Απεργιακό Κίνημα
5μηνα ΟΤΑ: Επιμένουν αγωνιστικά

Σε νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας προχώρησαν από το πρωί της Τρίτης 15/12, οι πενταμηνίτες εργαζόμενοι των δήμων, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά με ίσα δικαιώματα.
 
“Ξεκινάμε σήμερα κατασκήνωση έξω από το υπουργείο Εργασίας. Χριστούγεννα εδώ, όπως κάνανε οι καθαρίστριες και κερδίσανε. Καλούμε όλο τον κόσμο να μας στηρίξει” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, η Σταυρούλα Βουγιούκλη, από το δήμο Ν.Ιωνίας. “Οι πρώτοι εργαζόμενοι έχουν ήδη απολυθεί από τους δήμους. 35.000 οικογένειες πριν τα Χριστούγεννα επιστρέφουν στα σπίτια τους χωρίς να έχουν τίποτα, ούτε καν το επίδομα ανεργίας. Χτες σε συναδέλφισσα από την Ν.Ιωνία με τρία παιδιά κι άνεργο άντρα, της κόψανε το ρεύμα. Αφού μας θέλουν σε τσαντίρια, σε τσαντίρια θα μας βλέπουν έξω από το υπουργέιο τους. Είμαστε αποφασισμένοι. Κανείς δεν πρόκειται να φύγει από δω. Τα αιτήματά μας είναι να παραμείνουμε στην εργασία και να σέβονται εμάς και τις οικογένειές μας. Ήρθαμε από την ανεργία πριν από 5 μήνες και μας γυρνάνε ξανά σε αυτή. Τα νομικά κωλύμματα είναι θέμα πολιτικής βούλησης που μπορούν να λυθούν σε 5 λεπτά. Θα ιδρώσει το αυτί τους να μας ακούν και θα κουραστούν να μας βλέπουν”. 
 
Συντονιστικό
Σε συνεδρίαση του Συντονιστικού των Πεντάμηνων και σε συνελεύσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες σε μια σειρά δήμους, αποφασίστηκε η στήριξη της προαναγγελθείσας κινητοποίησης στο υπουργείο, καθώς και άλλες δράσεις, όπως καταλήψεις και κλείσιμο δήμων και γκαράζ.
 
“Σήμερα είμαστε εδώ στο υπουργείο και το πρωί της Τετάρτης 16/2, προχωράμε σε κατάληψη του δημαρχείου της Καλλιθέας. Την επόμενη μέρα θα δώσουμε το παρών στη συνέλευση του σωματείου του δήμου για να διεκδικήσουμε τη στήριξη και τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις από τους μόνιμους συνάδελφούς μας” μας μετέφερε η Μαρία Μαλέσκου, 5μηνη εργαζόμενη στο δήμο Καλλιθέας.
 
“Στο δήμο της Αθήνας κάναμε συνέλευση τη Δευτέρα 14/12 στην οποία συμμετείχαν αρκετές δεκάδες συνάδελφοι. Συμφωνήσαμε να στηρίξουμε με την παρουσία μας την κατασκήνωση, τις επόμενες ημέρες να κλείσουμε το αμαξοστάσιο στην Ιερά Οδό και να στηρίξουμε και την κατάληψη που κανονίζουν οι συνάδελφοι της Καλλιθέας” δήλωσε ο Μιχάλης, 5μηνίτης στο δήμο της Αθήνας. 
 
“Στο δήμο του Ηρακλείου έχουμε πάρει ήδη απόφαση για κλείσιμο του δήμου σε ημερομηνία που θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.
 
Την Τετάρτη 16/12 θα είμαστε παρόντες και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα συζητηθεί το ζήτημα των 5μηνων” μας είπε ο Ηλίας Λοΐζος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Ηράκλειο Αττικής.
 
“Πρέπει να γίνουν παντού καταλήψεις. Αν φύγουν τα 5μηνα, οι δήμοι θα καταρρεύσουν. Στελεχώνουμε όλες τις υπηρεσίες. Η δουλειά δεν μπορεί να βγει μόνο από τους μόνιμους. Γι'αυτό και τα αιτήματά μας αφορούν και τους ίδιους. Πρέπει να παλεψουμε μαζί. Έχουν την εμπειρία γιατί χιλιάδες από αυτούς μονιμοποιήθηκαν μετά από αγώνες που έδωσαν” επισημαίνει η Ματίνα από το δήμο Γλυφάδας.
 
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία στη Βουλή έγινε και την Τετάρτη 9/12. Στα πλαίσια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των 5μηνιτών με το γραμματέα του υπουργείου, χωρίς όμως να υπάρξει καμία δέσμευση από την κυβερνητική πλευρά.