Ο αντιφασιστικός Πειραιάς έκανε την αρχή

«Μαζευτήκαμε όλοι εμείς σήμερα στον Πειραιά για να διαδηλώσουμε απέναντι στο φασισμό, αλλά και σε ότι άλλο απειλεί τις ζωές μας», είπε ο Μήτσος Αργυροκαστρήτης συνδικαλιστής από την Ένωση Λιθογράφων. «Η κυβέρνηση, η τρόικα, το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν ξεκινήσει μία μεγάλη εκστρατεία για να καταστρέψουν τις ζωές μας. Σύμμαχος σε αυτή τους την προσπάθεια είναι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, οι φασίστες με τις γραβάτες του ΛΑΟΣ και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής που τους έχουν ξαμολήσει στους δρόμους με τα ρόπαλα για να χτυπήσουν κάθε αντίσταση του κόσμου. Στον κλάδο μου, στα τυπογραφεία δουλεύουν κατεξοχήν μετανάστες. Χρόνια ολόκληρα όλοι μαζί ντόπιοι και μετανάστες είχαμε κατακτήσει συλλογικές συμβάσεις και δικαιώματα. Σήμερα πάνε να μας τα πάρουν πίσω και να μας διαχωρίσουν. Όταν βγαίνουμε τα Σάββατα στη Σωτήρος να φωνάξουμε ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις και να οργανώσουμε την αντίστασή, μας στέλνουν τους φασίστες να μας τρομοκρατούν και να μας βουλώσουν το στόμα. Η σημερινή συγκέντρωση δείχνει ότι όλη η αριστερά, η εργατική τάξη και η νεολαία του Πειραιά μπορούμε όλοι μαζί να απαντήσουμε απέναντι και στις φασιστικές προκλήσεις αλλά και στις προκλήσεις της κυβέρνησης. Ενωμένοι στον αγώνα με δράσεις σαν τη σημερινή, να μην αφήσουμε να περάσουν ούτε τα μνημόνιά τους, αλλά ούτε και οι φασίστες».

Στη συνέχεια Ο Στέλιος Φωκιανός εκ μέρους των Συλλόγων Δασκάλων “Πρόοδος”-Πειραιά και “Νίκος Πλουμπίδης” Κερατσινίου –Περάματος, διάβασε μήνυμα αλληλεγγύης προς “τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό”, από τις μητέρες της πλατείας του Μάη στην Αργεντινή. “Η δικτατορία του Βιντέλα που έθαψε 30.000 αγωνιστές το έκανε με τις πλάτες και των στρατιωτικών δυνάμεων και των κρατικών μηχανισμών αλλά και των παρακρατικών μηχανισμών”, είπε. “Τέτοιοι που εμφανίζονται σήμερα και στον τόπο μας. Παρακρατικοί μηχανισμοί, μηχανισμοί δολοφόνων που εμφανίζονται στις γειτονιές, κυνηγούν μετανάστες, εμφανίζονται με περίσσιο θράσος και υποκρισία στις πύλες της Χαλυβουργίας για να υποστηρίξουν τάχα τον αγωνιζόμενο εργάτη. Συμμορίες οι οποίες εμφανίστηκαν και πριν τη δικτατορία αλλά και στις 21 Απρίλη του ‘67, συμμορίες τις οποίες αν τους αφήσουμε θα έρθουν το επόμενο διάστημα για να χτυπούν τα μεσάνυχτα τις πόρτες μας και να μας πάρουν στις καινούργιες Γιάρους. Αυτές τις συμμορίες πρέπει να απομονώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι. Όλοι οι αγωνιζόμενοι κλάδοι, όλη η αριστερά, όλοι όσοι αντιμάχονται τις επιταγές του ΔΝΤ και το μαύρο μέτωπο, πρέπει να δίνουν καθημερινά το παρών».

Αμέσως μετά ο Γιώργος Σταματόγιαννης Γ. Γραμματέας ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά δήλωσε: “Πιστεύουμε ότι αυτοί που απεργάζονται τη βία δεν χωράνε στην πόλη μας. Πιστεύοντας με συνέπεια στα βήματα της δημοκρατίας είμαστε δίπλα σε κάθε φωνή που αντιστέκεται. Με κάθε τρόπο να δώσουμε ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που έχουν το θράσος στο κέντρο της πόλης να ασκούν βία, για να μην μπορούν ελεύθερα οι πολίτες να εκφράζονται ότι θα μας βρουν αντιμέτωπους συλλογικά».

«Δεν θα επιτρέψουμε οι δρόμοι αυτής της πόλης, οι γειτονιές του Πειραιά, οι εργατογειτονιές που έχουν δώσει αίμα στην αντίσταση ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό, να γίνουν ο χώρος όπου οι συμμορίτες, οι ναζιστές, οι φασίστες, θα τρομοκρατούν το λαό και τη νεολαία” είπε ο Θανάσης Διαβολάκης Δημοτικός Σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Κίνησης Πειραιά- Ανταρσία στο Λιμάνι. “Αυτό που τους αποθρασύνει είναι η επίθεση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Είναι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ, να αναιρέσουν κάθε εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα. Αυτοί ακριβώς που σήμερα συγκυβερνούν, είναι αυτοί που έβαλαν στην κυβέρνηση τους φασίστες, είναι αυτοί που τους δίνουν το δικαίωμα να βγαίνουν στους δρόμους και να χτυπάνε. Η βία των φασιστών στους δρόμους είναι η συνέχεια της βίας των ΜΑΤ και της καταστολής στις μεγάλες παλλαϊκές πανεργατικές διαδηλώσεις και απεργίες. Αυτή ακριβώς η αντίσταση είναι που τρομάζει το σύστημα. Η δικιά μας απάντηση είναι οι ενωτικοί αγώνες ελλήνων και μεταναστών εργατών και της νεολαίας, ολόκληρου του λαού, να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν και μας ανήκουν τα πάντα γιατί εμείς τα δημιουργούμε. Σε αυτό τον αγώνα όσα μέσα και να χρησιμοποιήσουν δεν θα καταφέρουν να μας τρομοκρατήσουν. Έχουμε αποφασίσει εδώ στον Πειραιά από την πρώτη σύσκεψη που κάναμε, ότι η αντιφασιστική μας πρωτοβουλία θα πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι να ξεκουμπιστούν από την πόλη και αυτοί και τα γραφεία που έχουν ως ορμητήριο. Είμαστε ενωμένοι και θα νικήσουμε, όχι μόνο στη μάχη ενάντια στους φασίστες αλλά και στη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση, την τρόικα και την πολιτική τους».

«Ζούμε μία περίοδο που οι εργατικοί αγώνες εξαπλώνονται και δυναμώνουν και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε και την επίθεση που έγινε το προηγούμενο Σάββατο στον Πειραιά.”, είπε ο Αντώνης Αλφιέρης από την ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά. “Είναι μια επίθεση ενάντια στο κίνημα γιατί η Χρυσή Αυγή είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης που προσπαθεί αυτή τη στιγμή να σπείρει ανάμεσά μας τη διχόνοια, να αποπροσανατολίσει τον κόσμο και να παίξει το ρόλο ενός οργανωμένου τραμπούκικου μηχανισμού, ο οποίος είναι ενάντια στους εργατικούς αγώνες και προσπαθεί να σταματήσει το κίνημα που είναι αυτή τη στιγμή στους δρόμους και αντιστέκεται μαζικά και δυναμικά. Η κυβέρνηση προσπάθησε με το ΛΑΟΣ να έχει ένα ακροδεξιό δεκανίκι, το έβαλε στην κυβέρνηση αλλά αυτό το χαρτί κάηκε από τους αγώνες των απλών ανθρώπων ενάντια στο μνημόνιο. Αυτή τη στιγμή σπρώχνουν τη Χρυσή Αυγή για να την παρουσίασουν ως κοινοβουλευτική δύναμη. Εχουμε να τους κόψουμε στο δρόμο και τοπικά και κεντρικά. Στη διαδήλωση που θα γίνει το επόμενο Σάββατο στον Αγιο Παντελεήμονα, να είμαστε μαζικά για να σπάσουμε το γκέτο που πάει να δημιουργηθεί και να συνεχίσουμε τη δράση μας τοπικά για να κάνουμε πράξη το σύνθημα 'Έξω οι φασίστες από τον Πειραιά και από κάθε γειτονιά».

«Η ελληνική κοινωνία θα βγει καλύτερη αλληλέγγυα και ενωμένη απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Η πεποίθησή μας αυτή ξεκινάει από μας τους ίδιους, καθώς διαφορετικοί άνθρωποι βρισκόμαστε μαζί, διαδηλώνουμε και φωνάζουμε με τα πανώ μας πως σε αυτή την πόλη δε χωράει φασισμός και ολοκληρωτισμός. Εμείς όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες θα δουλέψουμε, θα αγωνιστούμε και θα υπερασπιστούμε την ιστορία, τον πολιτισμό της πόλης μας και τα δικαιώματα όλων των συμπολιτών μας μεταναστών και ελλήνων» είπε ο Φώτης Ανδρεόπουλος από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.

Η Ειρήνη Βασιλάκη διάβασε κείμενο εκ μέρους της Ανοιχτής συνέλευσης Πειραιά που ανέφερε: “... Είναι επιτακτική ανάγκη ο λαός του Πειραιά να καταδικάσει έμπρακτα και να εμποδίσει αποφασιστικά όλες αυτές τις κρατικές και παρακρατικές πρακτικές καταστολής. Να αντισταθεί αυτοοργανωμένα σε αυτές με όλες του τις δυνάμεις. Ο αντιφασιστικός αγώνας είναι αγώνας ενάντια στο μνημόνιο και στη βάρβαρη λεηλασία των δικαιωμάτων μας. Ούτε στον Πειραιά ούτε πουθενά έξω οι φασίστες από κάθε γειτονιά».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά δίνει το παρόν μαζί με όλους εσάς για να ξεριζώσουμε από τον Πειραιά, από όλη την Ελλάδα και από όλη την Ευρώπη το φασισμό, το ρατσισμό και τις ναζιστικές συμμορίες”, είπε ο Θοδωρής Δρίτσας Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Πειραιά. “Δεν θα αφήσουμε τους ναζί να δρουν ανενόχλητοι και να αναπτύσσουν την εγκληματική δολοφονική τους δράση. Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή. Είναι ένα ολόκληρο σύστημα συμφερόντων αλλά και πολιτικών σκοπιμοτήτων που τους υποθάλπει και δεν κάνει τίποτα για να στηρίξει τα εργατικά δικαιώματα των μεταναστών και όσων πλήττονται από την οικονομική κρίση και αφήνει ελεύθερο το πεδίο για τη δράση των ναζιστικών συμμοριών. Είναι τεράστια η ευθύνη των μνημονιακών κυβερνήσεων και των κομμάτων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Έχουμε μπροστά μας ένα πανίσχυρο εχθρό που είναι η συμμαχία των κομμάτων του κεφαλαίου. Ο Πειραιάς δεν θα ανεχτεί την υποκρισία των κυβερνώντων και το ρατσισμό στην πόλη . Είναι βέβαιο ότι μπορούμε να τους διώξουμε»

Ο Κώστας Σαρρής από το ΣΕΚ Πειραιά θύμισε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που στην πόλη του Πειραιά επιχειρείται μία μαζική ενωτική πρωτοβουλία για να μην επιτρέψει στους νεοναζί να προχωράνε στις επιθέσεις τους και στη διαίρεση που προσπαθούν να επιβάλουν στην εργατική τάξη. Να θυμίσω στους παλιότερους και να πω στους νεότερους ότι το 1996 όταν προσπάθησε πρώτη φορά να επιχειρήσει τις ίδιες εγκληματικές εξορμήσεις της η ναζιστική ομάδα της Χρυσής Αυγής στήνοντας γραφεία στην ίδια πάλι περιοχή, δημιουργήθηκε μια πλατειά συμμαχία για να διώξουμε τους νεοναζί από τον Πειραιά. Με ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο που συμμετείχαν οι πάντες από τα σωματεία και τα συνδικάτα μέχρι τους μαθητές τους φοιτητές και τους μαζικούς φορείς της πόλης. Και πέτυχε έκλεισαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και ξεβρόμισε ο τόπος. Και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Όσο οι επιθέσεις της κυβέρνησης και των αφεντικών εντείνονται και θέλουν εκτός από τους φασίστες με τη γραβάτα και τους φασίστες με τα ρόπαλα. Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα βάλουμε φρένο μαζικά και ενωτικά όπως τότε”.

«Στα χρόνια του Μνημονίου, των συνταγματικών εκτροπών και των διορισμένων κυβερνήσεων τέτοιες ιδέες βρίσκουν έδαφος”, είπε η Μαρία

Σταθάκη από το “Λιμάνι της Αγωνίας”. “Χτες το βράδυ άκουσα τον αρχηγό του ΛΑΟΣ στη βουλή να προτρέπει τους έλληνες να οπλοφορούν και να δηλώνει ότι όταν θα έρθει στα πράγματα θα διώξει τους “λαθρομετανάστες”, αλλά μέχρι να γίνει αυτό η κυβέρνηση να τους βάζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτά είναι πράγματα αδιανόητα που τα προηγούμενα χρόνια δεν τολμούσε κανένας να τα πει. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, να καταδικάζουμε έμπρακτα και με κάθε τρόπο τις φασιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές να μην τους αφήσουμε να σηκώσουν κεφάλι. Σας προτείνω εκπρόσωποι από τη σημερινή συγκέντρωση να κάνουμε παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα και να ζητήσουμε να αποδοκιμάσουν αυτές τις ενέργειες».

«Καταγγέλλουμε τις φασιστικές επιθέσεις απέναντι σε συναγωνιστές του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από συμμορία της Χρυσής Αυγής”, είπε ο Γιάννης Βάρλας από το ΚΚΕ -μλ. “Σε αυτή την περίοδο το σύστημα της εκμετάλλευσης στην άγρια επίθεση που διεξάγει θα αξιοποιήσει και τέτοιου τύπου εργαλεία, τους απογόνους των θαυμαστών του Xίτλερ που φέρανε την κατοχή στην χώρα. Τέτοιου τύπου συμμορίες αποτελούν συμπλήρωμα στην κρατική βία και καταστολή που βιώνει ο λαός μας με τα ΜΑΤ, τα χημικά, τις ομάδες ΔΙΑΣ. Με τις απαγορεύσεις των απεργιών και των διαδηλώσεων. Με όλη την επιχείρηση στοχοποίησης της αριστεράς. Την ίδια στιγμή προσπαθούν να χύσουν το δηλητήριο του διαχωρισμού της εργατικής τάξης ανάμεσα σε έλληνες και μετανάστες εργάτες. Η μοναδική απάντηση είναι το δυνάμωμα του ίδιου του λαϊκού κινήματος. Όσο περισσότερο ο λαός καταλαβαίνει ότι ο δρόμος για να βρει διέξοδο είναι ο δρόμος των αγώνων τόσο περισσότερο θα απομονώνει και θα τσακίζει όλες τις εφεδρείες του συστήματος».

«Η μάχη ενάντια στο φασισμό σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ”, είπε ο Παύλος Αντωνιάδης εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου Πανεπιστημίου Πειραιά. “Όταν ακόμα και αυτή η σάπια η δική τους δημοκρατία καταπατείται καθημερινά, με τις απολύσεις στους εργατικούς χώρους, την εργοδοτική τρομοκρατία, την καταστολή στο δρόμο, την κατάργηση του ασύλου, τις επιθέσεις από τέτοιες συμμορίες σε αγωνιστές και στην αριστερά, τώρα είναι η πιο επίκαιρη στιγμή να δώσουμε αυτή τη μάχη. Το φοιτητικό κίνημα θα είναι πλάι στο εργατικό κίνημα και δεν θα αφήσουν αυτές τις συμμορίες να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στους ξένους και στους ντόπιους εργαζομένους. Ολοι μαζί θα ανατρέψουμε ολόκληρη την επίθεση και στο δρόμο θα σταματήσουμε και αυτές τις συμμορίες».

Τη συγκέντρωση έκλεισε ο Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών. «Από το 2005 που ο Βουλγαράκης έκανε τις απαγωγές των Πακιστανών, δίνουμε μάχη και αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι μας κοροϊδεύουν όλοι. Πιστεύω μόνο στην αριστερά, σε εσάς που είστε εδώ σήμερα γιατί μόνο με τους αγώνες μας θα έχουμε δικαιοσύνη. Στις 22/2 στον Πειραιά οι φασίστες μπήκανε στο σπίτι του Μοχάμετ Γιασίν. Ήταν 10 άτομα με γκλοπ και ρόπαλα και παραλίγο να τον σκοτώσουν. Οι φασίστες χαλάνε τόσο πολύ τη χώρα σας, κάνουν τόσο βρόμικη δουλειά που δεν μπορεί να κάνει κανείς μετανάστης. Και η αστυνομία τους κάνει τις πλάτες. Όταν οι μετανάστες πάνε χτυπημένοι από φασίστες στο τμήμα η αστυνομία γελάει. Σας καλώ να δώσετε ένα μεγάλο παρών στις 17 Μάρτη στον Άγιο Παντελεήμονα που είναι η βάση τους, να είμαστε εκεί όλοι όσοι θέλουμε να σταματήσουμε το ρατσισμό».

Στη συνέχεια τα πανό βγήκαν στο δρόμο, έκαναν πορεία μέχρι το Πασαλιμάνι και ξαναγύρισαν στην πλατεία κάνοντας μία στάση έξω από τα γραφεία των μαχαιροβγαλτών της Χρυσής Αυγής, που τα φρουρούσαν από νωρίς διμοιρίες της αστυνομίας. “Να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής- αυτής της συμμορίας της ναζιστικής», «Ούτε στον Πειραιά ούτε και πουθενά έξω οι φασίστες από τη γειτονιά» και “Η πόλη μας γνωρίζει από προσφυγιά έξω οι φασίστες από τον Πειραιά”, ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Διαβάστε επίσης

Αντιναζιστικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα

Θεσσαλονίκη

Χανιά

Αντιφασιστικές εξορμήσεις

Έξω τώρα οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής: 17 Μάρτη - Όλοι στο συλλαλητήριο

Καλούν στις 17Μ