Εργατικό κίνημα
Noσοκομεία: Οργανώνουμε την απεργία 2 Δεκέμβρη

Με ώθηση από την μαζική γενική απεργία της 12ης Νοέμβρη, οι υγειονομικοί προχωρούν σε νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων με Πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 2 Δεκέμβρη και πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 12μες στο υπ. Υγείας. 
 
“Εκείνη την μέρα ενωμένοι βάζουμε απεργιακό λουκέτο σε όλη τη δημόσια Υγεία. Ξεσηκώνουμε όλους τους χώρους δουλειάς σε ΕΣΥ-ΠΕΔΥ, σε κάθε νοσοκομείο. Προχωράμε σε Γενικές Συνελεύσεις. Συγκροτούμε απεργιακές επιτροπές για την επιτυχία της απεργίας, οργανώνουμε την απεργιακή περιφρούρηση στις 2 Δεκέμβρη και τη μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στο υπ.υγείας με το πανό του σωματείου. Κανένας απεργοσπάστης εκείνη την μέρα. Δίνουμε την δική μας απάντηση στα μνημόνια που φέρνει η κυβέρνηση, οργανώνουμε τους χώρους μας και κλιμακώνουμε απεργιακά” λένε οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονιστικού των Νοσοκομείων που συνεδρίασε τη Δευτέρα 23/11. 
 
Στο δρόμο για την 24ωρη απεργία σειρά κινητοποιήσεων λαμβάνουν χώρα τόσο από νοσοκομείο σε νοσοκομείο όσο και σε κεντρικό επίπεδο.
 
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν την Τρίτη 24/11 οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ενώ σε διήμερο δράσεων μέσα στα νοσοκομεία καλεί η ΠΟΕΔΗΝ στις 26 και 27 Νοέμβρη.
 
Ήδη σε μια σειρά νοσοκομεία προγραμματίζονται στάσεις εργασίας, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις στην πύλη κλπ. Παραδειγματικά να αναφέρουμε ότι την Πέμπτη 26/11 στο ΓΝΑ Γεννηματάς οργανώνεται στάση εργασίας 10πμ-2μμ και διαδήλωση στο προαύλιο του νοσοκομείου. Στάση εργασίας 9πμ-12μες και συγκέντρωση στην πύλη θα γίνει την ίδια μέρα στο Δρομοκαΐτειο, όπως και στο Αττικό από τις 8πμ μέχρι τις 10πμ. Στο Παίδων Αγλ.Κυριακού θα πραγματοποιηθούν δίωρες στάσεις εργασίας και τις δύο μέρες, στάση εργασίας θα γίνει στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας την Παρασκευή ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να διευρυνθεί με πλήθος νοσοκομείων να πραγματοποιούν τις δικές τους δράσεις, τόσο στην Αθήνα όσο και στις άλλες πόλεις.
 
Στις 27/11 απεργούν και οι εργαζόμενοι στο ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας με 5ωρη στάση εργασίας 10πμ – 3μμ, οι οποίοι πρόκειται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12μες. Η εξόφληση νυκτερινών κι αργιών, η επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση των κέντρων υγείας, η κατάργηση των Μνημονίων που προβλέπουν τη συρρίκνωση – κατάργηση Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Μονάδων και η επαναφορά των Κέντρων Υγείας στο νοσοκομεία προέλευσης αποτελούν τις κεντρικές διεκδικήσεις της κινητοποίησης. Η ΕΙΝΑΠ, το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών Αθήνας και Πειραιά καλεί όλους τους γιατρούς στο πλευρό τους, προκηρύσσοντας στάσης εργασίας 10πμ – 3μμ
 
Την ήδη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία λόγω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων, ήρθε να πυροδοτήσει η επαναφορά του μνημονιακού μέτρου των συγχωνεύσεων νοσοκομείων, την περασμένη βδομάδα. Όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία Σισμανόγλειου, Παίδων Πεντέλης και Αμαλίας Φλέμινγκ, κοινοποιήθηκε έγγραφο για την κατάρτιση ενιαίου οργανισμού λειτουργίας Σισμανογλείου κι Αμ.Φλέμινγκ. Πρόκειται ουσιαστικά για επαναφορά των σχεδίων Γεωργιάδη – Βορίδη.
 
Μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19/11 στη Ρόδο με αίτημα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο του νησιού. Όπως διαβάζουμε σε δηλώσεις μελών του σωματείου στην ροδίτικη εφημερίδα Δημοκρατική, σε παλιότερη συνάντησή τους με τον τότε υπουργό Υγείας Κουρουπλή, “λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού και για να χορηγηθούν τα οφειλόμενα ρεπό και οι άδειες του 2014, ζητήσαμε με οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση να προσληφθούν 90 νοσηλευτές, δέκα τραυματιοφορείς, δέκα χειριστές ιατρικών μηχανημάτων. Αφού γέλασε, μας διαβεβαίωσε πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα προσληφθούν 17 νοσηλευτές και έξι άτομα παραϊατρικό προσωπικό. Στη συνέχεια μας ανέφερε, πως θα φέρει πλωτά ασθενοφόρα. Τότε γελάσαμε εμείς. ... Για να λειτουργήσει όπως πρέπει το νοσοκομείο Ρόδου θα πρέπει να διαθέτει 396 άτομα προσωπικό όλων των ειδικοτήτων”.
 

Κλιμάκωση ενάντια σε περικοπές - συγχωνεύσεις

Τα ποσοστά της απεργίας στα νοσοκομεία στις 12/11 ήταν πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με άλλες φορές. Συνολικά η εικόνα της απεργίας και η μαζικότητά της δείχνει σε τι κατάσταση βρισκόμαστε.  Από την πλευρά των υγειονομικών πρέπει να παλέψουμε για χρηματοδότηση και προσλήψεις αλλά κι ενάντια στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, τους μνημονιακούς διοικητές και τις επιλογές τους κλπ. 
 
Από τη χρηματοδότηση του 2015 για την Υγεία, μέχρι σήμερα μόλις το 60% του ποσού έχει δοθεί. Ουσιαστικά μιλάμε για νέα περικοπή του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία, παρότι οι ίδιοι μιλάνε για αύξηση της χρηματοδότησης.  Όσον αφορά τις προσλήψεις το υπουργείο λέει ότι μέχρι το Φλεβάρη θα προκηρύξει περίπου 2500 προσλήψεις, αριθμός ο οποίος με βάση τα πραγματικά κενά δεν αρκεί στο ελάχιστο. Φτάνει το ίδιο το υπουργείο να παραδέχεται ότι λείπουν 26.000 εργαζόμενοι από τη δημόσια Υγεία. Η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη. Αν βάλουμε μέσα και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, για να στήσεις ξανα υποτυπωδώς ένα δημόσιο σύστημα Υγείας πρέπει να γίνουν περισσότερες από 50.000 προσλήψεις. Αυτό αφορά και τις μάχες που ανοίγουν σε μια σειρά νοσοκομεία στο πλευρό των συναδέλφων που δουλεύουν μέσω εταιριών φύλαξης, καθαριότητας κλπ στα νοσοκομεία. Διεκδικούμε να φύγουν οι εταιρίες και να προσληφθούν κανονικά οι εργαζόμενοι σαν υπάλληλοι του νοσοκομείου.
 
Μαζί με αυτά άνοιξε ξανά την περασμένη βδομάδα το ζήτημα των συγχωνεύσεων και των κλεισιμάτων των νοσοκομείων, με τον Πολάκη να επαναφέρει με έγγραφο τη θέμα συγχώνευσης των νοσοκομείων Έλενα και Αλεξάνδρα, που μετά τις πρώτες αντιδράσεις αναγκάστηκε να το μαζέψει. Αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και με το με το σταδιακό σβήσιμο του Αμαλία Φλέμινγκ και την συγχώνευσή του με το Σισμανόγλειο. Υπάρχει ένα μπρα ντε φερ μεταξύ υπουργείου και εργαζομένων, όπου γίνονται προσπάθειες για μνημονιακές επιθέσεις και μόλις βγαίνουν αντιδράσεις αναγκάζονται να τις μαζεύουν.
 
Με τις κινητοποιήσεις αυτής της βδομάδας, την απεργία στις 2/12 και την κλιμάκωση από κει και πέρα μπορούμε να επιβάλλουμε ότι και χρηματοδότηση θα κερδίσουμε και προσλήψεις και θα τους αναγκάσουμε να καταπιούν την οποιαδήποτε μνημονιακή επίθεση στα δημόσια νοσοκομεία.
Κώστας Καταραχιάς
πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων 
νοσοκομείου Αγ.Σάββας
 

Συγκέντρωση στο προαύλιο

Στις 26 και 27 Νοέμβρη προχωράμε σε δίωρες στάσεις εργασίας 10πμ – 12μες με συγκέντρωση στο προαύλιο και δίνουμε μαζικό ραντεβού στην πανυγειονομική απεργία στις 2/12. 
 
Στο Παίδων Αγλ.Κυριακού έχουμε πρόσφατη τη μάχη για προσλήψεις στο ακτινολογικό, με τη 48ωρη απεργία πριν λίγες μέρες και συζητιέται η κλιμάκωση με νέα πενθήμερη απεργία. Μάλιστα κάτω από αυτή την πίεση η Υγειονομική Περιφέρεια αναγκάστηκε να πει ότι ναι μεν δεν μπορεί να φέρει παραπάνω τεχνολόγους και γιατρούς αλλά δεσμεύεται να αυξήσει τη χρηματοδότηση.
 
Όπως επίσης ανοιχτή είναι η μάχη για τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες καθαρίστριες, υδραυλικούς κλπ που εργάζονται σε εργολαβικές εταιρίες, τις οποίες θέλουμε να πετάξουμε έξω από το νοσοκομείο και οι εργαζόμενοι αυτοί να προσληφθούν σαν μόνιμο προσωπικό.
Ζανέτα Λυσσικάτου
γιατρός Παίδων Αγλ. Κυριακού