Πολιτική
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Βήματα προς την Γ’ Συνδιάσκεψη

Συνεδρίασε το Σάββατο 28/11 το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανοίγοντας τη συζήτηση για τις Θέσεις της  3ης Συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Γενάρη. 
 
Μια συζήτηση πολύ πλούσια, πάνω σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα: Την παγκόσμια οικονομία και την εκτίμηση ότι η δομική κρίση του συστήματος συνεχίζεται και βρίσκεται μπροστά σε μια νέα υφεσιακή βουτιά. Την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πολέμων και την ανάγκη ξεκάθαρης στάσης ενάντια στις αστικές τάξεις που κλιμακώνουν τον πόλεμο στη Συρία και μέσα στην ΕΕ, με επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες, με ρατσισμό και ισλαμοφοβία. Στο πλευρό των εξεγερμένων αραβικών μαζών που είναι η μόνη απελευθερωτική δύναμη ενάντια στους ιμπεριαλιστές, τα διεφθαρμένα καθεστώτα και τους θρησκευτικούς διαχωρισμούς, ενάντια  στον αντιδραστικό άξονα Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ - Αίγυπτος. Τη δύναμη του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, που ανέτρεψε κυβερνήσεις, συνέχισε και μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την υπογραφή του στο 3ο μνημόνιο- όπως φάνηκε με το σαρωτικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα  αλλά και τις τωρινές μεγάλες απεργίες ενάντια στα μέτρα- και έχει οδηγήσει σε μια βαθιά πολιτική κρίση την άρχουσα τάξη που βλέπει τα παραδοσιακά κόμματά της στα πρόθυρα της διάσπασης και της διάλυσης. 
 
Οι παραπάνω εκτιμήσεις οδηγούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο συμπέρασμα ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, με τις αυταπάτες της ρεφορμιστικής διαχειριστικής λύσης να διαψεύδονται και τις δυνατότητες για αντεπιθεση του κινήματος στον δρόμο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής να μεγαλώνουν, καθώς ολοένα και περισσότεροι αγωνιστές έρχονται σε ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Πρωτοβουλίες
Οι πρωτοβουλίες κοινής δράσης, για την κλιμάκωση των εργατικών αγώνων και την οργάνωση της βάσης από τα κάτω, για την ανάπτυξη της αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής πάλης μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ και τον Συντονισμό σωματείων και συλλογικοτήτων κλπ, είναι βασική επιλογή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το επόμενο διάστημα. 
 
Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο των Θέσεων: «Κάθε μέτωπο και πολύ περισσότερο το «αντικαπιταλιστικό μέτωπο» δεν χτίζεται στα «χαρτιά». Μπορεί να οικοδομηθεί σε στέρεη βάση όταν υπάρχει παράλληλα και κοινή δράση στο κίνημα, αποφασιστικός αγώνας για την ανατροπή της επίθεσης». Εξίσου κρίσιμη είναι και η συζήτηση για τη στρατηγική, η ανάδειξη του αντικαπιταλιστικού μεταβατικού προγράμματος που επιβάλει το κίνημα με τους αγώνες του στην κατεύθυνση επαναστατικής ανατροπής και όχι μια «κυβέρνηση της αριστεράς» που περιορίζεται στα όρια του «κοινοβουλευτικού δρόμου» και της διαχείρισης του συστήματος.
 
Αυτά τα ξεκαθαρίσματα αποτελούν προχώρημα για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μετά τα λάθη του προηγούμενου διαστήματος που κυνηγώντας τη «μετωπική συμπόρευση» σπατάλησε χρόνο και δυνάμεις που κόστισαν στην αναγκαία εξωστρέφειά της. Η συζήτηση που άνοιξε στο ΠΣΟ θα συνεχιστεί στις συνελεύσεις των τοπικών και κλαδικών επιτροπών και στο επόμενο ΠΣΟ στις 20/12 που θα ολοκληρώσει το κείμενο των Θέσεων.
Γιάννης Σηφακάκης