Αντιρατσιστικό κίνημα
Δήμος Θέρμης: Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποίησε την Τρίτη 29/11 ο δήμος Θέρμης, για να διεκδικήσει τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στη δομή φιλοξενίας στα Βασιλικά και να απαιτήσει την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. 

Όπως αναφέρει το κάλεσμα του δήμου, με ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου ζητά “από την κυβέρνηση την άμεση υλοποίηση πράξεων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εντός των χώρων της δομής, τη λήψη μέτρων για την οδική ασφάλεια επί της ΕΟ Θεσσαλονίκης Πολυγύρου, την απρόσκοπτη και κατάλληλη εκπαίδευση των παιδιών, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και μετεγκατάστασης... Ο δήμος θεωρεί αναφαίρετο το δικαίωμα όλων στη μόρφωση και στην παιδεία και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων και να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία με το δήμο, ο οποίος θα συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η φοίτηση σε σχολεία της περιοχής να γίνει με διασπορά σύμφωνα με την αριθ. 123/2016 απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔΚΜ και με μέριμνα για την αποφυγή της γκετοποίησης τους”. 

Αλληλεγγύη

Την κινητοποίηση χαιρετίζει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης. “Η πολιτική των εσωτερικών συνόρων και του βίαιου εγκλωβισμού των προσφύγων με κράτηση σε σκηνές και ύπνο στα λασπόνερα, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των μαζικών αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινητοποιήσεων του κινήματος αλληλεγγύης”, αναφέρει στο κάλεσμα. “Όσες ανθρωπιστικές δηλώσεις κι αν κάνει ο Τσίπρας, η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας έχει ως μόνο στόχο την καταστολή των προσφύγων που επιχειρούν να ξεφύγουν από το θάνατο στη Συρία και στρώνει το δρόμο στους φασίστες. Αυτή η πολιτική είναι η άλλη όψη των μνημονίων που σπρώχνει σε σφαγείο συντάξεων, μισθών, σε ιδιωτικοποιήσεις στο νερό και το ρεύμα για να πληρωθεί το χρέος. Γι’ αυτό το λόγο, ο αγώνας που δίνουν οι κάτοικοι του Δήμου Θέρμης μαζί με το αντιρατσιστικό κίνημα για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και για να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα κανονικά στα σχολεία είναι πολύ σημαντικός στη μάχη για μία κοινωνία χωρίς φτώχεια και αποκλεισμούς. Ο μόνος δρόμος είναι ντόπιοι και πρόσφυγες να συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί για στέγη, σίτιση, περίθαλψη για όλους”. 

 “Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχε αντιπροσωπεία του Δήμοτικού Συμβουλίου, κάτοικοι της περιοχής και πρόσφυγες με πανό του Δήμου και της Λαϊκής Συσπείρωσης”, μας περιγράφει ο Σάββας Κκονέ από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης. “Από την πλευρά μας κάναμε παρέμβαση συζητώντας μαζί τους ότι χρειάζεται να παλέψουμε για ανοιχτά σχολεία για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην πρωινή ζώνη, να βάλουμε τους φασίστες στη φυλακή και προτείναμε τη συμμετοχή του Δήμου και των προσφύγων στην απεργιακή συγκέντρωση της πανεργατικής στις 8/12”.