Αντιρατσιστικό κίνημα
Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι: Αθήνα της αλληλεγγύης

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιούνη η ανοιχτή συνάντηση της πρωτοβουλίας «Αθήνα πόλη ανοιχτή, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες» στο 5ο Λύκειο της οδού Πρασσά (Εξάρχεια). Επόμενη συνέλευση θα γίνει την Πεμπτη 7 Ιουλη στις 7μμ, στο ίδιο μέρος. 
 
Στη συνάντηση πήραν μέρος αλληλέγγυοι, Αφγανοί και Σύροι πρόσφυγες από το 5ο Λύκειο, το Σκαραμαγκά και το City Plaza, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Σύλλογο ΠΕ “Αθηνά”, Α’΄, Β’΄και Γ’΄ΕΛΜΕ Αθήνας, νοσοκομειακοί γιατροί από τον Άγιο Σάββα, το Γεννηματά και το Παίδων Αγ. Σοφία, μέλη της Ανοιχτής Πόλης και της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, των τοπικών ΚΕΕΡΦΑ Αμπελοκήπων, Εξαρχείων, Κυψέλης-Πατησίων, Πετραλώνων, Koλωνού-Κεραμεικού εκπρόσωποι συλλόγων γονέων, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, δικηγόροι, φοιτητές της ΝΟΠΕ και καλλιτέχνες από την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών.
 
Το άνοιγμα στη σύσκεψη έκανε ο Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ που εκτίμησε ως επιτυχημένη την κινητοποίηση στο δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας με την σημαντική συμβολή των χώρων φιλοξενίας του Cίty Plaza και του 5ου Λυκείου και πρότεινε τη συνέχιση της καμπάνιας με αιχμές: Να δοθούν χώροι στέγασης στους πρόσφυγες μέσα στην Αθήνα. Να οργανωθούν και να συνεχιστούν οι εγγραφές μαθητών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία για τους πρόσφυγες με συγκρότηση κλιμακίων επισκέψεων στους χώρους φιλοξενίας και μέρες μαζικής επίσκεψης στα νοσοκομεία. Συμμετοχή στη συγκέντρωση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών, την Δευτέρα 27/6, 8.30πμ.
 
Παρεμβάσεις
Στη συνέλευση έγιναν 20 παρεμβάσεις με πολλούς εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στα νοσοκομεία, αλληλέγγυους και πρόσφυγες να παίρνουν το λόγο. Υπήρχε μάλιστα μετάφραση στα αραβικά έτσι ώστε να γίνει ενημέρωση και συντονισμός με τους πρόσφυγες. 
Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι παρ’ όλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ότι τα σχολεία και τα νοσοκομεία είναι ανοιχτά στους πρόσφυγες, αυτό για να γίνει πράξη χρειάζεται η οργανωμένη παρέμβαση των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων στα νοσοκομεία.
 
Επιπλέον από τη μεριά των εκπαιδευτικών τονίστηκε ότι είναι απαραίτητο τα παιδιά να γραφτούν στα σχολεία προκειμένου να ενταχθούν στο σχολικό περιβάλλον. Μπήκαν εμπειρίες από τη δεκαετία του '90 και τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών να γραφτούν και να ενταχθούν οι Αλβανοί μετανάστες στα σχολεία. Ειπώθηκε ότι χρειάζονται ανάλογες προσπάθειες για την ένταξη και των μεγαλύτερων σε ηλικία προσφύγων στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας καθώς επίσης και να ασκηθεί πίεση για να δημιουργηθούν τάξεις ένταξης και να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία. 
 
Η σύσκεψη κατέληξε σε άμεσο προγραμματισμό δράσεων με την δημιουργία τεσσάρων ομάδων. Η Ομάδα για ανοιχτά σχολεία ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση των εγγραφών στα δημοτικά με παραπομπή των παιδιών για εμβολιασμό και εξασφάλιση ότι στις 1 Σεπτέμβρη θα υπάρξει κύμα μαζικών εγγραφών ξανά στα δημοτικά και στα γυμνάσια. Η Ομάδα για ανοιχτά νοσοκομεία, ανέλαβε να οργανώσει επίσκεψη κλιμακίου του νοσοκομείου Γεννηματά στο χώρο στέγασης προσφύγων στην Πρασσά και City Plaza, καθώς και την οργάνωση μαζικής επίσκεψης στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Η Ομάδα για την στέγαση να συνεχίσει την πίεση στο Δήμο της Αθήνας για να ανοίξει κλειστά κτίρια, αναδεικνύοντας το ζήτημα των αυξημένων αναγκών στέγασης των προσφύγων στην Αθήνα, αφού πολλοί κοιμούνται στους δρόμους, εξ αιτίας του κλεισίματος του Πειραιά και του αποκλεισμού εκατοντάδων από το Σκαραμαγκά. Επίσης αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει αφίσα και ενημερωτική προκήρυξη και η οργάνωση Δράσεων στις γειτονιές, με εκδηλώσεις και μαζικές εξορμήσεις σε Λαϊκές και Πλατείες σε συνεργασία με πρόσφυγες και καλλιτέχνες, σε Εξάρχεια, Κυψέλη-Πατήσια, Αμπελόκηποι, Πετράλωνα, Κεραμε­ικό. 
 

Βριλήσσια

Την Πέμπτη 16/6 πραγματοποιήθηκε συνέλευση του Συντονισμού Φορέων και Συλλογικοτήτων στα Βριλήσσια με θέμα τις εξελίξεις στο προσφυγικό και συζητήθηκαν οι άμεσες πρωτοβουλίες.
 
Με βάση τα πρακτικά παραδείγματα από άλλους δήμους αποφασίσαμε να καλέσουμε κινητοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο την Δευτέρα 27/6 για να διεκδικήσουμε χώρους φιλοξενίας για τους πρόσφυγες στη γειτονιά μας.
 
Συμμετείχαν και στήριξαν με αποφάσεις ο Σύλλογος Εργαζομενων ΓΝ Παίδων Πεντέλης, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Φλέμιγκ, εργαζόμενοι εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομενων Δήμου Βριλησσίων, την Α’-Γ’ ΕΛΜΕ, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών "Περικλής", ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος, η ΚΕΕΡΦΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
Στο τέλος της συνεδρίασης το δημοτικό συμβούλιο έδωσε εντολή στη διοίκηση να έρθει στο επόμενο ΔΣ με πρόταση ενοικίασης κατοικιών για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες καθώς και διεκδίκηση από την περιφέρεια έξτρα χρηματοδότησης και προσλήψεις προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.
 
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο για να διασφαλίσουμε μαζικά ότι η απόφαση θα υλοποιηθεί.
Ορέστης Ηλίας,
δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων
 

Ξάνθη

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες της ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης για ανοιχτές πόλεις για τους πρόσφυγες.  Την Πέμπτη 23/6 έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Σύριους αγωνιστές που δικάζονταν στα δικαστήρια της Καβάλας με αυθαίρετες και αστήριχτες κατηγορίες της Αστυνομίας. Η δίκη αναβλήθηκε για την 1η Σεπτέμβρη. 
 
Την ίδια μέρα αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ επισκέφτηκε το στρατόπεδο στο Χαλκερό, όπου μάζεψε υπεύθυνες δηλώσεις από τους γονείς για την εγγραφή των μικρών παιδιών στα Δημοτικά σχολεία της Καβάλας. «Η πρωτοβουλία πάρθηκε σε συνεννόηση με το Σύλλογο Δασκάλων Καβάλας, που στηρίζουν την εγγραφή των προσφυγόπουλων στα σχολεία», μας είπε ο Τζεμαλή Μιλιαζήμ δάσκαλος από την Ξάνθη. «Κοινή πεποίθηση των εκπαιδευτικών είναι ότι τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο από το Σεπτέμβρη και όχι να γίνονται μαθήματα μέσα στα στρατόπεδα γκέτο. Γράφτηκαν περίπου 40 παιδιά που βρίσκονται στην ηλικία του Δημοτικού.
 
Τώρα χρειάζεται να διεκδικήσουμε ότι από το Σεπτέμβρη θα εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνησή τους για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στα σχολεία της πόλης».