Νέα από τους χώρους
ΜΜΕ: Προσωρινή υποχώρηση για το αγγελιόσημο

Προσωρινό βήμα πίσω έκανε η κυβέρνηση στο ζήτημα του αγγελιόσημου, μετά τον ξεσηκωμό που προκλήθηκε στον δημοσιογραφικό κλάδο, που έφτασε στο παρά πέντε απεργιακού μπλακ άουτ. 
 
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν γιατί με την κατάργηση του αγγελιόσημου – της εργοδοτικής εισφοράς από τα διαφημιστικά έσοδα, υπέρ του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων – το ταμείο θα οδηγούνταν στη διάλυση. 
 
Η υποχώρηση της κυβέρνησης δεν χωράει εφησυχασμό καθώς σύμφωνα με τον Τσίπρα, το θέμα της ασφάλισης των εργαζομένων στα ΜΜΕ θα συζητηθεί αργότερα, μαζί με το ασφαλιστικό. Η ΠΟΕΣΥ με ανακοίνωσή της “χαιρετίζει τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση για την άμεση κινητοποίησή τους στο αγωνιστικό κάλεσμα της Ομοσπονδίας μας και τους καλεί να βρίσκονται συνεχώς σε αγωνιστική εγρήγορση και ετοιμότητα”. 
 
Ωστόσο από τη μεριά της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή, της παράταξης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στην ΠΟΕΣΥ, επισημαίνεται ότι κακώς “γειώθηκε” από τη μεριά της ηγεσίας της ομοσπονδίας κάθε πρόταση και προσπάθεια απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου, μετά τη συνάντησή τους με τον Τσίπρα για το θέμα του αγγελιόσημου και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε. “Διαβεβαιώσεις, μάλιστα, που όχι απλώς δεν διαψεύδουν τα σχέδια για «εκτέλεση» των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και ταμείων, αλλά τα επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και απλώς τα μεταθέτουν για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες”. 
 
Καλούν δε σε ενότητα όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ για να “διεκδικήσουμε, με σχέδιο και αποφασιστικό απεργιακό αγώνα διαρκείας: ΕΝΑ κλάδο ενωμένο, με δημοσιογράφους, διοικητικούς, τεχνικούς, τυπογράφους, εργαζόμενους στα πρακτορεία διανομής και τις βοηθητικές υπηρεσίες στο ίδιο μετερίζι. ΕΝΑ συνδικάτο, στο οποίο όλοι θα είμαστε ισότιμα μέλη, με άμεση δημοκρατία και χωρίς εξαρτήσεις από τα κέντρα εξουσίας. Με άμεση κάλυψη και ένταξη των συναδέλφων μας στο Διαδίκτυο, αλλά χωρίς διευθυντικά στελέχη, εκδότες και καναλάρχες.
 
ΕΝΑ ταμείο ασφάλισης και περίθαλψης για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, με αναβαθμισμένες και εγγυημένες παροχές και χρηματοδότηση από τους εργοδότες και το κράτος, χωρίς αύξηση των δικών μας εισφορών και νέες μειώσεις μισθών”.
 

Περιοδικό Μετρο

Δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών διεκδικούν οι εργαζόμενοι του περιοδικού Μετρό. Το περιοδικό κυκλοφόρησε ξανά το Δεκέμβρη του 2014, μετά από 10 χρόνια, φτάνοντας να κυκλοφορήσει εφτά τεύχη. Σε όλο αυτό το διάστημα, η εργοδοσία είχε πληρώσει τους εργαζόμενους μόνο για τα δύο πρώτα τεύχη με τα υπόλοιπα χρήματα να εκκρεμούν. Τα υπόλοιπα τεύχη στην ουσία κυκλοφορούν χάρη στην άμισθη εργασία. 
 
Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι του περιοδικού “Όλο και περισσότεροι είναι οι επιχειρηματίες που εκπληρώνουν τις επιδιώξεις τους στηριζόμενοι στην άμισθη εργασία... Πολύ περισσότερο μάλιστα, το φαινόμενο αυτό ευδοκιμεί στις περιπτώσεις των Μέσων με «προοδευτικό» περιεχόμενο... Στην εποχή της αριστερής διαχείρισης και του ιδεολογήματος που αναπαράγεται απ' την κυρίαρχη αφήγηση, περί στήριξης σε εναλλακτικά εγχειρήματα τα οποία υποτίθεται ότι λειτουργούν διαφορετικά απ' τα διαπλεκόμενα Μ.Μ.Ε της διαφθοράς, οι εργαζόμενοι οφείλουν να μην κάνουν πίσω” συνεχίζουν οι εργαζόμενοι του Μετρό.
 
• Ζητήματα απληρωσιάς καταγγέλλουν και οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ σε ανακοίνωσή τους.
 

Αγγελιοφόρος

Το δεύτερο απεργιακό φύλλο ετοιμάζουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της υπό πτώχευση ιστορικής θεσσαλονικιώτικης εφημερίδας Αγγελιοφόρος. 
 
“Προγραμματίζουμε να τυπώσουμε το δεύτερο φύλλο στις 27/11, όχι τυχαία, καθώς εκείνη τη μέρα εκδικάζεται η αίτηση πτώχευσης της εταιρίας” μας λέει ο Βασίλης Κυριακούλης εργαζόμενος του Αγγελιοφόρου. “Μετά την έκδοση του πρώτου φύλλου, η εργοδοσία μπήκε και ξήλωσε τους Η/Υ των δημοσιογράφων, παρά την προσωρινή διαταγή που υπάρχει να μην πειραχτούν περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας. Κι όμως αυτό δεν μας εμπόδισε να προχωρήσουμε σε νέο απεργιακό φύλλο”. Συνέλευση για τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων τους πραγματοποιούσαν οι εργαζόμενοι του Αγγελιοφόρου την Τρίτη 24/11. 
 

1101

Σχεδόν ταυτόχρονα με την παρουσίαση του 1101, της πολυδιαφημισμένης καμπάνιας για τη χρηματοδότηση του ενημερωτικού site The Press Project, με κεντρικά πρόσωπα τους Γιάνη Βαρουφάκη, Κώστα Εφήμερο (ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας Τhe Press Project) και Κλέωνα Γρηγοριάδη, ήρθε η καταγγελία από 11 πρώην εργαζόμενους στο Τhe Press Project, “ότι παρά το αριστερό-εναλλακτικό προφίλ του, το The Press Project υστερεί απελπιστικά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τη στοιχειώδη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας”... 
 
“Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι δεν είναι ασφαλισμένοι, δεν έχουν συμβάσεις και γενικότερα υπάρχει μια αποστροφή προς κάθε είδος έγγραφου παραστατικού. Πολλοί από τους συνεργάτες που αποχώρησαν απλήρωτοι όχι μόνο δεν εξοφλήθηκαν αλλά συχνά αντιμετώπισαν τον εργοδοτικό αυταρχισμό και ανοίκεια συμπεριφορά, επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν μέρος των δεδουλευμένων” συνεχίζουν μεταξύ άλλων οι πρώην εργαζόμενοι του The Press Project. Για “μικροδιαφορές” που τις κάνουν “να φαίνονται τεράστια προβλήματα” μιλάει σε απάντησή του που δημοσιεύεται στο ΤΡΡ, ο Κ.Εφήμερος.