Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Πολιτική Αγωγή - Οργανωμένες επιθέσεις με δολοφονική πρόθεση

Στο σχολιασμό των εγγράφων που αφορούν τις τρεις μεγάλες υποθέσεις της δίκης (δολοφονία Παύλου Φύσσα, δολοφονική επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες) προχώρησε η Πολιτική Αγωγή κατά την 230η δικάσιμο (2/3). Οι συνήγοροι αναφέρθηκαν σε δεκάδες έγγραφα που δείχνουν τόσο τον οργανωμένο χαρακτήρα των επιθέσεων, όσο και τη δολοφονική τους πρόθεση.

Ο Θ. Καμπαγιάννης τόνισε ότι ο οργανωμένος χαρακτήρας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα προκύπτει από τέσσερα χαρακτηριστικά της, όπως αποδεικνύουν τα έγγραφα: την γρήγορη συγκρότηση του τάγματος εφόδου μέσω τηλεφώνων και μηνυμάτων (σε 20’, όπως δείχνει το σχεδιάγραμμα κλήσεων στο έγγραφο 61), τη συντεταγμένη μετάβαση στο σημείο της επίθεσης (όπως αποτυπώνεται στα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που δείχνουν την πομπή μηχανών και αυτοκινήτων στην Π.Τσαλδάρη), τη συλλογική δράση του τάγματος κατά την επίθεση (όπως φαίνεται από τα σήματα της αστυνομίας, τις κλήσεις στο ΕΚΑΒ και τις περιγραφές των φίλων του Φύσσα, που όλοι κάνουν λόγο για χρυσαυγίτες) και την οργανωμένη απόπειρα συγκάλυψης του ρόλου της Χ.Α μετά τη σύλληψη (πάλι από το σχεδιάγραμμα κλήσεων -οι επικοινωνίες με την ηγεσία συνεχίζονται για ώρες μετά τη δολοφονία- αλλά και από την προσπάθεια καταστροφής υλικού της Χ.Α από τη Μικελάτου, σύζυγο του Ρουπακιά).

Στη συνέχεια, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ρόλο της αστυνομίας: «αποδείχθηκε ότι, αν και παρούσα, η δύναμη των 8 αστυνομικών της ΔΙΑΣ δεν παρενέβη προκειμένου να αποτρέψει την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, επιχειρήθηκε μάλιστα η εκ των υστέρων συγκάλυψη αυτής της αδράνειας. Σύμφωνα με τα αναγνωστέα έγγραφα 67 και 70, το σήμα για τα 50 άτομα στην “Ιφιγενείας με Τσαλδάρη” δόθηκε στις 23:54 και 23:55 και όχι στις 23:59 όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες αστυνομικοί και γράφτηκε στις αστυνομικές αναφορές (αναγνωστέα έγγραφα 39 και 40). Σύμφωνα με το αναγνωστέο 113 (βίντεο) …αποδεικνύεται ότι οι αστυνομικοί έκαναν τον κύκλο του τετραγώνου, χάνοντας πολύτιμο χρόνο για να επέμβουν, κάτι το οποίο αρνήθηκαν στις καταθέσεις τους ενώπιον του Δικαστηρίου. Σύμφωνα με το αναγνωστέο έγγραφο 70, ο αστυνομικός Τσολακίδης που διαβίβαζε από την ομάδα ΔΙΑΣ Κερατσινίου, αναγνώρισε τα 20 άτομα ως “άτομα της Χρυσής Αυγής” και είδε “ρόπαλα και σιδερομπουνιές”, αντίθετα με τα όσα ανέφερε στην κατάθεσή του λίγες ώρες μετά, αλλά και στο ακροατήριο.

Αστυνομικές ευθύνες 

Σύμφωνα με το αναγνωστέο έγγραφο 1 (πραγματογνωμοσύνη στο τόπο δολοφονίας), η απόσταση της Παναγή Τσαλδάρη αρ. 60 από την Κεφαλληνίας είναι 50 μέτρα, και η απόσταση της γωνίας Τσαλδάρη-Κεφαλληνίας με το καφέ Κοράλλι είναι 60 μέτρα. …Ο χρόνος που διέθεταν οι αστυνομικοί για να δράσουν, αν το επέλεγαν, ήταν επαρκής και οι αποστάσεις εξαιρετικά μικρές. Σύμφωνα με το αναγνωστέο έγγραφο 61, ο Ρουπακιάς έκανε κλήσεις από το κινητό του τηλέφωνο μεχρι τις 6:46 το πρωί της 18/9/2013, σχεδόν δηλαδή 7 ώρες μετά την προσαγωγή του στο Αστυνομικό Τμήμα, προφανώς κατά παραχώρηση των αστυνομικών. Σύμφωνα με τα αναγνωστέα έγγραφα 37-40, οι αστυνομικές αναφορές (“Ημερήσια Δελτία Αναφοράς”) έχουν ημερομηνία 2/10/2013, συντάχθηκαν δηλαδή πολύ αργότερα από ό,τι ανέφεραν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στις καταθέσεις τους. 

Σύμφωνα με το αναγνωστέο έγγραφο 69, η προσαγωγή Ρουπακιά και η μεταφορά του αναδιπλούμενου μαχαιριού έγινε από τους αστυνομικούς του περιπολικού Α8-2 (Κουρεντζής, Ντάφος) [σ.σ. και όχι από τους ΔΙΑΣ όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι]. Σύμφωνα με το αναγνωστέο έγγραφο 36, ο ρόλος των αστυνομικών του περιπολικού Α8-2 αποκρύπτεται πλήρως και παραπειστικά, καθώς η αναφορά του συγκεκριμένου οχήματος δεν χορηγείται [σ.σ. στις ανακρίτριες από τη ΓΑΔΑ] με τον ψεύτικο ισχυρισμό περί “εκτέλεσης υπηρεσίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά”. Έτσι, οι δύο αστυνομικοί (που θυμίζουμε είχαν συνομιλήσει με τον Ρουπακιά ο οποίος εντός του περιπολικού τους είπε “Είμαι δικός σας, είμαι της Χρυσής Αυγής”) προσήλθαν στην ανάκριση για κατάθεση 8 ολόκληρους μήνες μετά την ανθρωποκτονία και αφού εντοπίστηκαν από τις ειδικές Εφέτες-Ανακρίτριες μετά την απομαγνητοφώνηση των διαβιβάσεων», τόνισε ο συνήγορος.

Κατά την 231η δικάσιμο (5/3) ολοκληρώθηκαν οι σχολιασμοί των εγγράφων από τη μεριά της υπεράσπισης και συνεχίστηκε η ανάγνωση των εγγράφων. Ανάμεσα στις υποθέσεις που διαβάστηκαν βρίσκεται και η επίθεση στον αυτοοργανωμένο χώρο Ρεσάλτο, στο Κερατσίνι στις 25/1/14.


Το έγγραφο 168 περιέχει απομαγνητοφωνημένη ομιλία από βίντεο στο youtube, στην οποία ο Λαγός, λίγες ώρες πριν τη δολοφονική επίθεση στους ψαράδες, την προαναγγέλλει: «…λοιπόν εμείς τους λέμε [σ.σ: στους Αιγύπτιους] ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή και στους Έλληνες πολίτες». Μετά το βίντεο-προαναγγελία της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, πρόκειται για ακόμα μια προαναγγελία που δε χωράει καμία παρερμηνεία.