Αντιρατσιστικό κίνημα
Hotspot σημαίνει στρατόπεδα διαλογής - ΑΝΟΙΧΤA ΣYΝΟΡΑ ΓΙΑ OΛΟΥΣ

Σάββατο 6 Φλεβάρη, Τα ΜΑΤ απαγορεύουν πορεία ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο να φτάσει στην Ειδομένη

Ακόμα και ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα επιστρατευτούν για να εμποδίσουν το πέρασμα των προσφύγων από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως δήλωσε η Μέρκελ στη συνάντησή της με τον Νταβούτογλου στην Άγκυρα την Δευτέρα 8/2. «Αν αυτό αφορά στις ακτές της Τουρκίας, να περιοριστούν οι δουλέμποροι και οι ροές από την Τουρκία, τότε είναι μια θετική είδηση”, είπε ο Μουζάλας σχολιάζοντας αυτή τη δήλωση. 
 
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποκύπτοντας στους εκβιασμούς της ΕΕ για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν, αν δεν ελέγξει την είσοδο προσφύγων στα σύνορα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς στη δημιουργία των 7 Hotspot ως τις 15 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα του στρατού και της αστυνομίας, η οποία όπως δήλωσε ρητά ο Καμμένος θα αναλάβει την αρμοδιότητα του τμήματος καταγραφής και πιστοποίησης. Στη διαδικασία αυτή είναι πλέον γνωστό ότι συμμετέχει και η Frontex με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Η υλοποίηση των Ηotspot στα νησιά του Αιγαίου μαζί με τα δύο στρατόπεδα στο Σχιστό και τη Σίνδο, αποτελούν την έμπρακτη και πλήρης ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης με την πολιτική των κλειστών συνόρων και των φραχτών, βάζοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο μαζικών συλλήψεων και απελάσεων προσφύγων και μεταναστών. Όσον αφορά το κόστος της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Καμμένος δήλωσε “προς το παρόν, έχουν διατεθεί 2 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών ενώ υπάρχουν 32 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος”. Επίσης είπε ότι “το συντονισμό των δράσεων, θα έχει ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος”. 
 
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έθεσε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος προβλέπει “ότι οι εισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά θα υποστούν προσωρινή στέρηση της ελευθερίας τους από 3 έως 25 ημέρες, ενώ επιχειρείται να μπει «μπλόκο» στους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου. Σε περιπτώσεις εισόδου μεγάλου αριθμού ατόμων στα νησιά που δεν διαθέτουν hotspots θα δραστηριοποιούνται κινητές μονάδες υποδοχής και ταυτοποίησης, που θα προχωρούν στις διαδικασίες της καταγραφής και της ταυτοποίησης μέχρι τη μεταφορά των εισερχόμενων στις κατάλληλες δομές. Για όσους δεν δικαιούνται άσυλο ή διεθνή προστασία θα δρομολογούνται οι διαδικασίες για άμεση επιστροφή, επανεισδοχή ή απέλαση και θα παραπέμπονται στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές”.
 
Υποσχέσεις
Την ίδια στιγμή που ετοιμάζουν αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα στελέχη της κυβέρνησης έχουν το θράσος να εμφανίζονται ως υπερασπιστές των προσφύγων, προσπαθώντας να κάμψουν τις αντιδράσεις όσων απαιτούν φιλοξενία και όχι κράτηση των προσφύγων και των μεταναστών. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας απαντώντας στο δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο, που δήλωσε ότι «το Σχιστό δεν πρόκειται να γίνει Αμυγδαλέζα», δήλωσε ότι πρόκειται “για ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, όπως έχουν συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και όπως θα αποδειχθεί στην πράξη με την εξ αρχής εμπλοκή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών”.
 
Με ανάλογες υποσχέσεις και προσπαθώντας ταυτόχρονα να ταυτίσουν όσους διαφωνούν με τη δημιουργία στρατοπέδων με τη Χρυσή Αυγή (στην οποία η αστυνομία παρείχε όλες τις διευκολύνσεις προκειμένου να πραγματοποιήσει ρατσιστική σύναξη κατά του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Σχιστό την Δευτέρα 8/2 -βλέπε σελίδα 24) κυβέρνηση και Αντιπεριφέρεια Πειραιά προσπάθησαν και τελικά το κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των Δημάρχων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά για τη δημιουργία του Ηotspot στο Σχιστό. 
 
Πρόκειται για οικτρά ψέματα. Αν η κυβέρνηση ήθελε να φροντίσει για τη φιλοξενία των προσφύγων θα άνοιγε πρώτα πρώτα τον καταυλισμό στην Ειδομένη, όπου μέσα στο Σαββατοκύριακο 5.000 πρόσφυγες βρίσκονταν εκεί εγκλωβισμένοι. Την ίδια ώρα, 900 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πειραιά, οι οποίοι δεν μεταφέρονται στην Ειδομένη για να μην επιβαρύνουν την κατάσταση. 
 
Σύμφωνα με ανταπόκριση της Σταυρούλας Πουλημένη από την Ειδομένη: “Σε έναν άτυπο καταυλισμό έχει μετατραπεί το γνωστό πλέον βενζινάδικο στο Πολύκαστρο όπου εγκλωβισμένοι παραμένουν για τρεις ακόμη και τέσσερις  μέρες χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Περισσότερα από 80 λεωφορεία ήταν και σήμερα Σάββατο σταθμευμένα στο βενζινάδικο της ΕΚΟ που βρίσκεται είκοσι χιλιόμετρα μακριά από τον καταυλισμό της Ειδομένης. Στο βενζινάδικο μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία τέτοια δυνατότητα χαρακτηριστικό είναι ότι στο χώρο βρίσκεται μόνο μία μόνο βρύση και τέσσερις τουαλέτες για χιλιάδες άτομα. Όσον αφορά το φαγητό όσοι πρόσφυγες διαθέτουν ακόμη χρήματα προμηθεύονται ό,τι μπορούν από το μίνι μάρκετ που υπάρχει στο βενζινάδικο. Σήμερα, όπως και άλλες μέρες, αλληλέγγυοι από το εξωτερικό έφεραν καζάνια με φαγητό και μια ουρά εκατοντάδων προσφύγων μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι δημιουργήθηκε σε δευτερόλεπτα για μια μερίδα. Τα παιδιά παίζουν στις φωτιές που ανάβουν  για να ζεσταθούν με ξύλα που κόβουν από τα γύρω δένδρα και άλλα έχουν μετατρέψει σκοινιά σε αυτοσχέδιες κούνιες που κρεμούν από τις τέντες του βενζινάδικου. Ο κόσμος ξαπλώνει σε σλίπινγκ μπανγκ και κουβέρτες στο τσιμέντο χωρίς να γνωρίζει πότε θα τελειώσει το μαρτύριο της αναμονής πάνω στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων δεδομένου πως και η διέλευση στα σύνορα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς”.
 
Απαγόρευση
Την ίδια στιγμή η αστυνομία απαγόρευσε την πραγματοποίηση πορείας ενάντια στην Ευρώπη φρούριο που διοργάνωσε το “συντονιστικό ενάντια στον φράχτη του Έβρου” στα σύνορα Ελλάδας και Μακεδονίας. Κρατώντας πανό που έγραφε «Ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο να γκρεμίσουμε σύνορα και φράχτες», οι διαδηλωτές έφτασαν μέχρι τη γέφυρα του Αξιού (κοντά στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων της Ειδομένης), όπου μία κλούβα των ΜΑΤ έφραξε τον δρόμο απαγορεύοντάς τους να συνεχίσουν.
 
Ήδη, η ανάπτυξη αυτής της πολιτικής έχει τις συνέπειες της με πάνω από πεντακόσιους νεκρούς και αγνοούμενους μόνο το τελευταίο δίμηνο στο Αιγαίο. Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 5 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης 374 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να φθάσουν στην Ευρώπη. Πρόκειται για σχεδόν 10πλασιασμό μέσα σε ένα μόλις μήνα του αριθμού των πνιγμών. Αυτό δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο ούτε αποτέλεσμα των άσχημων καιρικών συνθηκών. Όπως είναι γνωστό από τις αρχές του 2016 στα ελληνοτουρκικά παράλια βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη η Ομάδα Ταχείας Επέμβασης RABIT της FRONTEX για να συμμετάσχει υποτίθεται “στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο”, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα δράση στον έλεγχο των ΜΚΟ και εθελοντών.
 
Τα Hotspot δεν έχουν καμία σχέση με φιλοξενία αλλά αντίθετα αποτελούν την εφαρμογή μιας τιμωρητικής πολιτικής φυλάκισης των προσφύγων και μεταναστών και στη συνέχεια απέλασής τους πίσω στις χώρες τους. Η ίδια η δημιουργία τους είναι που ενισχύσει το ρατσισμό σε κάθε πόλη και γειτονιά και δίνει στους δεξιούς δημάρχους και στη Χρυσή Αυγή το άλλοθι να χύνουν το ρατσιστικό δηλητήριο σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών κατηγορώντας τους ότι δήθεν φέρνουν την υποβάθμιση στις περιοχές τους. Τα κλειστού τύπου στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου στρατός και αστυνομία περιφρουρούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από την υπόλοιπη κοινωνία σα να είναι τα μιάσματα, είναι που αναπαράγουν το ρατσισμό και στρώνουν το δρόμο στους φασίστες. 
Αυτό που χρειαζόμαστε στις γειτονιές μας και στους Δήμους είναι ισχυρές δομές αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τους φτωχούς και όχι στρατόπεδα για μετανάστες και πρόσφυγες. Οι κοινοί αγώνες των σωματείων, των κοινοτήτων των μεταναστών, τον συλλόγων και φορέων σε κάθε πόλη και γειτονιά ενάντια στο άνοιγμα των κέντρων ρατσισμού (και όχι φιλοξενίας) που ανοίγει η κυβέρνηση, είναι που μπορεί να στρώσει το δρόμο για να είναι οι πρόσφυγες καλοδεχούμενοι και οι φασίστες ανεπιθύμητοι από παντού.