Εργατικό κίνημα
Το εργατικό κίνημα στους δήμους: Μόνιμη δουλειά για όλους!

Η διαδήλωση των εργαζόμενων στα 5μηνα έξω από το Υπουργείο Εργασίας, 19/11

Μαζική διαδήλωση και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα 5μηνα των Δήμων στις 19/11, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για να μην απολυθεί κανείς και να μονιμοποιηθούν. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε κηρύξει στάση εργασίας για να καλύψει την κινητοποίηση, ενώ μαζί με τους 5μηνους στη συγκέντρωση συμμετείχαν και σωματεία εργαζόμενων στους Δήμους.
 
Η πορεία ξεκίνησε από την Ομόνοια. Πανό είχαν οι εργαζόμενοι στα 5μηνα του Δήμου Καλλιθέας (που έφτασαν στην Ομόνοια με πούλμαν), τα 5μηνα του Δήμου Γαλατσίου, η Επιτροπή Αγώνα 5μηνων Δήμου Πετρούπολης, η Επιτροπή Εργαζόμενων Δήμου Περιστερίου, η Επιτροπή Αγώνα 5μηνων Δήμου Λυκόβρυσης- Πεύκης, τα σωματεία εργαζόμενων από την Ηλιούπολη, από τους Αγίους Αναργύρους και το Καματερό, από τη Νέα Ιωνία και την Αγία Παρασκευή, η ΠΟΕ-ΟΤΑ. 
 
Πανό είχαν και συμπαραστάτες: η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, η κίνηση Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, η Ταξική Πορεία. Ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια είχε επίσης τη δική του παρουσία με πρόταση για κλιμάκωση του αγώνα. 
 
Στην διαδήλωση προπορεύονταν το κοινό πανό του «Συντονιστικού Αγώνα εργαζόμενων στα 5μηνα και Συμβασιούχων Αττικής» και το πανό «εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα» όπου διαδήλωσαν 5μηνοι από διάφορους δήμους (πχ Αιγάλεω, Ίλιον κ.ά). Η πορεία είχε πολύ παλμό και συνθήματα, όπως «Ακούστε καλά τι λένε οι ΟΤΑ, κανένας εργαζόμενος δεν φεύγει απ’ τη δουλειά». 
 
Με όσες και όσους εργαζόμενους μίλησε η ΕΑ, το συμπέρασμα ήταν το ίδιο. Χωρίς τους 5μηνους και τους συμβασιούχους, οι Δήμοι θα καταρρεύσουν. 
 
Η Αιμιλία Κουνάδη μας είπε: «Στο Αιγάλεω είμαστε περίπου 200 άτομα. Το σωματείο εργαζόμενων του Δήμου είναι δίπλα μας, μας στηρίζει. Θέλουμε να καταθέσουμε ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αναγνωριστεί ότι καλύπτουμε βασικές ανάγκες και στην πορεία με κινητοποιήσεις να πιέσουμε για να τα καταφέρουμε. Στο Δήμο υπάρχουν ήδη αρκετές ελλείψεις. Φαντάσου τι θα γινόταν με ακόμα 200 άτομα μείον. Για παράδειγμα εγώ που είμαι κοινωνική λειτουργός καλύπτω τις ανάγκες δύο ΚΑΠΗ, πηγαίνω σε αυτούς τους δύο χώρους εναλλάξ, λόγω της έλλειψης του προσωπικού».
 
Η Βάσω Τόλιζα μας έδωσε την εικόνα από το Δήμο Καλλιθέας. «Εκείνο που θέλω να πω από την εμπειρία μου ως πεντάμηνη κοινωνική λειτουργός στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ότι τα 5μηνα είναι ένα εργασιακό καθεστώς με μορφή δουλείας.
 
Είμαστε απαραίτητοι στον κάθε Δήμο που δουλεύουμε γιατί και βοηθάμε τους μόνιμους και βοηθάμε στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών. 
 
Στόχος
 
Ο στόχος μας είναι η μονιμοποίηση. Πρέπει να δούμε όμως τι θα γίνει και άμεσα καθώς στις 26 Δεκεμβρίου τελειώνουν οι συμβάσεις πολλών από μας. Να ανανεωθούν οι συμβάσεις και να συνεχίσουμε για να επιτευχθεί ο στόχος μας για μόνιμη εργασία. Για να επιτευχθεί αυτό το πράγμα χρειάζεται να κατέβουμε όλοι οι εργαζόμενοι που είναι στα 5μηνα κι όχι ξεχωριστά η κάθε ομάδα».
 
Πρόσθεσε ακόμα: «επειδή εγώ δουλεύω από τα 24 και είμαι τώρα 46 ετών και έχω βγει 8-9 φορές στην ανεργία, δεν θέλω κανένας να το βιώσει. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπαίνεις σε μια σταθερή εργασία και μετά από κάποιους μήνες ή κάποια χρόνια να βγαίνεις από αυτό το χώρο. Μετά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε ούτε τον εαυτό μας ούτε τον πολίτη αφού και εμείς μένουμε ξεκρέμαστοι».    
 
Η Σταυρούλα Βαρβαγιάννη από το Δήμο Βριλησσίων μας δήλωσε: «Με την κατάσταση που επικρατεί οι Δήμοι έχουν αποδεκατιστεί, οι μισοί έχουν φύγει με σύνταξη, ενώ υπήρχε και η διαθεσιμότητα-κινητικότητα. Στην πράξη, αποτελούμε βασικό κομμάτι των Δήμων. Εγώ δουλεύω στα ΚΕΠ του Δήμου Βριλησσίων. Υπάρχει πολύς κόσμος που εξυπηρετείται από εκεί αφού είναι ένα κεντρικό ΚΕΠ. Είμαστε απαραίτητοι, μπορούν και οι μόνιμοι εργαζόμενοι να στο δηλώσουν αυτό. Δεν μπορούν όχι άδειες να πάρουν, αλλά ούτε να αρρωστήσουν με την έλλειψη προσωπικού. Το ίδιο συμβαίνει και στους Βρεφικούς Σταθμούς. Αν φύγουν τα 5μηνα, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για τα παιδιά. Θα είναι μια δασκάλα μέσα σε μια τάξη με 20 παιδιά. Βρίσκουμε ανταπόκριση από το σωματείο του Δήμου, κάτι το οποίο δεν το έχω ξανασυναντήσει. Βλέπω δηλαδή ότι υπάρχει κοινός αγώνας και προσπάθεια κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για τη συνέχεια». 
 
Η Αντωνία Δαβίλα μας μίλησε για το Δήμο Ιλίου. «Από τις αρχές Ιουλίου του 2015 έχουμε στελεχώσει το πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, έχουμε ενσωματωθεί πλήρως σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας κληθήκαμε να καλύψουμε τα τεράστια κενά που αυτή την στιγμή λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων υπάρχουν στο δημόσιο τομέα. Εργαζόμαστε καθημερινά με ζήλο και σθένος σε δύσκολες, νευραλγικές θέσεις του Δήμου. Εγώ είμαι νοσηλεύτρια και τα κενά είναι απίστευτα. Με έχουν γυρίσει σε όλες τις δομές. Δεν υπήρχε άτομο να καλύψει τις ανάγκες. Η κατάσταση είναι χαοτική. Τώρα είμαι στο ΚΑΠΗ. Αυτή τη στιγμή στο Δήμο είμαστε πάνω από 170 εργαζόμενοι στα 5μηνα και δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει αύριο». 
 

Τα επόμενα βήματα

Για την Τρίτη 24 Νοέμβρη το απόγευμα είχε προγραμματιστεί η νέα σύσκεψη-συνέλευση του Συντονιστικού Αγώνα εργαζόμενων στα 5μηνα και συμβασιούχων Αττικής για να αποφασιστεί η συνέχεια μετά την πετυχημένη κινητοποίηση της 19ης Νοέμβρη στο υπουργείο Εργασίας. 
 
Στη σύσκεψη θα έκαναν παρέμβαση οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του Συντονισμού ενάντια στα Μνημόνια με πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. 
 
Ο Συντονισμός με ανακοίνωσή του καλεί στην κινητοποίηση που θα γίνει στις 26 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας, ενώ προτείνει η συνέλευση των 5μηνων να αποφασίσει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 2 Δεκέμβρη και συγκέντρωση στην Αθήνα. 
 
Στις 2/12 σε απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων οπότε είναι μεγάλη ευκαιρία δύο νευραλγικοί χώροι του δημοσίου να συντονιστούν και να παλέψουν μαζί για τα δίκαια αιτήματά τους. 
 
Ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια καλεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ να στηρίξει και να καλύψει τις κινητοποιήσεις με απόφαση για απεργία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, να παλέψουν μαζί ενάντια στις ελλείψεις προσωπικού και τη διάλυση των Δήμων. 
 
Για τις 26 Νοέμβρη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11.30πμ μέχρι το τέλος του ωραρίου και καλεί στη διαδήλωση στο υπουργείο Εργασίας στις 12μες.