Διεθνή
Ο MAΡΞΙΣΜΟΣ 2016 στην Κύπρο

Με επιτυχία έγινε το διήμερο Μαρξισμός 2016 που οργάνωσε στις 18 και 19 Νοέμβρη στη Λευκωσία η Εργατική Δημοκρατία (αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Κύπρο).

Το διήμερο άνοιξε με τη συζήτηση για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής και τη πάλη ενάντια στη φασιστική απειλή. Μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή είχε η συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό που γινόταν στη σκιά των διαπραγματεύσεων στον Μον Πελεράν με εισηγητές το Νίκο Τριμικλινιώτη στέλεχος του ΑΚΕΛ και το Ντίνο Αγιομαμίτη από την Εργατική Δημοκρατία. Την εισήγηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία, έκανε ο Κυριάκος Κυλιάρης, τουρκολόγος και μετέφερε την εικόνα που υπάρχει σήμερα στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και το κύμα διώξεων που επέβαλε ο Ερντογάν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για την αντίσταση στη λιτότητα που έγινε με τη συμμετοχή του Θεόδωρου Πετέλη εκπρόσωπου της 

ΠΑΣΥΝΟ των νοσηλευτών, που οργάνωσαν την φανταστική απεργία των 18 ημερών που τάραξε τα νερά της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και συντάραξε την κυβέρνηση. Στη συζήτηση συμμετείχε και Αντώνης Σαρρής συνδικαλιστής δασοπόνος. Μια πολύ ζωντανή συζήτηση με τη συμμετοχή και άλλων συνδικαλιστών από τους εκπαιδευτικούς που κατέδειξε τη σημασία της αλληλεγγύης στις απεργίες και την ανάγκη για συντονισμό των αγώνων. Στην τελευταία συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη για μια άλλη αριστερά που να στηρίζει τους αγώνες της εργατικής τάξης, που να στηρίζεται σε αυτή και να βάζει την προοπτική της ανατροπής του καπιταλισμού. 

 «Ο “Μαρξισμός” της οργάνωσης Εργατική Δημοκρατία οργανώθηκε σε μια περίοδο που οι συζητήσεις για το Κυπριακό είναι σε κρίσιμη καμπή» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Θανάσης Καμπαγιάννης από τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α που βρέθηκε στην Κύπρο σαν ομιλητής στην πρώτη συζήτηση. «Αυτό, όμως, που συνήθως δεν περνάει στις ειδήσεις είναι το τι γίνεται από τα κάτω. Το άνοιγμα των συνόρων από το 2003 και μετά έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση στη ζωή των δύο κοινοτήτων: χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν περάσει στην άλλη πλευρά των οδοφραγμάτων και έχουν γνωριστεί με τους “γείτονές” τους στο νησί. Οι κινήσεις επαναπροσέγγισης, που αρχικά ήταν πεδίο δράσης κάποιων μικρών διεθνιστικών μειοψηφιών, εχουν πλέον αγκαλιάσει πλειοψηφικά κομμάτια. Εκτός από αυτή την εικόνα, είχαμε για πρώτη φορά στη νότια Κύπρο έναν εξαιρετικά μαχητικό και μαζικό συνδικαλιστικό αγώνα των νοσηλευτριών/ νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) ενάντια στη λιτότητα. Και βέβαια την ίδια στιγμή, η κοινωνική και πολιτική πόλωση σημαίνει και την εμφάνιση του ΕΛΑΜ (της Χρυσής Αυγής Κύπρου) που θέτει αυξημένα καθήκοντα για το αντιφασιστικό κίνημα».