Απεργιακό Κίνημα
Λιμάνια: Απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Απεργιακή απάντηση στην ιδιωτικοποίηση των Λιμανιών έδωσαν οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ μαζί με τους εργαζόμενους του Σιδηρόδρομου και του ΜΕΤΡΟ την Δευτέρα 21 Δεκέμβρη. Πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία στο κτίριο του ΤΑΙΠΕΔ όπου θα γινόταν η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΟΛΠ. 
 
Ο Αποστόλης Ντάλλας, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) μας είπε πριν ξεκινήσει η διαδήλωση: «Σήμερα παίρνει δεσμευτικό χαρακτήρα με την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, αν υπάρξει τελικά, η προσπάθεια για την πώληση των μετοχών. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή είναι η προσπάθεια τους για να ξεκινήσει το τέλος του λιμανιού. Εμείς είμαστε εδώ και δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό το οικοδόμημα που στήνουνε για να εξυπηρετήσουνε τα συμφέροντα της Cosco μπορεί να κρατήσει. Είναι παράνομο, είναι απέναντι στα συμφέροντα του ελληνικού λαού και απέναντι στα συμφέροντα των εργαζόμενων. Με κάθε τρόπο θα το αντιπαλέψουμε. Ο Δρίτσας στη συνάντηση μαζί του δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, ούτε έκανε κάποια τοποθέτηση για το τι μέλλει γενέσθαι. Αν συμβεί αυτό που οραματίζονται, το λιμάνι σταματάει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».
Ο Γιάννης Τσαλίμογλου, μέλος ΔΣ της Ένωσης Λιμενεργατών πρόσθεσε: «Ο ΟΛΠ δεν είναι ένα κομμάτι κρέας που μπορεί να το πάρει οποιοσδήποτε. Είναι ένα δημιουργικό κομμάτι που πρέπει να το στηρίξει όλη η κοινωνία και οι εργαζόμενοι. Χωρίς τις φανφάρες του πρωθυπουργού Τσίπρα που το Σάββατο πήγε στη Δραπετσώνα υποτίθεται «να παραδώσει τα Λιπάσματα στον Πειραϊκό λαό». Σήμερα έχουμε την 24ωρη απεργία με τις στάσεις από το ΜΕΤΡΟ και τον ΟΣΕ. Εγώ είχα προτείνει στο ΔΣ να είχαμε κάνει 48ωρη. 
 
Κράτος εν κράτει
Πριν από λίγες μέρες κάποιος δημοσιογράφος μπόρεσε και κατέβασε τη νέα σύμβαση παραχώρησης που είναι έτοιμη, μεταφράστηκε από τα αγγλικά και πραγματικά είναι αποικιοκρατική. Θα σας πω μόνο ότι η κάθε εταιρία θα είναι ένα κράτος εν κράτει. Θα μπορεί να παρεμβαίνει νομοθετικά στις πράξεις του κράτους. Φυσικά και δεν αναφέρεται πουθενά ο εργατικός κόσμος. Και μάλιστα διάφορες φωνές υποστηρίζουν ότι θα υπάρξουν εθελούσιες έξοδοι. Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Είμαστε μια ζωή στο Λιμάνι, δεν πρόκειται να φύγουμε. Ο ΟΛΠ θα παραμείνει δημόσιος».
 
Στάση εργασίας είχαν προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και το Σωματείο του ΜΕΤΡΟ (ΣΕΛΜΑ). Ο Χαράλαμπος Καραδήμας, αντιπρόεδρος της ΠΟΣ δήλωσε στην ΕΑ: «Συμμετέχουμε στη σημερινή συγκέντρωση για να δείξουμε την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και των υπολοίπων εταιριών. Αυτές οι εταιρίες έχουν μπει στο ΤΑΙΠΕΔ και είναι για αποκρατικοποίηση. Σε σχέση με τον ΟΣΕ είναι στο στόχαστρό τους η εταιρία Συντήρησης Τροχαίου Υλικού και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία εκτελεί τα δρομολόγια.
 
Στις 17 Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική προθεσμία δεσμευτικών προσφορών, όπως αντίστοιχα γίνεται σήμερα για το λιμάνι. Αυτές είναι δεσμεύσεις του κράτους στους δανειστές για αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένα όσο το δυνατό συσπειρωμένο μέτωπο των εργαζόμενων με στόχο νέες κινητοποιήσεις. Την Τρίτη 22 Δεκέμβρη έχουμε ΔΣ της Ομοσπονδίας με στόχο να δούμε τον προγραμματισμό μας. Δεν σταματάμε. Έχουμε ξεκινήσει ένα διαρκή αγώνα. Με συσπείρωση και με εργαζόμενους εκτός των σιδηροδρομικών. Ας μη γελιόμαστε, αυτά τα μέτρα δεν είναι μέτρα που μπορεί να τα αποτρέψει μια μερίδα εργαζόμενων, αλλά χρειάζεται ευρύτερη συγκέντρωση δυνάμεων».
 
Στη συγκέντρωση με πανώ εκτός από τα σωματεία συμμετείχαν ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια, το ΠΑΜΕ Λιμανιών, το ΕΕΚ και η ΟΚΔΕ. Σύντροφοι από το Συντονισμό διακινούσαν το νέο εργατικό έντυπο «Κόκκινη Γραμμή» με πρωτοσέλιδο αφιερωμένο στη μάχη των Λιμανιών.