Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις!

2/10 διαδήλωση συνταξιούχων

Πάνω από τρεις χιλιάδες συνταξιούχοι συμμετείχαν στην μεγάλη διαδήλωση που ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος την Πέμπτη 2 Οκτώβρη ενάντια στις περικοπές στις συντάξεις και τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Μετά από ομιλίες αντιπροσώπων των συνταξιουχικών ενώσεων, ακολούθησε πορεία μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια μέρα έγινε συγκέντρωση των συνταξιούχων και στο Ρέθυμνο. 

\r\n
\r\n
«Έχουμε κατέβει στο δρόμο για τα ζητήματα που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση πάνω στις συντάξεις. Έχει υπονομεύσει την υγεία, έχει κάνει μεγάλη επίθεση. Έχουμε κατέβει σήμερα σε μια μεγάλη συγκέντρωση για να διεκδικήσουμε ότι θα πάρουμε πίσω όσα είχαμε πριν τέσσερα χρόνια. Εμείς είμαστε αυτοί που μεταπολεμικά προσφέραμε τη ζωή μας στα εργοστάσια, στις οικοδομές, στα πλοία. Προσφέραμε πολλά λεφτά στο μεγάλο κεφάλαιο που έπαιρνε αυτά τα λεφτά και τα έβγαζε στις Κανάριους Νήσους, στην Ελβετία, στις Μπαχάμες και δεν ξέρω που αλλού. Ιδρώσαμε, ματώσαμε και ζητάμε σήμερα με τον αγώνα μας να μας ξαναγυρίσουν πίσω αυτά που μας κλέψανε. Δεν νοείται σήμερα να ζούμε σε αυτή την κατάσταση της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Πρέπει να δοθούνε όλα πίσω!» μας είπε ο Χρήστος, συνταξιούχος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και μέλος της νεοσύστατης Πρωτοβουλίας Συνταξιούχων (όπου συμμετέχουν ανένταχτοι, φίλοι και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ). 
\r\n
 
\r\n
Με τα πανό τους ήταν εκεί ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίου Αθήνας, τα Σωματεία Συνταξιούχων του ΙΚΑ από Νίκαια-Κορυδαλλό, από Αιγάλεω-Αγία Βαρβάρα-Χαϊδάρι, από Βύρωνα, από Αγίους Αναργύρους-Ίλιον-Πετρούπολη, από Άγιο Δημήτριο-Άλιμο, από Ηλιούπολη-Δάφνη-Υμηττό, από Πειραιά, από Μενίδι, από Αγία Παρασκευή. Οργανωμένα είχαν κατέβει ακόμα η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΚΟ-Τραπεζών, τα Σωματεία Συνταξιούχων Καλλιθέας και Αρτέμιδας, η ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Απόστρατων και η Πρωτοβουλία Συνταξιούχων (συνωνυμία, αυτή η κίνηση πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ).
\r\n
 
\r\n
Τα βασικά αιτήματα της συγκέντρωσης ήταν: 
\r\n
«Καμιά περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Άμεση επαναφορά των δώρων και του επιδόματος άδειας. Επαναφορά του ΕΚΑΣ στους κάτω από 65 χρονών. Άμεση έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Επαναφορά των προγραμμάτων λουτροθεραπειών και κοινωνικού τουρισμού. Άμεση συνταξιοδότηση στους επαγγελματίες που θεμελιώνουν δικαίωμα. Κάλυψη σε φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, δωρεάν θεραπεία σε όσους το έχουν ανάγκη, χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα». Φωτογραφίες από τη διαδήλωση μπορείτε να δείτε στο sekonline.gr.
\r\n