Νέα από τους χώρους
Κατάληψη στο Παλαί

Σε κατάληψη του Παλαί στο Γαλάτσι, απέναντι από το  Άλσος Βεϊκου, προχώρησαν την Κυριακή 13 Δεκέμβρη οι δήμοι Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων πολιτών και καλέσματα συλλόγων και φορέων της περιοχής.
 
Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα στο ΔΣ Γαλατσίου την Τρίτη 8 Δεκέμβρη «με σκοπό την άμεση στέγαση των δραστηριοτήτων των αθλητικών σωματείων, των μαζικών φορέων της πόλης μας, ακόμα και δομών του Δήμου μας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο» απαιτώντας «οικονομική ενίσχυση, με σκοπό τη λειτουργία του χώρου». Ηδη, ένα από τα δύο προπονητήρια του Παλαί έχει αρχίσει να διαμορφώνεται προκειμένου να αρχίσει να χρησιμοποιείται ενώ στο χώρο παραμένουν δημοτική αρχή, εργαζόμενοι του δήμου και κάτοικοι. 
 
Η κατάληψη του Παλαί από τους δήμους ήρθε σαν αποτέλεσμα της δίμηνης, μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, διαμονής πάνω από 20.000 προσφύγων στο χώρο που έγινε κέντρο αλληλεγγύης για χιλιάδες κατοίκους της περιοχής που έσπευσαν να βοηθήσουν. Ένας κλειστός για χρόνια χώρος (που οι κυβερνήσεις υποστηρίζανε ότι χρειάζεται να «μπει ιδιώτης» για να λειτουργήσει) απέκτησε ζωή και αποκαλύφθηκε χάρη στους πρόσφυγες και τον κόσμο που τους στήριξε. 
 
Το Παλαί είναι το κλειστό γήπεδο που χτίστηκε για τους Ολυμπιακούς με έκταση 91 στρέμματα που περιλαμβάνει ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα 36.000 τετραγωνικών μέτρων που στεγάζει 2 προπονητήρια, 1 γήπεδο χωρητικότητας μέχρι και 6.000 θέσεων, περίπου 40 μεγάλους και μικρότερους χώρους - και κόστισε 43 εκατομμύρια ευρώ. Οι κυβερνήσεις και ο δήμος είχαν κάμψει τις αντιστάσεις των πολιτών ενάντια στο χτίσιμο του μεγαθήριου πάνω σε ένα αναδασωτέο χώρο με την υπόσχεση ότι το Παλαί μετά τους Ολυμπιακούς θα δοθεί στην πόλη – κάτι που δεν έγινε ποτέ.
 
Το Παλαί πέρασε στα Ολυμπιακά Ακίνητα, τα οποία αφού το παραχώρησαν για λίγο με προνομιακούς όρους στην ΑΕΚ, στη συνέχεια το έβγαλαν στο σφυρί για το πάρει ο Ομιλος Χαραγκιώνη με στόχο να το κάνει Μall. Αυτό απετράπη μετά από κινητοποιήσεις που κατάφεραν να παγώσουν και νομικά την «επένδυση» με τον Χαραγκιώνη να αποσύρεται τελικά όταν άρχισε η κρίση. 
 
Στη συνέχεια το Παλαί πέρασε στο ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε για ακόμα μια φορά να το βγάλει στο σφυρί. Μέσα στον Οκτώβρη και ενώ οι πρόσφυγες φιλοξενούνταν ακόμα μέσα στο Παλαί ο υφυπουργός Αθλητισμού Κοντονής  είχε δηλώσει στο Σκάι ότι «έχουμε έρθει σε συνεννόηση με την ΑΕΚ να κάνει μια επένδυση 2 εκατ. Ευρώ…»
 
Το Κίνημα Φορέων και Πολιτών για το Παλαί που δρα εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή λέει όχι στην ιδιωτικοποίηση, απαιτεί το Παλαί να περάσει εξ ολοκλήρου στους όμορους δήμους, να χρηματοδοτηθεί και ο τεράστιος αυτός χώρος να έχει παράλληλες χρήσεις, αθλητικές, πολιτιστικές, δομές αλληλεγγύης και φιλοξενίας στους πρόσφυγες και άλλες δομές των δήμων.