Εργατικό κίνημα
Μόνιμη δουλειά για όλους

Μόνιμοι και 5μηνοι συμβασιούχοι μαζί έξω από το Υπουργείο Εργασίας στις 26/11

Νέα μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας οργάνωσαν οι πεντάμηνοι συμβασιούχοι των Δήμων την Πέμπτη 26/11. Από την προηγούμενη κινητοποίησή τους (που είχε γίνει στις 19/11) τους είχε δοθεί η υπόσχεση ότι θα λάβουν απάντηση σε σχέση με την παραμονή ή όχι στις θέσεις εργασίας τους. 
 
Η υφυπουργός εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου στη συνάντηση με αντιπροσωπεία των πεντάμηνων ψευδώς τους είπε ότι ο νομικός σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) βρήκε «νομικό κώλυμα» στην παράταση του προγράμματος και ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα. 
 
Αμέσως οι εργαζόμενοι επισκέφτηκαν την ΚΕΔΕ που συνεδρίαζε σε κεντρικό χώρο στην Αθήνα όπου έμαθαν ότι όχι μόνο ο νομικός σύμβουλος δεν είχε αναφέρει κάποιου είδους κώλυμα, αλλά ότι η Ένωση θεωρούσε σίγουρη την παράταση των συμβάσεων. 
 
Ψήφισμα
 
Οι συμβασιούχοι ζήτησαν και πέτυχαν ψήφισμα με το οποίο η ΚΕΔΕ στηρίζει τον αγώνα τους και, όπως αναφέρουν στο Δελτίου Τύπου που εξέδωσαν μετά την συγκέντρωση της 26ης Νοέμβρη, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τη νίκη.  
 
Η πορεία των πεντάμηνων είχε ξεκινήσει για άλλη μια φορά με προσυγκέντρωση από την Ομόνοια. Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ήταν η παρουσία των πεντάμηνων συμβασιούχων του Δήμου Αθήνας, οι οποίοι δεν είχαν συμμετάσχει οργανωμένα στις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Αυτή τη φορά ήταν εκεί με το πανό τους. 
 
Ο Παναγιώτης Καραγιώργης δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Προσπαθούμε να οργανώσουμε τους πενταμηνίτες του Δήμου για να κατέβουμε μαζικά. Είμαστε στη φάση όπου θα κάνουμε συνέλευση στις 2 Δεκέμβρη. Συνολικά στο Δήμο δουλεύουμε 1300 άτομα. Οι προσλήψεις ξεκίνησαν από τις 19 Ιουλίου και έρχονται συνάδελφοι ακόμα και σήμερα. Οι υπάλληλοι του Δήμου Αθήνας, το μόνιμο προσωπικό, έπρεπε να είναι έξι χιλιάδες και μαζί με τους πενταμηνίτες φτάνουν μόνο τους 4,5 χιλιάδες. Καταλαβαίνετε τι γίνεται. Δουλεύω στο Τμήμα Εσόδων και δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα έσοδα του Δήμου. Στο τμήμα μου δεν θα υπάρχει μόνιμος υπάλληλος το 2017. Άμα δεν έχεις προϋπολογισμό, τι Δήμο θα έχεις;»
 
Με πανό συμμετείχαν στην πορεία και τη συγκέντρωση στο υπουργείο: τα 5μηνα του Δήμου Καλλιθέας, τα 5μηνα του Δήμου Γαλατσίου, η Επιτροπή 5μηνων Δήμου Περιστερίου, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο εργαζόμενων Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού, το Σωματείο εργαζόμενων Δήμου Ηλιούπολης, η Επιτροπή Αγώνα Δήμου Πετρούπολης και ο Σύλλογος Εργαζόμενων Δήμου Βριλησσίων. 
 
Στην κορυφή της πορείας ήταν τα κοινά πανό του «Συντονιστικού Αγώνα εργαζόμενων στα 5μηνα και Συμβασιούχων Αττικής» και το πανό «εργαζόμενοι στα προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα». 
 
«Σήμερα κατεβήκαμε να συμπαρασταθούμε στους πενταμηνίτες του Δήμου μας, του Δήμου Βριλησσίων. Για να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να έχουμε ίδια δικαιώματα και παροχές όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι. Να μην φύγουν ξανά από τις δουλειές τους. Όλοι ξέρουμε ότι έχουν ανάγκες και οικογένειες. Θα είμαστε δίπλα τους μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι να κερδίσουμε αυτά που πρέπει να κερδίσουμε» μας είπε η Ρούλα Σουντουλίδου, μέλος ΔΣ του Συλλόγου εργαζόμενων στο Δήμο Βριλησσίων. 
 
Συμπαράσταση
Πρόσθεσε ακόμα ότι «Αυτή τη στιγμή στους Δήμους μπορούμε να πούμε ότι οι συμβασιούχοι είναι το 40% των υπαλλήλων, χωρίς αυτούς οι υπηρεσίες ουσιαστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Η παρουσία τους με σταθερή και μόνιμη θέση είναι επιβεβλημένη. Στο Δήμο μας το νέο ΔΣ έχει ξεκινήσει μια σειρά κινητοποιήσεις και έχει φτιαχτεί μια συντονιστική επιτροπή των πεντάμηνων. Συμμετέχουμε στο Συντονιστικό τους που συνεδριάζει στη Νέα Ιωνία και στις πορείες. Σιγά-σιγά χτίζουμε αυτή την προσπάθεια. Οι μόνιμοι θα είμαστε στο πλευρό των συμβασιούχων μέχρι το τέλος».  
 
Η Αγγελική Ξηλωμένου, πενταμηνίτισσα στον ίδιο Δήμο μας είπε: «Η δουλειά μας είναι σημαντική γιατί υπάρχουν πάρα πολλά κενά στους Δήμους. Εγώ είμαι στα κεντρικά του Δήμου Βριλησσίων. Δεν κάνω βέβαια αυτά που κάνει η προϊστάμενή μου, αλλά βοηθάω στα καθημερινά που είναι πιο απλά. Εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να αφιερώσει χρόνο για να μου δείξει πράγματα γιατί είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που μένουμε στους Δήμους. Οπότε και εκείνοι δεν έχουν το χρόνο να σου δείξουν εξαιτίας των μεγάλων κενών και των πολλών υποχρεώσεων που έχουν καθημερινά. Πιέζονται. 
 
Στο Δήμο Βριλησσίων είμαστε 45 πεντάμηνοι σε διάφορες υπηρεσίες. Αν δεν μας δώσουν ούτε την παράταση, ούτε στο ταμείο ανεργίας δεν θα μπορούμε να μπούμε. Επίσης, δεν μπορείς να μπεις παρά μετά από ένα συγκεκριμένο διάστημα σε άλλη προκήρυξη αφού σου αφαιρούνται μόρια. Είναι μια ανακύκλωση. Έλα εσύ για πέντε μήνες, φύγε, να έρθει ο επόμενος». 
 
Μαζί με τους 5μηνους, στο υπουργείο Εργασίας βρέθηκαν οι απεργοί από τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις Ζούρα που συνεχίζουν την απεργία τους αφού είναι απλήρωτοι 4 μήνες. Αντάλλαξαν συνθήματα και μηνύματα συμπαράστασης, ενώ χαιρετισμό έκανε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στις επιχειρήσεις Ζούρα.
 
 
Επόμενο ραντεβού των συμβασιούχων στα πεντάμηνα των Δήμων, είναι οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα στα πλαίσια της Γενικής Απεργίας στις 3 Δεκέμβρη. 
 
Την Τρίτη 1 Δεκέμβρη το απόγευμα, σε ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη είχε κλείσει την ύλη της, είχε προγραμματιστεί νέα συνέλευση του «Συντονιστικού Αγώνα εργαζόμενων στα 5μηνα και συμβασιούχων Αττικής» στη Νέα Ιωνία. Οι πενταμηνίτες, εκτός από τη μαζική συμμετοχή τους στην Πανεργατική, ετοιμάζουν μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση στις 9 Δεκέμβρη. 
 
Διεκδικούν ότι την κινητοποίηση θα την καλύψει η ΠΟΕ-ΟΤΑ έτσι ώστε εκείνη την ημέρα να μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι των Δήμων ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας τους. 
 
Επίσης, Γενική Συνέλευση όλων των 5μηνων του Δήμου Αθήνας θα γίνει την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη στις 3.30μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο στην Ευελπίδων 18 (δίπλα στα Δικαστήρια).
 
Συντονισμός  
Ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους πεντάμηνους συμβασιούχους, συμμετέχει σε κάθε κινητοποίησή τους, ενώ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι: «Πριν λίγες ημέρες, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρατείνει τις ετήσιες συμβάσεις των «επικουρικών γιατρών» του ΕΣΥ για εννέα μήνες επιπλέον. Μόλις πριν από δύο μέρες παρατάθηκε το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι για ένα ακόμη χρόνο. Μπορούμε να επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις στην κυβέρνηση.
 
Είναι κρίσιμο τη μάχη για την μονιμοποίηση, να μην τη δώσουν μόνοι τους οι συνάδελφοι πενταμηνίτες. Χρειάζεται όλοι οι εργαζόμενοι των δήμων να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα. Για να κερδίσουμε μαζικές προσλήψεις στους δήμους που να δώσουν πνοή στις αποψιλωμένες από προσωπικό δημόσιες υπηρεσίες, σε μια εποχή που η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζεται και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες που πρέπει να τους παρέχουν οι δήμοι δωρεάν. Για να αποτρέψουμε τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας, ΚΕΠ, παιδικών σταθμών κλπ που θέλουν να παραδώσουν στα κοράκια της αγοράς με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού».