Εργατικό κίνημα
1&2 Οκτώβρη Απεργούμε και κλιμακώνουμε ενάντια στη διάλυση της Υγείας

Παραδίδουν την Υγεία στους ιδιώτες

\r\n
\r\n
Με διήμερο πανελλαδικών κινητοποιήσεων απαντούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο νέο κύκλο επιθέσεων στη δημόσια Υγεία, που φέρνει ο Βορίδης.
\r\n
 
\r\n
Την Τετάρτη 1/10 θα πραγματοποιηθούν απογευματινά συλλαλητήρια σε πόλεις της περιφέρειας, ενώ η Πέμπτη 2/10 θα είναι ημέρα 24ωρης απεργίας με πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 12μες, στο υπουργείο Υγείας.
\r\n
Τόσο τα συλλαλητήρια της Τετάρτης 1/10 όσο και η απεργία της Πέμπτης 2/10, αποκτούν πανδημοσιοϋπαλληλικό χαρακτήρα καθώς και η ΑΔΕΔΥ, καλεί σε συμμετοχή στο διήμερο. Την Πέμπτη 2/10, έχει προκηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 12μες μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί τις ομοσπονδίες του δημοσίου και τα κατά τόπους νομαρχιακά τμήματά της να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια.  
\r\n
 
\r\n
Οι κινητοποιήσεις 1 και 2 Οκτώβρη προσθέτουν ένα ακόμα επεισόδιο απεργιακής αντίστασης των νοσοκομείων, στον πόλεμο που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ενάντια στο κράτος πρόνοιας. Στο κομμάτι της δημόσιας Υγείας αυτό σημαίνει μια γενικευμένη προσπάθεια συρρίκνωσης των δομών του ΕΣΥ, από τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας (Λοβέρδο, Άδωνι και τώρα Βορίδη) που περιλαμβάνει κλείσιμο τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων, μείωση του προσωπικού και περαιτέρω υποχρηματοδότηση με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και φόρτωμα του οικονομικού βάρους στους ασθενείς.
\r\n
Η ΠΟΕΔΗΝ με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 25/9, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες του καταστροφικού κυβερνητικού έργου:
\r\n
 
\r\n
“Τα Νοσοκομεία υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Οι προϋπολογισμοί βρίσκονται στο «κόκκινο». Τα Νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Στους τρείς εναπομείναντες μήνες του έτους θα υπάρξουν σημαντικές δυσχέρειες στη παροχή των υπηρεσιών. 
\r\n
 
\r\n
Οι λειτουργικές δαπάνες από το έτος 2009 έως σήμερα μειώθηκαν 60%. 
\r\n
Το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Η μία στις τρεις οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων είναι κενή (33.000 κενές οργανικές θέσεις). Οι 2.900 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν φαίνεται να είναι ένα ακόμη «πυροτέχνημα» (όπως οι 2.900 του έτους 2011 και οι 2.500 του έτους 2012), αφού ακόμη δεν προκηρύχθηκαν παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούνιο. Ακόμη όμως και εάν προχωρήσουν είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση 15.000 υγειονομικοί τα τελευταία τέσσερα έτη και έως τέλους του έτους θα αποχωρήσουν άλλοι 5.000 (σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από Πρωτοβάθμια Σωματεία) εξαιτίας την επικείμενων δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό”.   
\r\n
 
\r\n
Η ίδρυση της ΕΣΑΝ Α.Ε, μιας ανώνυμης εταιρίας που θα διαχειρίζεται τους πόρους των νοσοκομείων, έρχεται να σφραγίσει την προσπάθεια για ένα συρρικνωμένο και λιγότερο δαπανηρό σύστημα Υγείας, βάζοντας τέλος στο οποιοδήποτε δημόσιο χαρακτήρα της. 
\r\n
Όπως εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ: “Η πολυμετοχική αυτή εταιρεία θα διαχειρίζεται τους συνολικούς πόρους για την Υγεία (Κρατική χρηματοδότηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, χρήματα από αγορά υπηρεσιών) και θα τους κατανέμει κατά το δοκούν στα Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσοκομεία με αποτίμηση της αξίας των προσφερόμενων υπηρεσιών στο σύνολό τους (συμπεριλαμβανομένου και του μισθολογικού κόστους). Εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο και δυνατότητα μεταβίβασης μετοχών στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας.
\r\n
 
\r\n
Την πολιτική υγείας θα την ασκεί η εν λόγω Ιδιωτική Εταιρεία που θα λειτουργεί ως ΔΕΚΟ με κριτήριο το κέρδος. Το Κράτος σταδιακά θα καταργήσει την χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και η μισθοδοσία του προσωπικού θα περάσει στην εταιρεία.
\r\n
Είναι βέβαιον ότι θα καταργηθούν πολλά Νοσοκομεία, θα ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες, θα γιγαντωθεί ο Ιδιωτικός Τομέας και θα μειωθούν δραστικά οι μισθοί των υγειονομικών. Οι πολίτες θα αγοράζουν εξ ολοκλήρου τις υπηρεσίες. 
\r\n
 
\r\n
Στους ασφαλισμένους θα παρέχεται ένα μίνιμουμ παροχών. Οι ανασφάλιστοι θα παραπέμπονται στις ασκούμενες πολιτικές των κυβερνήσεων και οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα πληρώνονται από τη τσέπη. Όσοι έχουν. Οι υπόλοιποι στο Καιάδα ή στη φιλανθρωπία. 
\r\n
Καταργείται η θεμελιώδη αρχή σύσταση του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν και καθολική πρόσβαση. Το σύστημα μετατρέπεται σε Ανταγωνιστικό. Η χρηματοδότηση θα κατευθύνεται με προνομιακό τρόπο στα ιδιωτικά συμφέροντα της Υγείας. 
\r\n
Σταδιακά η πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας θα καταλήξει στο χρηματιστήριο και στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας”.
\r\n
\r\n

Ξεπούλημα στο Ντυνάν

\r\n
\r\n
Το τι σημαίνει ξεπούλημα το είδαμε την περασμένη εβδομάδα με την περίπτωση του Ερρίκος Ντυνάν που ήδη χαρακτηρίζεται ως το σκάνδαλο της δεκαετίας. Το ημιδημόσιο νοσοκομείο που ανήκε ως κοινοφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό βγήκε σε πλειστηριασμό την Τετάρτη 24/9 και πουλήθηκε στην εταιρία Ημιθέα Α.Ε στην τιμή των 115 εκατομμυρίων ευρώ. Η Ημιθέα Α.Ε, ανήκει στον όμιλο Πειραιώς. Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν ο βασικός πιστωτής του Ερρίκος Ντυνάν, με δάνεια ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ και η οποία προκάλεσε τον πλειστηριασμό. Τον περασμένο Μάρτιο είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκος Ντυνάν, Τράπεζας Πειραιώς και υπουργείου Υγείας, ενώ από το Μάιο η διαχείριση του Ερρίκος Ντυνάν είχε περάσει στο Θεραπευτήριο Υγεία σε συνεργασία με την Πειραιώς. Μάλιστα ο Βορίδης λίγες μέρες πριν τον πλειστηριασμό είχε περάσει τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο προκειμένου ο νέος ιδιοκτήτης να γίνει κάτοχος όχι μόνο του κτηρίου, αλλά και της άδειας λειτουργίας και του σήματος του νοσοκομείου.
\r\n

\r\n

Πολύχρονη αντίσταση

\r\n
\r\n
\r\n
\r\n
Στόχος, αλλά και εστία αντίστασης, είναι τα τελευταία χρόνια τα νοσοκομεία.  Ένα διαρκές μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων, λαμβάνει χώρα, με κύματα επιθέσεων αλλά και σπουδαίες προσπάθειες εργατικών απαντήσεων, συντονισμού κι οργάνωσης, που έχουν εμποδίσει μια σειρά πτυχές των επιθέσεων να επικρατήσουν. 
\r\n
 
\r\n
Σε πρακτικό επίπεδο η μνημονιακή “μεταρρύθμιση” της Υγείας, άρχισε με αλλαγές στο χάρτη του ΕΣΥ. Λουκέτα δηλαδή σε μια σειρά νοσοκομεία. Πρώτος στόχος αυτά της επαρχίας, γεγονός όμως που έφερε τον ξεσηκωμό σε εργαζόμενους και τοπικές κοινωνίες. Ιεράπετρα, Μολάοι, Πρέβεζα, Ικαρία, Κάρυστος, αναδείχτηκαν σε σημεία αντίστασης. Ο συντονισμός υγειονομικών και τοπικών κοινωνιών στις περισσότερες από τις περιπτώσεις κατόρθωσε να φρενάρει την πρώτη αυτή επίθεση. 
\r\n
 
\r\n
Η αναντιστοιχία της επίθεσης με τις απαντήσεις των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών σε εκείνη τη φάση, είναι που δίνει την αφορμή για το ξεκίνημα του Συντονισμού των Νοσοκομείων, αρχικά γύρω από τα σωματεία του Αγ.Σάββα, του Θριάσιου και μερικών ακόμα, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια. Από τις πρώτες πρωτοβουλίες αυτής της προσπάθειας, είναι η σύνδεση με αυτές τις  αντιστάσεις. Με πρωτοβουλία του Συντονισμού οργανώνονται πανελλαδικά συλλαλητήρια, με τη συμμετοχή των επαρχιακών νοσοκομείων, αναγκάζοντας και τις ηγεσίες των ομοσπονδιών να καλέσουν είτε με στάσεις εργασίας, είτε και με απεργία.
\r\n
 
\r\n
Ακολουθεί δεύτερος κύκλος λουκέτων, στην Αθήνα αυτή τη φορά. Αρχικά με τα νοσοκομεία του ΙΚΑ και κατόπιν με την Πολυκλινική, το Γενικό Πατησίων, το Αμαλία Φλέμινγκ (που δεν κατάφεραν να το κλείσουν), το Λοιμωδών αλλά και διοικητικές συγχωνεύσεις άλλων, ως σκαλί για τα επόμενα βήματα κλεισιμάτων και περικοπών. Και πάλι ξεπηδούν τοπικοί συντονισμοί αντίστασης, που περιλαμβάνουν σωματεία, γειτονικών σε αυτά που κλείνουν, νοσοκομείων, αλλά και εργαζομένων στους ΟΤΑ και τα σχολεία της περιοχής, δημοτικές παρατάξεις και οργανώσεις της αριστεράς. Σε κάποια σημεία το λουκέτο μπαίνει, σε κάποια άλλα αποτυγχάνει.
\r\n
 
\r\n
Εκεί που η κυβέρνηση καταφέρνει να βάλει λουκέτο, το πετυχαίνει με διάφορους ελιγμούς, διοικητικές συγχωνεύσεις κλπ, αλλά και με τη βοήθεια της διστακτικότητας των συνδικαλιστικών ηγεσιών.  Αναπτύσσεται ένα ολόκληρο “αντάρτικο” από νοσοκομείο σε νοσοκομείο με μιά σειρά κινητοποιήσεις, χωρίς όμως να παίρνει κανείς την πρωτοβουλία να κεντρικοποιήσει αυτή τη μάχη. Σε αυτή τη φάση το Συντονιστικό προσπαθεί να πάρει πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν αυτή τη διαδικασία. Η κεντρική συναυλία που οργανώνει στα Προπύλαια το καλοκαίρι του 2013 είναι ένα παράδειγμα, ενώ πιο σημαντικές σε αυτή την περίοδο, είναι οι κινήσεις του Συντονιστικού για να βγουν απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και για να βρεθούν και να συντονιστούν οι εργαζόμενοι των υπο κλείσιμο νοσοκομείων. 
\r\n
 
\r\n
Τρίτη μεγάλη μάχη ήταν η απεργία του ΕΟΠΥΥ. Ο Άδωνις πάει να διαλύσει την πρωτοβάθμια περίθαλψη και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ απαντούν με απεργία διαρκείας. Ο Συντονισμός κάνει την προσπάθεια για μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση σε όλη την Υγεία, στις 29/11/13 και στην οποία ανταποκρίνονται και κομμάτια εργαζομένων όπως η ΕΡΤ, οι διοικητικοί των ΑΕΙ κλπ. Ταυτόχρονα παλεύει για κλιμάκωση, στο πλευρό του ΕΟΠΥΥ, με απεργία και στο ΕΣΥ, καθώς και για την υπεράσπιση μέχρι τέλους των πολυιατρείων, με καταλήψεις, συγκεντρώσεις και περιφρουρήσεις. Και πάλι οι υγειονομικοί του Συντονισμού είχαν να δώσουν τη μάχη με τα όρια που έβαζαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες.
\r\n
 
\r\n
Η προσπάθεια για απεργιακές κινητοποιήσεις από τα κάτω συνεχίζονται και την άνοιξη του 2014, σπάζοντας τα περί προεκλογικής αναμονής. Αποκορύφωμα, η μεγάλη πανυγειονομική απεργία 4 μέρες πριν τις εκλογές, στις 14 Μάη. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αποφασίζονταν στη συνέλευση του Συντονιστικού, τα πρωτοβάθμια σωματεία που συμμετείχαν το έπαιρναν σαν απόφαση μετά από συνελεύσεις, με αποτέλεσμα να μπαίνει η πίεση στις ομοσπονδίες και να κηρύσσουν πανυγειονομικές κινητοποιήσεις. 
\r\n
\r\n

Αξιολόγηση

\r\n
\r\n
Η μάχη που ακολούθησε και συνεχίζεται ήταν αυτή ενάντια στην αξιολόγηση και το σφαγείο των απολύσεων που θα έφερνε. Η ΑΔΕΔΥ, έδωσε την κατεύθυνση της αποχής από τη διαδικασία. Στα νοσοκομεία, οι υγειονομικοί του Συντονιστικού μπήκαν να την οργανώσουν πρακτικά. Ξεσηκωμός της βάσης με συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, στάσεις εργασίας, συλλογικό μπλοκάρισμα των χαρτιών της αξιολόγησης, μια μάχη που έβαλε σε  κίνηση το σύνολο των πρωτοβάθμιων σωματείων και των ομοσπονδιών στην Υγεία κι έδωσε ουσιαστικά πρακτική κατεύθυνση σε όλο το δημόσιο. Αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα της αξιολόγησης σε ποσοστά πάνω από 90%.  
\r\n
 
\r\n
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν παραιτείται από την προσπάθεια να συνεχίσει τις μνημονιακές επιθέσεις. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία έχουν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα επιθέσεων που φέρνει ο Βορίδης. Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση συνεχίζεται και δίπλα της ανοίγουν το μέτωπο του προϋπολογισμού και των νέων κοψιμάτων στην Υγεία, αλλά και των νέων μεθόδων (μη) χρηματοδότησης, που φέρνει η ίδρυση της ΕΣΑΝ Α.Ε. 
\r\n
 
\r\n
Σε όλη αυτή τη διαδρομή, η αξιολόγηση δεν είναι το μοναδικό μέτρο που γύρισε μπούμερανγκ στην κυβέρνηση. Ο αρχικός στόχος των κλεισιμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχουν καταφέρει μέχρι τώρα.  
\r\n
Το ίδιο και με τη μείωση του προσωπικού με διαθεσιμότητες και απολύσεις. Ουσιαστικά οι αντιστάσεις μπλόκαραν τα μεγάλα κύματα των διαθεσιμοτήτων, μετατρέποντάς τα τις περισσότερες φορές σε μετακινήσεις. Το σχέδιο για το διώξιμο εκατοντάδων οδηγών, τραυματιοφορέων κλπ δεν προχώρησε, με τη συνεισφορά του Συντονιστικού στην οργάνωση της αντίστασης να είναι καθοριστική. Ηχηρότατο στραπάτσο για τον τότε υπουργό Άδωνι και το 25ευρο εισητήριο που αναγκάστηκε να το πάρει πίσω.
\r\n
 
\r\n
Η ΕΣΑΝ Α.Ε, μπορεί να γίνει το «25ευρω» του Βορίδη. Η επιτυχία του διημέρου κινητοποιήσεων στη 1 και 2/10, αλλά πολύ περισσότερο η περαιτέρω οργάνωση και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία, θα παίξει καθοριστικό ρόλο.
\r\n
\r\n

Την Πέμπτη 25/9, είχαμε μια μαζικότατη γενική συνέλευση. Επικαιροποιήσαμε την απόφασή μας ότι η αξιολόγηση δεν θα προχωρήσει, η ανυπακοή θα συνεχιστεί και βάλαμε την απεργιακή συνέχεια. Τόσο για την αξιολόγηση, όσο και για τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Υγείας, κλιμακώνουμε.
\r\n
\r\n
Αποφασίσαμε στάση εργασίας με συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου, την Τρίτη 30/9, από τις 12μες μέχρι τις 3μμ και την Πέμπτη 2/10, εξασφαλίζουμε την επιτυχία της απεργίας, με την απεργιακή επιτροπή να κάνει περιοδείες στο νοσοκομείο και να οργανώνει το κατέβασμα στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
\r\n
 
\r\n
Κώστας Καταραχιάς, νοσοκομείο Αγ.Σάββας
\r\n
\r\n

Εξορμήσεις για την οργάνωση της απεργίας γίνονται από την περασμένη εβδομάδα και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα δίνεται και η μάχη για την οργάνωση απεργιακής συγκέντρωσης, στη Θεσσαλονίκη, καθώς μέχρι τις αρχές της εβδομάδας δεν είχε παρθεί πρωτοβουλία από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.
\r\n
\r\n
Μάλιστα κλιμάκιο από την επιτροπή αγώνα του ΨΝΘ, πραγματοποίησε παρέμβαση στη συνέλευση των γιατρών του Ιπποκράτειου, τόσο για συμπαράσταση όσο και για την προπαγάνδιση της απεργίας στις 2/10. Οι γιατροί του Ιπποκράτειου βρίσκονται, σε διαρκείς κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα, με στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις κι επίσχεση όσο αφορά τους ειδικευόμενους. 
\r\n
 
\r\n
Κατερίνα Αβραμίδου, ΨΝΘ
\r\n
\r\n

Την Παρασκευή 26/9, πραγματοποιήσαμε εξόρμηση κι αφισσοκόληση με τα υλικά του Συντονιστικού και του Νυστεριού για την απεργία. Την ίδια μέρα έγινε και συνέλευση του σωματείου. Η συζήτηση ήταν για το πως συνεχίζουμε τον αγώνα και οι παρεμβάσεις μας είχαν να κάνουν με την απεργιακή κλιμάκωση. Από τη μεριά της η ΔΑΚΕ έλεγε ότι οι απεργίες δεν είναι μέτρο πάλης και δεν πρέπει να γίνονται. Κοντράραμε με επιτυχία τα επιχειρήματά τους με αποτέλεσμα εκτός από την αξιολόγηση να ανοίξει η συζήτηση για το μισθολόγιο, τις συντάξεις, τις ευρύτερες περικοπές. Οργανώνουμε τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και την καταγραφή της, καθώς η δεξιά ηγεσία του σωματείου με απατεωνιές, συνηθίζει να βγάζει μικρά ποσοστά απεργιακής συμμετοχής παρά την ακριβώς αντίθετη πραγματικότητα. 
\r\n
 
\r\n
\r\n
Χρίστος Αργύρης, ΓΝΑ Γεννηματά
\r\n