Αντιρατσιστικό κίνημα
H Θεσσαλονίκη ενάντια στους φράχτες

Θεσσαλονίκη, 30/11

150 περίπου αγωνιστές από κοινωνικούς χώρους και οργανώσεις της αριστεράς συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 30/11 στο Σινέ Αλέξανδρος, στα πλαίσια της καμπάνιας για την Πανελλαδική κινητοποίηση στις 23-24 Γενάρη 2016. 
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο με εικόνες από την Ειδομένη, του κινηματογραφιστή Βασίλη Τσαρτσάνη. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός, καθηγητής Παιδαγωγικής στο ΑΠΘ, που τόνισε πως οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παραβιάζουν αυτή τη στιγμή τη σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και εφαρμόζουν επιλεκτικά τους κανονισμούς του Δουβλίνο και στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην ανάγκη να πέσει ο φράχτης στον Έβρο. 
 
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου μίλησε για τη σημασία της πανελλαδικής κινητοποίησης στις 23-24 Γενάρη, αναφερόμενος στις επιθέσεις στο Παρίσι και την ισλαμοφοβική εκστρατεία ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ευρωπαϊκά κράτη. Στη συνέχεια η Αλεξάνδρα Πολιτάκη, δημοσιογράφος, έδωσε συγκλονιστικές εικόνες από τα βάσανα που περνάνε οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, ενώ η Πόπη  Σαραϊδάρη, αντιπρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ και μέλος του Συντονιστικού φορέων για τους πρόσφυγες, τόνισε ότι το προσφυγικό ρεύμα παράγεται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της ταξικής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. 
 
Η Ελεάννα Ιωαννίδου, πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Θεσσαλονίκης, μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί σε επίπεδο Δήμου και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν οι δομές της πόλης τόσο από κρατικούς φορείς όσο και από αλληλέγγυους για τη φιλοξενία των προσφύγων.  
 
Στη συνέχεια ακολούθησαν παρεμβάσεις από πολλούς ομιλητές. Ο Θανάσης Αγαπητός, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την Αντικαπιταλιστική Αριστερά-Ανταρσία, αφού ενημέρωσε για την πρωτοβουλία να τεθεί το θέμα των προσφύγων για συζήτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο που συνάντησε όμως την άρνηση του περιφερειάρχη Τζιτζικώστα, κάλεσε από τη μεριά του στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 23-24 Γενάρη. Ο Στέλιος Νικητόπουλος, δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 μίλησε για το ρόλο της ενημέρωσης στην ενίσχυση των κινημάτων. 
 
Δυστυχία
Ο Φαϊζάλ από τον Παλαιστινιακό Σύνδεσμο Βόρειας Ελλάδας, μίλησε για την κατάσταση στη Μ. Ανατολή και τη δυστυχία που φέρνουν οι πολεμικές επεμβάσεις, υπενθυμίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι ζουν την προσφυγιά εδώ και δεκαετίες. Η Γιάννα Λαθήρα από τη Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρξει άμεσα κινητοποίηση για τους πρόσφυγες της Ειδομένης με αίτημα την ελεύθερη μετακίνησή τους. 
 
Παρέμβαση έκανε και Δημήτρης Αρκούδης από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι χρειάζεται να δείξουμε στην κοινωνία την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και ανέφερε τον Ελαιώνα ως  παράδειγμα κέντρου ανοιχτής φιλοξενίας. Στη συνέχεια η Ιωάννα Κατλαμούση από την Αγγλική Φιλολογία τόνισε την ανάγκη κοινών πρωτοβουλιών φοιτητών, εργαζομένων και προσφύγων προκειμένου να υψωθεί ένας «φράχτης απέναντι στο ρατσισμό» .   
 
Στο τέλος της εκδήλωσης αρκετοί έκλεισαν θέση στα πούλμαν που θα πάνε στην Αλεξανδρούπολη και στο Φράχτη του Έβρου στις 23-24 Γενάρη, πολλοί προμηθεύτηκαν υλικά και συγκεντρώθηκαν 120 ευρώ οικονομική ενίσχυση για τα έξοδα της καμπάνιας. 
Μπάμπης Κουρουνδής