Αντιφασιστικό κίνημα
ΠΕΙΡΑΙΑΣ - Πόλη αντιφασιστική

Πειραιάς 3/10

Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά οργάνωσε την Παρασκευή 3 Οκτώβρη, με απόλυτη επιτυχία και μαζικότητα το 2ο Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό φεστιβάλ στο Πασαλιμάνι με σύνθημα “Η μουσική στο δρόμο οι φασίστες στη φυλακή”. 

\r\n
\r\n
Το φεστιβάλ άνοιξε με συζήτηση με θέμα “Τα επόμενα βήματα του αντιφασιστικού κινήματος”. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Θανάσης Διαβολάκης, από την Ανταρσία στο Λιμάνι, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, jailgoldendawn, για την πολιτική αγωγή του Αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής, και ο Κώστας Φουρίκος, μέλος της αντιφασιστικής καμπάνιας για την Ουκρανία.
\r\n
 
\r\n
Τη συζήτηση άνοιξε ο Θανάσης Διαβολάκης, που μίλησε για την εξαθλίωση από τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης, την άγρια καταστολή και την δράση της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής που με την κυβερνητική στήριξη λειτουργεί ως μακρύ χέρι του συστήματος απέναντι στο εργατικό κίνημα. Έδωσε την προοπτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής με κέντρο τους μαζικούς εργατικούς αγώνες, απέναντι στη φτώχεια και το φασισμό. Από τη μεριά του ο Κώστας Φουρίκος μίλησε για την κατάσταση στην Ουκρανία και επεσήμανε την ανάγκη το αντιφασιστικό μέτωπο να έχει διεθνιστικό χαρακτήρα.  Ο Θανάσης Καμπαγιάννης μίλησε για την σημασία της δίκης της Χρυσής Αυγής τονίζοντας ότι ο αγώνας για την εξάλειψη του φασισμού πρέπει να δοθεί κι εντός κι εκτός δικαστικής αίθουσας.
\r\n
 
\r\n
Μετά τις τοποθετήσεις ακολούθησε συζήτηση. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ κάλεσε στη διεθνή αντιφασιστική συνάντηση στις 11-12 Οκτώβρη στο Ρουφ, ενώ τοποθέτηση έκανε και η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος με την Ανταρσία στην Κοκκινιά. Μετά το τέλος της ομιλίας και τις τοποθετήσεις των συντρόφων και μελών της αντιναζιστικής πρωτοβουλίας Πειραιά, ξεκίνησε η συναυλία με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Lordos, Θανάσιμος, Μc Yinka, N.O.E., Παράφρων. Παρουσία είχαν και φίλαθλοι του Ολυμπιακού από την θύρα 7.
\r\n
 
\r\n
Η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία, που έχει συνεχή και συνεπή αντιφασιστική παρουσία στην πόλη του Πειραιά, έδειξε ότι αυτοί που κατέχουν το δρόμο είναι ο κόσμος της πάλης και του αγώνα, οι αντιφασίστες, οι μετανάστες φωνάζοντας συνθήματα όπως “Ο Πειραιάς στα χέρια των εργατών κι όχι του κεφάλαιου και των εφοπλιστών”, “Ο Πειραιάς γνωρίζει από προσφυγιά έξω οι φασίστες από τη γειτονιά”.
\r\n
\r\n

Στις 20/10 η δίκη

\r\n
\r\n
Δύο χρόνια πριν, η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά σε ένα από τα πολλά συναπαντήματα με τους φασίστες στον Πειραιά είχε δεχθεί επίθεση από τέσσερα μέλη της Χρυσής Αυγής, μετά το τέλος αντιφασιστικής πικετοφορίας στην οδό Σωτήρος. Οι δύο φασίστες έχουν αναγνωριστεί και κάτω από το βάρος των συλλήψεων οδηγούνται κι αυτοί στα δικαστήρια στις 20 Οκτώβρη, όπου έχει γίνει κάλεσμα συμπαράστασης και οικονομικής ενίσχυσης για τα έξοδα της δίκης.
\r\n
 
\r\n
Μελπωμένη Μαραγκίδου
\r\n