Αντιρατσιστικό κίνημα
Λέσβος: Κυνηγάνε διασώστες!

Σε συλλήψεις εθελοντών σε Χίο και Λέσβο προχώρησαν αστυνομία και εισαγγελείς την περασμένη εβδομάδα, επισφραγίζοντας έτσι την αντιδραστική στροφή της κυβέρνησης στο προσφυγικό. 
 
Το περασμένο Σάββατο 16/1, ο ανακριτής που ανέλαβε την υπόθεση στη Μυτιλήνη άφησε ελεύθερους τους πέντε εθελοντές, τρεις Ισπανούς και δύο Δανούς, αφού πρώτα τους πέρασε από ανάκριση για 12 ώρες. Στους τέσσερις επέβαλαν χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ ο καθένας. Στον πέμπτο, το έναν από τους δυο Δανούς, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης βάρκας με την οποία έκανε διασώσεις, απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, και επιβλήθηκε σαν όρος να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης καθώς και καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ. 
 
Οι εθελοντές που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, σε βαθμό κακουργήματος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης για απόπειρα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου προσφύγων στην Ελλάδα. Τρεις από τους πέντε κατηγορούνται για παράνομη οπλοκατοχή, επειδή το λιμενικό βρήκε μέσα στη βάρκα τρία μαχαίρια. Το έγκλημα που έκαναν είναι ότι συμμετείχαν σε διάσωση, χωρίς να πάρουν την άδεια του Λιμενικού!
 
Ένας από τους διασώστες που κατηγορείται, ο Mo Abbassi, δημοσίευσε για το περιστατικό. “Το πρωί ειδοποιηθήκαμε για βάρκα που βυθιζόταν. Ανταποκριθήκαμε αμέσως και μετά περίπου μισή ώρα την εντοπίσαμε. Και πράγματι ήταν γεμάτη νερό. Άκουγα τα παιδιά που φώναζαν και έβλεπα την απόγνωση στα μάτια των μεγάλων για να σωθούν... Αφού μιλήσαμε μαζί τους αποφασίσαμε να μετακινήσουμε τα παιδιά στη βάρκα μας και μετά τους ενήλικες. Ο άνθρωπος που βλέπετε στη φωτογραφία έχει μόνο ένα πόδι και δεν θα επιζούσε αν παρέμεναν στη θάλασσα. Τα σωσίβια που φόραγαν τα παιδιά ήταν μεγάλα και θα γλίστραγαν από πάνω τους. Όλα πήγαν πολύ καλά ώσπου έφτασε το Λιμενικό. Είχαν πολύ βίαιη συμπεριφορά και μας ζήτησαν να τους ακολουθήσουμε. Είμαστε τώρα υπό κράτηση/σύλληψη επειδή σώσαμε κόσμο από πνιγμό, και δεν μας λένε τίποτε. Όμως ελπίζω πως θα μας αφήσουν ελεύθερους για να συνεχίσουμε το έργο μας”.
 
Φωτογραφία
Οι πέντε εθελοντές είναι μέλη σε δύο μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Συγκεκριμένα οι δύο από αυτούς υπήκοοι Δανίας είναι από τη ΜΚΟ «Team Humanity» και οι τρεις Ισπανοί από τη ΜΚΟ «Proemaid». Μέλος της οργάνωσης αυτής είναι ο Ισπανός διασώστης, Oscar Camps της περίφημης φωτογραφίας την ώρα που σώζει ένα προσφυγόπουλο και χρησιμοποιείται για να θεμελιωθεί το "δικαίωμά μας" να πάρουμε «ως Έλληνες» το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης!
 
Τιμωρητικά απέναντι στους εθελοντές κινήθηκε η αστυνομία και στη Χίο, όταν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ έκαναν έφοδο σε σπίτι και συνέλαβαν ανθρώπους που είχαν στήσει κουζίνα για την προσφορά φαγητού σε πρόσφυγες του καταυλισμού της Σούδας στη Χίο, απειλώντας τους με ξυλοδαρμούς. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ: υπήρχαν «υποψίες σωματεμπορίας και λαθρεμπορίου ναρκωτικών». Στα κρατητήρια της Ασφάλειας του Λιμεναρχείου κρατήθηκαν ένας Ισπανός και δύο Ελβετοί. Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, όλα ξεκίνησαν όταν ο Ισπανός εθελοντής προσπάθησε να φωτογραφίσει ολλανδικό σκάφος της Frontex, με αποτέλεσμα, όταν έγινε αντιληπτός από το πλήρωμα, να οδηγηθεί στην Ασφάλεια του Λιμεναρχείου.
 
Ο παραλογισμός δεν έχει όρια. Η κυβέρνηση των αντιρατσιστικών υποσχέσεων, που έχει τα χέρια της βαμμένα με το αίμα των πνιγμένων προσφύγων στο Αιγαίο προσπαθεί να τιμωρήσει και να φοβίσει όσους προσπαθούν να τους γλυτώσουν από το θάνατο. Δεν θα περάσει αυτή η επίθεση. Όπως δήλωσαν τρεις 80χρονες γιαγιάδες της Λέσβου σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα Καθημερινή: «Οι μάνες μας ήρθαν πρόσφυγες από την Τουρκία, απέναντι, και ήταν ακόμα κοπέλες. Ήρθαν χωρίς ρούχα, χωρίς τίποτα. Γι’ αυτό και τους λυπούμαστε τους μετανάστες».