Αντιρατσιστικό κίνημα
Παναναπηρικό συλλαλητήριο 2/12

Από την Πανελλαδική Παναναπηρική διαδήλωση στις 4/11/15

Πανελλαδική παναναπηρική κινητοποίηση οργανώνει την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη ενόψει της 3ης Δεκέμβρη, Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) καλώντας τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους να βρεθούν στην συγκέντρωση στις 10πμ στην Ομόνοια και στην πορεία στη Βουλή που θα ακολουθήσει.

“Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, στις 2 Δεκέμβρη 2016,  όπως και κάθε μέρα, δηλώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε λόγω των επώδυνων και σκληρών μέτρων”, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ.

Όπως καταγγέλλουν αναπηρικές οργανώσεις η κατάσταση με τις μνημονιακές επιθέσεις έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αφού από το 2012 πάνω από 70.000 βαριά ανάπηροι έμειναν χωρίς επίδομα αφού τα ΚΕΠΑ λειτουργώντας ως μηχανισμός περικοπών της κυβέρνησης τα έχουν  κατακρεουργήσει. Από τους 212.000 που έπαιρναν κάποιο επίδομα το Μάρτη του 2012 σήμερα είναι κάτω από 150.000, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται πως οι βαριά ανάπηροι αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 500.000. 

Πολλοί είναι οι ανάπηροι που με αποδεδειγμένο ποσοστό αναπηρίας δεν έχουν καμία στήριξη. Αποτέλεσμα των τεράστιων περικοπών είναι πως χιλιάδες εργαζόμενοι που δούλεψαν για δεκαετίες αλλά σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη ούτε μπορούν να πληρώσουν τις αναγκαίες θεραπείες τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ανάπηροι αναγκάζονται να δουλέψουν εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους ακόμα και την ίδια τους την ζωή.

Η κινητοποίηση στις 2 Δεκέμβρη έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την απεργία της ΑΔΕΔΥ και λίγο πριν την Πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη και αποτελεί κρίκο στις αντιμνημονιακές μάχες της περιόδου και μάλιστα την στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να τα παραδώσει με την 2η αξιολόγηση όλα στις διαθέσεις των θεσμών, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της ΕΕ.

Το συλλαλητήριο στις 2 Δεκέμβρη αποτελεί το αναγκαίο σκαλοπάτι σύνδεσης του εργατικού κινήματος με το κίνημα των αναπήρων στην κοινή μάχη ενάντια στην διάλυση των κοινωνικών αγαθών όπως της υγείας και της πρόνοιας.

 


 

Με απεργία στηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ

24ωρη Πανελλαδική Απεργία στήριξης στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία προκήρυξε για την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη η ΠΟΕΔΗΝ “για τους εργαζόμενους με αναπηρία, τους γονείς αναπήρων και για κάθε ευαισθητοποιημένο εργαζόμενο σε θέματα αναπηρίας”. Στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία καλεί σε συμμετοχή και στο συλλαλητήριο των αναπήρων στις 10πμ στην Ομόνοια τονίζοντας πως: “Διεκδικούμε την κατάργηση των Μνημονιακών πολιτικών που τσακίζουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους”.

“Οι περικοπές που έχουν επιβάλει τα μνημόνια έχουν τσακίσει πρώτα και κύρια την οποιαδήποτε δυνατότητα των ατόμων με αναπηρία να έχουν αξιοπρεπή πρόσβαση στο σύστημα υγείας και πρόνοιας. Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε εξοπλισμό, σε φάρμακα αναγκάζουν τους ανάπηρους να τρέχουν στην ιδιωτική υγεία, να αγοράζουν τα φάρμακα μόνοι τους ή αλλιώς να περιμένουν στις ουρές ακόμα και για βασικές υγειονομικές λειτουργίες.

Είναι σημαντικό βήμα ότι η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε απεργία συμπαράστασης στους ανάπηρους. Χρειάζεται όμως αυτή η απεργία να μην είναι απλά στα λόγια και στα χαρτιά αλλά να είναι πραγματική με τη δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία και πρόνοια να κατέβουν στο δρόμο όχι μόνο για να συμπαρασταθούν σε ένα χτυπημένο κομμάτι της τάξης και της κοινωνίας όπως είναι οι ανάπηροι, αλλά και για να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια στις μνημονιακές επιθέσεις”, τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. ο Σπύρος Στάικος από το ΔΣ του Σωματείου των εργαζόμενων στο Αττικό Νοσοκομείο.

“Ο μόνος τρόπος για να επιβάλουμε πως δεν θα διαλύσουν την πρόσβαση στην δημόσια υγεία είναι όλοι μαζί να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο χωρίς προκαταλήψεις και λογικές περιθωριοποίησης και να διεκδικήσουμε πως η υγεία θα παραμείνει δημόσιο αγαθό”.

 


 

Η αναπηρία είναι ζήτημα ταξικό

Κατεβαίνουμε στην κινητοποίηση στις 2 Δεκέμβρη παλεύοντας για τα δίκαια αιτήματά μας ενάντια στην μνημονιακή εξαθλίωση που θέλουν να καταδικάσουν τους ανάπηρους. Θέλουμε να μετατρέψουμε την Παγκόσμια Μέρα για την Αναπηρία σε σκαλοπάτι για να κάνουμε καθημερινούς αγώνες στα οικοτροφεία, στα ιδρύματα, στα σχολεία, οπουδήποτε γίνεται παραβίαση των δικαιωμάτων των αναπήρων. Σε αυτό τον αγώνα χρειάζεται να χτυπήσουμε και τις διάφορες κυρίαρχες λογικές, που προωθούνται από τα ΜΜΕ και το σύστημα, ότι τους αναπήρους πρέπει να τους κρατάμε μακριά από την πολιτική. Αυτό φυσικά είναι εκ του πονηρού γιατί γνωρίζουμε ότι οι ανάπηροι και η αναπηρία είναι προϊόντα των συνθηκών που δημιουργεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που καταστρέφει τις ζωές των απλών ανθρώπων. Γι' αυτό και τα ζητήματα της αναπηρίας είναι προφανώς ζητήματα πολιτικά και ακόμα περισσότερο ταξικά. 

Με αυτή την οπτική κατανοούμε γιατί ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας είναι οι μαζικοί αγώνες, οι καταλήψεις, οι απεργίες, οι διαδηλώσεις. Είναι οι ίδιοι τρόποι που παλεύει και το εργατικό κίνημα και που στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί και από το αναπηρικό κίνημα. Χρειάζεται να θυμηθούμε και να ξαναχρησιμοποιήσουμε αυτές τις αγωνιστικές παραδόσεις.

Είναι προφανές πως είναι αναγκαία μια αντικαπιταλιστική πτέρυγα μέσα στο αναπηρικό κίνημα. Τις δεκαετίες του 60 και του 70 υπήρχαν πολλά αναπηρικά κινήματα με αντικαπιταλιστικό και αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα και πρέπει να ξαναπιάσουμε αυτό το νήμα των αγώνων και των ριζοσπαστικών αλλαγών που αυτά προκάλεσαν με την κριτική τους στην κυρίαρχη πολιτική και λογική.

Σύνδεση

Από τη μεριά μας είναι αναγκαίο να συνδέσουμε τα ζητήματα της αναπηρίας με τα ευρύτερα ζητήματα της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεσμένων στρωμάτων. Πρέπει να συνδεθούμε με τους άστεγους, την gay κοινότητα, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ανάμεσα στους πρόσφυγες της φτώχειας και του πολέμου βρίσκονται χιλιάδες ανάπηροι άνθρωποι. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν ούτε φαρμακευτική κάλυψη, ούτε προνοιακό σύστημα που να τους καλύπτει. 

Αυτός είναι και ο λόγος που από τη μεριά της αντικαπιταλιστικής αριστεράς παρεμβαίνουμε στο αναπηρικό κίνημα. Πρώτα απ' όλα για να σταθούμε στο πλευρό των αναπήρων που χτυπιούνται βάναυσα από τις μνημονιακές πολιτικές. Οι ανάπηροι σήμερα βρίσκονται όμηροι στις ουρές των ΚΕΠΑ που με αυθαίρετο τρόπο κατεβάζουν τα ποσοστά αναπηρίας διαλύοντας επιδόματα και συντάξεις μόνο και μόνο για να ακολουθήσουν τις μνημονιακές εντολές για περικοπές. Είμαστε οι πρώτοι που νιώθουμε στην καθημερινότητά μας τις επιθέσεις και τους αποκλεισμούς στην υγεία και στην παιδεία, με την άρνηση πρόσβασης ακόμα και με βασικές υποδομές όπως ράμπες σε δημόσια κτήρια και λεωφορεία. 

Όμως από την μεριά του αναπηρικού κινήματος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως βιώνουμε βάναυσα αυτό που βιώνει και ολόκληρη η κοινωνία και ειδικά η εργατική τάξη σήμερα, με τη λιτότητα και τις περικοπές. Από αυτή τη σκοπιά η κινητοποίησή μας έρχεται να προστεθεί στις αντιμνημονιακές μάχες αυτών των εβδομάδων αφού έρχεται μετά την σημαντική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 24 Νοέμβρη και λίγο πριν την Πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη, μάχες που οι ανάπηροι πρέπει να συμμετέχουν ενεργά μαζί με την υπόλοιπη εργατική τάξη.

Γι' αυτό και η 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ για στήριξη της κινητοποίησής των αναπήρων είναι μια σπουδαία κίνηση. Μακάρι να υπάρχουν πιο μόνιμες συνδέσεις με το εργατικό κίνημα και της οργανώσεις της εργατικής τάξης και για την δυναμικότερη διεκδίκηση των αιτημάτων μας αλλά και συνολικότερα στη μάχη για να ξηλώσουμε όλα τα μνημόνια και τις επιθέσεις που μας έχουν επιβάλει.

Παναγιώτης Παπαπαναγιώτου