Πολιτισμός
Βιβλία

Την καινούρια του δουλειά “Πάπισσα Ιωάννα” ένα “Μεσαιωνικόν εικονογραφημένον” από τις εκδόσεις ΚΨΜ βασισμένο στο  ομώνυμο μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροΐδη παρουσιάζει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στις 19:00 στο Polis Art Cafe (αίθριο Στοάς Βιβλίου, Πεσματζόγλου 5, Αθήνα) ο Λευτέρης Παπαθανάσης.
 
Χρησιμοποιώντας το μυθιστόρημα του Ροϊδη με τις ιδιαιτερότητες της καθαρευουσιάνικης γλώσσας του, ο Παπαθανάσης προσπαθεί μέσα από το σκίτσο του να δημιουργήσει ένα περιβάλλον κατανοητό στο σήμερα φτιάχνοντας παραλληλισμούς με σύγχρονες καταστάσεις.
 
Ο Λευτέρης Παπαθανάσης είναι μάχιμος εκπαιδευτικός μέλος της ΕΛΜΕ στα Γιάννενα στα οποία ζει και εργάζεται. Για όλους τους συντρόφους και φίλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι γνωστός ως ο Boban που σχεδιάζει τα κορίτσια και τα αγόρια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τις κόκκινες σημαίες, την γροθιά σηκωμένη και τη μαχητική διάθεση.
 
“Η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» εγκαταστάθηκε στην απελευθερωμένη Αθήνα στα μέσα του Οκτώβρη του 1944 δίνοντας μια σειρά υποσχέσεις. Την τιμωρία των δωσιλόγων και μαυραγοριτών, την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και την ανασυγκρότηση της οικονομίας με κοινωνική δικαιοσύνη. Το ΕΑΜ και το ΚΚΕ συμμετείχαν με πέντε υπουργούς σε αυτή την κυβέρνηση και έκανε το παν για να μην κατηγορηθούν ότι υπονόμευαν αυτή την προσπάθεια”, αναφέρεται στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μαριόλη από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω αυτού του διμήνου. 
 
Ήταν μια «αδύνατη ταξική ανακωχή» όπως επισημαίνει στον τίτλο του βιβλίου του ο Δ. Μαριόλης ο οποίος θα μιλήσει για την σημαντική αυτή δουλειά την Τρίτη 8 Δεκέμβρη στις 7μμ στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο (Φειδίου 14).
 
“Μετά τον Εμφύλιο” είναι ο τίτλος του βιβλίου του Μιχάλη Λυμπεράτου που παρουσιάζεται στο “Polis Art Cafe“ (Πεσμαζόγλου 5, αίθριο Στοάς Βιβλίου, Αθήνα) την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στις 7μ.μ. 
 
Όπως τονίζεται στο Δελτίο Τύπου, “στο βιβλίο απομυθοποιείται η συμβολή του σχεδίου Μάρσαλ στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκε το μετεμφυλιακό κράτος (...) και με ποια χαρακτηριστικά δημιουργήθηκαν τα κυρίαρχα αστικά στρώματα στη χώρα”. 
 
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν: ο ομότιμος καθηγητής  του Παντείου Πανεπιστημίου, ιστορικός Προκόπης Παπαστράτης και ο αν. καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής,  πολιτικός κοινωνιολόγος Σπύρος Σακελλαρόπουλος. Επίσης θα προλογίσουν οι: Νάσος Μπράτσος, Δημοσιογράφος και Σταύρος Καλλώνη, πρόεδρος Συλλόγου ΠΕ Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καλαφάτη, δημοσιογράφος.