασία της δίκης στις 30 Απρίλη φανερώθηκε η στενή σχέση του Ανδριόπουλου τόσο με το ΛΑΟΣ όσο και με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Οι τρεις δικηγόροι της Εργατικής Αλληλεγγύης, Τάκης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, παρουσίασαν με ακλόνητα στοιχεία ότι όντως ο Ανδριόπουλος συνεργάστηκε με το ΛΑΟΣ την περίοδο της κατάθεσης της προσφυγής στο ΣτΕ. Συγκεκριμένα ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης τότε βουλευτής του ΛΑΟΣ παραδέχτηκε με ανάρτηση στο ιστολόγιό του ότι ο Θάνος Πλεύρης ήταν σε συνεννόηση μαζί του και ότι κρίθηκε σωστό να μην είναι το κόμμα (ΛΑΟΣ) παρόν στο Συμβούλιο της Επικρατείας «για να μην φαίνεται ότι το δικαστήριο θα έπρεπε να πάρει κομματική θέση, αλλά να μείνει ανεπηρέαστο στην κρίση του…».
Επίσης αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο ότι ένα μήνα μετά, ο Ανδριόπουλος και ο Πλεύρης βρέθηκαν σε κοινή εκδήλωση του ακροδεξιού περιοδικού Patria, όπου αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις μέσα σε ένα κλίμα ρατσιστικής υστερίας κατά των μεταναστών. Επιπλέον αποδείχτηκε ότι ο Ανδριόπουλος έχει την πλήρη αποδοχή του Νίκου Μιχαλολιάκου, φυλακισμένου Φύρερ της Χρυσής Αυγής, αφού στο δικαστήριο έγινε γνωστό ότι υπάρχει βίντεο στο οποίο ο Μιχαλολιάκος μιλάει με κολακευτικά λόγια για αυτόν και τον αποκαλεί «συναγωνιστή».
Ακόμα και ο μάρτυρας Ι. Μπουλμέτης μέλος του ΛΑΟΣ, που ήρθε από την Άνδρο για να υποστηρίξει τον Ανδριόπουλο, με τη κατάθεσή του επιβεβαιώνει το πόσο στημένη είναι αυτή η μήνυση. Ενώ τον είχε φέρει για να υποστηρίξει ότι δεν τον «έστειλε» κανείς να κάνει την προσφυγή στο ΣτΕ, ο Μπουλμέτης εξήγησε πώς γίνονται αυτές οι δουλειές. «Το κόμμα δίνει την γενική κατευθυντήρια γραμμή και τα μέλη πράττουν» είπε χαρακτηριστικά, αφού και ο ίδιος είχε κάνει αντίστοιχη προσφυγή αφού «ήταν μέσα στη γραμμή του κόμματος».
Μετά από μία καμπάνια 8 μηνών (η πρώτη δίκη είχε οριστεί το Δεκέμβρη του 2013) η Εργατική Αλληλεγγύη κέρδισε ακόμα περισσότερους συμπαραστάτες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, στην τεράστια πλειοψηφία των ομοσπονδιών και συνδικάτων, από το χώρο του Τύπου μέχρι τους φοιτητικούς Συλλόγους και από εκατοντάδες προσωπικότητες από ένα ευρύ φάσμα της αριστεράς και του αντιφασιστικού κινήματος. Τώρα που η δίκη φτάνει να ολοκληρωθεί, χρειάζεται αυτή η συμπαράσταση να μετατραπεί σε μία μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
Οι τρεις της Εργατικής Αλληλεγγύης πρέπει να αθωωθούν και η Δικαιοσύνη να ελέγξει τι ρόλο έχει παίξει ο Ανδριόπουλος στα ναζιστικά εγκλήματα των πογκρόμ κατά μεταναστών, στις επιθέσεις κατά αριστερών, στην υποστήριξη των νεοναζί δολοφόνων και τραμπούκων.
Το αντιρατσιστικό και το αντιφασιστικό κίνημα χρειάζεται να δώσει το παρών στη συγκέντρωση συμπαράστασης, όπως κι όλη η αριστερά. Δεν θα αφήσουμε τους νεοναζί να ανασυνταχτούν μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Χρειάζεται να μετατρέψουμε τη δίκη της Εργατικής Αλληλεγγύης σε δίκη των ίδιων των νεοναζί και των συνεργατών τους.
Η δίκη των αγωνιστών της Εργατικής Αλληλεγγύης στις 12 Ιούνη είναι πρόκληση για κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο, για κάθε αριστερό.
Γινόμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης όπου τα τάγματα εφόδου της Χ.Α. εναλλάσσονται με τον φασισμό της γραβάτας που επιδιώκει να φιμώσει μια αριστερή εφημερίδα. Και αυτό το επιχειρεί προχωρώντας σε αγωγή κατά της εφημερίδας, συνοδευόμενη από χρηματική ποινή, με στόχο τη διακοπή της έκδοσής της.
Είναι καιρός να μπει τέλος σε αυτήν τη βιομηχανία διώξεων κατά οργανώσεων και εντύπων της αριστεράς.
Δημήτρης Τσουκαλάς, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

