Διεθνή
Αντίο στο σύντροφο Μπάσεμ

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 1 Οκτώβρη, πέθανε από καρδιακή προσβολή στη Βηρυτό ο σύντροφος Μπάσεμ Τσιτ, σε ηλικία μόλις 34 ετών.

\r\n
\r\n
Ο Μπάσεμ ανήκε στη νέα γενιά επαναστατών του αραβικού κόσμου που άντλησε την έμπνευσή της από το νέο αντικαπιταλιστικό κίνημα που ξεπήδησε στο Σιάτλ το 1999. Ήταν ένας από τους οργανωτές της θρυλικής αντιπολεμικής διαδήλωσης της 15 Φλεβάρη 2003 στη Βηρυτό, σε μια περίοδο που οι δυνάμεις της αριστεράς στην περιοχή είχαν αυταπάτες και για τη Δύση και για τα τοπικά καθεστώτα. Η πρωτοβουλία είχε ονομαστεί «Όχι στον πόλεμο, όχι στις δικτατορίες».
\r\n
 
\r\n
Λίγο αργότερα ο Μπάσεμ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία στο Λίβανο του ρεύματος του Διεθνούς Σοσιαλισμού, όπου ανήκει και το ΣΕΚ. Συνεργάστηκε με αντιπροσωπείες της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο από την Ελλάδα στα πλαίσια αντιπολεμικών συνεδρίων στη Βηρυτό ενάντια στις επεμβάσεις των ΗΠΑ και των προθύμων τους αλλά και ενάντια στην εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο το 2006.
\r\n
 
\r\n
Ο Μπάσεμ εργάστηκε πάντοτε στο πλευρό της Παλαιστινιακής αντίστασης κατά του Σιωνισμού, σε σύγκρουση με τις υποκρισίες των αραβικών καθεστώτων που μιλάνε υπέρ των Παλαιστίνιων αλλά προδίδουν τους αγώνες τους. Η καταγωγή του ήταν από ένα χωριό στο νότιο Λίβανο που είχε υποφέρει από θρησκευτικές διαμάχες υποδαυλισμένες από τους αποικιοκράτες παλιότερα, την άρχουσα τάξη του Λιβάνου στη συνέχεια, αλλά και από τη Συρία και το Ισραήλ.
\r\n

Σταθερά

\r\n
Είχε σταθερά θέση κατά των σεχταριστικών θρησκευτικών διακρίσεων και συγκρούσεων, έδωσε μάχες μαζί με ισλαμικά κινήματα όπως η Χεζμπολάχ κατά των ισραηλινών επιθέσεων, αλλά δεν δίσταζε να ασκήσει κριτική στα λάθη τους. Το τελευταίο διάστημα δεν ήταν εύκολο μέσα στο Λίβανο να στηρίζεις την επανάσταση στη Συρία, καθώς η Χεζμπολάχ πήρε το μέρος του Άσαντ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Μπάσεμ να βοηθάει με κάθε τρόπο τους επαναστάτες στη Συρία.
\r\n
 
\r\n
Συμμετείχε στο κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ΛΟΑΤ, συγκρούστηκε με τους φασίστες και δέχθηκε πολλές φορές επιθέσεις για την αντιφασιστική δράση του. Ήταν πάντα παρών στις συνδικαλιστικές μάχες, περνώντας από το φοιτητικό στο εργατικό κίνημα.
\r\n
 
\r\n
Όπως γράφουν οι σύντροφοι από τους Επαναστάτες Σοσιαλιστές της Αιγύπτου «ο Μπάσεμ ήταν ηγετική φυσιογνωμία στην Αραβική επαναστατική αριστερά. Είχε την ικανότητα να συντονίζει μια κοινή διακήρυξη επαναστατικών οργανώσεων από διαφορετικές χώρες και να ολοκληρώνει τον απαραίτητο διάλογο μέσα σε λίγο χρόνο. Ήταν υπεύθυνος του θεωρητικού περιοδικού Διαρκής Επανάσταση που βοηθούσε στην κατανόηση του επαναστατικού μαρξισμού και της πολύπλοκης πραγματικότητας του αραβικού κόσμου».
\r\n
 
\r\n
Όλοι οι σύντροφοι που γνώρισαν και συνεργάστηκαν με τον Μπάσεμ τον θυμούνται σαν χαρακτήρα ήρεμο αλλά αποφασιστικό. Η τελευταία συνάντησή μας ήταν στο Λονδίνο στα πλαίσια του Μαρξισμού 2014 και της συνέλευσης της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης, όπου μαζί με τη Μαρία Στύλλου εκπροσωπήσαμε το ΣΕΚ. Η απώλειά του είναι τραγική, όχι μόνο για τους συντρόφους του Σοσιαλιστικού Φόρουμ του Λιβάνου αλλά για όλους τους επαναστάτες παντού.
\r\n