Αντιρατσιστικό κίνημα
Πανελλαδική καμπάνια: Ενάντια στον Πόλεμο και τους Φράχτες αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες

Eκδηλώσεις παντού

Μαζί με τις πολεμικές προετοιμασίες του Ολάντ, του Ομπάμα, του Πούτιν και όλων των προθύμων, κλιμακώνονται και οι ρατσιστικές προσπάθειες για το κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καταδικάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους είτε στη βαρβαρότητα των βομβαρδισμών είτε στη βαρβαρότητα των πνιγμών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις η καμπάνια που ξεκίνησε η ΚΕΕΡΦΑ για τις 23-24 Γενάρη, για ένα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο στον Έβρο, για να ανοίξουν τα σύνορα για όλους, μετατρέπεται σε κρίσιμη και κορυφαία μάχη του κινήματος. Ο γύρος εκδηλώσεων της ΚΕΕΡΦΑ που έγινε την περασμένη εβδομάδα σε μία σειρά πόλεις, γειτονιές και σχολές, είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή και πλούσια συζήτηση. 
 
Πειραιάς
Τη Δευτέρα 23/11 έγινε εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στον Πειραιά. «Ο Αντώνης Νταλακογεώργος πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, μίλησε για την εμπειρία της απεργίας των ναυτεργατών που η κυβέρνηση προσπάθησε να σπάσει χρησιμοποιώντας τον εκβιασμό των προσφύγων και τόνισε ότι τα συνδικάτα χρειάζεται να διεκδικήσουν να μπουν καράβια από την Τουρκία στην Ελλάδα για να μπορούν να μετακινούνται οι πρόσφυγες με ασφάλεια», μας μετέφερε ο Μιχάλης. «Ο Σωτήρης Αλεξόπουλος από τη Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία για τους πρόσφυγες, περιέγραψε την πρωτοβουλία που έχουν πάρει για να στηθεί χώρος υποδοχής προσφύγων στην Ε1 λιμάνι του Πειραιά. Η Νίκη Αργύρη, από την ΚΕΕΡΦΑ τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις κυβερνήσεις της ΕΕ να παίξουν ακόμα πιο σκληρά το χαρτί του ρατσισμού και της καταστολής, υλοποιώντας το σχέδιο για φράχτες, Hot Spot και ενίσχυση της FRONTEX. Στη συνέχεια έγιναν μία σειρά τοποθετήσεις που ανέδειξαν τη σημασία της καμπάνιας για τις 23-24 Γενάρη και καταλήξαμε σε διάφορες πρωτοβουλίες, όπως να περάσουν ψηφίσματα από τα συνδικάτα και να συγκεντρωθεί οικονομική ενίσχυση για την καμπάνια και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τις 5 Δεκέμβρη μέρα αντιρατσιστικής δράσης με μικροφωνική στον Πειραιά». 
 
Πετράλωνα
«Πάνω από 30 άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στα Πετράλωνα, την Τετάρτη 25/11», μας είπε η Τάνια. «Ο Θανάσης Καμπαγιάννης δικηγόρος από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής τόνισε το ρόλο που παίζει ο φράχτης στην αύξηση των πνιγμών στο Αιγαίο και κάλεσε στην κινητοποίηση τόσο για να τον γκρεμίσουμε στην πράξη όσο και να γκρεμίσουμε την πολιτική των κλειστών συνόρων που συμβολίζει. Ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός και σκηνοθέτης μίλησε για τις απρόσμενες διαστάσεις που πήρε το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, ενώ ο Νίκος Αγγελίδης, δημοσιογράφος της ΕΡΤ μίλησε για την υποκρισία των κυβερνήσεων που αναπαράγεται και από τα ΜΜΕ, ότι δήθεν λυπούνται για το δράμα των προσφύγων. Το λόγο πήραν στη συνέχεια ο γραμματέας της Ε’ ΕΛΜΕ, Ηλίας Μούρης που ενημέρωσε ότι πέρασε το ψήφισμα για τις 23-24 Γενάρη και επίσης τοποθέτηση έγινε από μέλος της Αλβανικής Ομοσπονδίας, από το σύλλογο Εκτάκτων Υπ. Πο και άλλους αγωνιστές». 
 
Ζωγράφου
«Τη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ Ζωγράφου-Ιλίσια με συμμετοχή 40 ατόμων», μας μεταφέρει  ο Αποστόλης. «Ανάμεσα στους ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Αγλαΐα Κυρίτση (δημοσιογράφος) που συμφώνησε στο αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα και τάχθηκε ενάντια στο ρατσισμό, τον ιμπεριαλισμό και ανέδειξε την ανάγκη για ένα αντιπολεμικό κίνημα που θα τα τσακίσει. Η Ράνια Νενεδάκη (Κίνημα στη Πόλη του Ζωγράφου) ανέφερε για το πόσο σημαντικό ήταν που πέρασε παμψηφεί το ψήφισμα της ΚΕΕΡΦΑ στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ζωγράφου και ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους δήμους, συλλογικότητες και συλλόγους. Ο Βασίλης Παπαϊωάννου, (αντιπρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου ΙΛΙΣΟΣ) δήλωσε ότι ήταν επιφυλακτικός με το να ανοίξουν τα σύνορα, αλλά θα συμμετέχει στη διαδήλωση 23-24 Γενάρη. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου (δημοτικός σύμβουλος Αθήνας), αναφέρθηκε αναλυτικά στο θανατηφόρο ρόλο που παίζει ο φράχτης. Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος (σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου παίδων Αγία Σοφία'). Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών έγινε πλούσια κουβέντα και έπεσαν στο τραπέζι πολλές ιδέες όπως αυτή της Ρούλας για εξορμήσεις της ΚΕΕΡΦΑ πόρτα-πόρτα στη γειτονιά του Ζωγράφου. Αρκετοί από τους παρευρισκομένους πήραν μαζί τους ψηφίσματα και δόθηκε ραντεβού το Σάββατο στην κεντρική πλατεία για μοίρασμα υλικού της ΚΕΕΡΦΑ. Τέλος στο συντονιστικό της 3ης Δεκέμβρη θα οργανωθεί η 5η Δεκέμβρη ως ημέρα δράσης στη γειτονιά με πικετοφορία, ντουντούκα και μοιράσματα». 
 
Κεραμεικός
«Εκδήλωση στο Πολυχώρο Τέχνης Ορίζοντας στον Κεραμεικό έγινε στις 26/11. Ο Μανώλης Αφολάνιο (MC Yinka) εκπροσωπώντας το Genaration 2 και το Πολιτιστικό Κέντρο Ανάσα θύμισε ότι το αίτημα “ιθαγένεια για όλα τα παιδιά” παραμένει επίκαιρο αφού μόνο 100 χιλιάδες παιδιά από τα 400 χιλιάδες πήραν ιθαγένεια με το νέο νόμο, ενώ δήλωσε ότι η μουσική μπορεί να συμβάλει στην πάλη ενάντια στο ρατσισμό και στην καμπάνια για το γκρέμισμα του φράχτη», μας είπε ο Κυριάκος. «Στην αίθουσα της εκδήλωσης υπήρχαν οι φωτογραφίες του Άρη Μεσσήνη από τους πρόσφυγες της Λέσβου, ενώ το μήνυμά του που διαβάστηκε δήλωνε τη στήριξή του στην καμπάνια. Στη διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν ο Τζίμης από το συγκρότημα “Αέρα Πατέρα” και ο Φώτης από τους “Μουτσατρέλα” που πρότειναν να διοργανωθούν διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα στους δρόμους και τις πλατείες της Αλεξανδρούπολης στη διάρκεια του πανελλαδικού διημέρου στις 23-24 Γενάρη. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ της εκπομπής “Αντιδραστήριο” που γυρίστηκε στη Λέσβο και στο Φράχτη του Έβρου από τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ 3 Στέλιο Νικητόπουλο». 
 
Πάτρα
Την ίδια μέρα Πέμπτη 26/11, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας «ο Άρης Καζάνης από την ΕΛΜΕ Αχαΐας που ήταν ομιλητής στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ μαζί με τον Π. Κωνσταντίνου, τόνισε ότι τα σωματεία χρειάζεται να δίνουν τη μάχη ενάντια στην ισλαμοφοβία και το ρατσισμό και μέσα σε αυτά τα πλαίσια στήριξε την πανελλαδική κινητοποίηση στο φράχτη του Έβρου. Η εκδήλωση κατέληξε σε ένα πρόγραμμα δράσης με κεντρικές εξορμήσεις στην πόλη της Πάτρας», μας είπε ο Νεκτάριος. 
 
Πετρούπολη
Την επόμενη μέρα Παρασκευή 27/11 έγινε η εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στην Πετρούπολη. «Την εκδήλωση άνοιξε η Νίκη Αργύρη από την ΚΕΕΡΦΑ και στη συνέχεια ο Τάκης Τερζόγλου από την ΠΟΣ-ΟΣΕ έδωσε μία περιγραφή των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης που έχει πάρει η Ομοσπονδία των Σιδηροδρομικών για να στηρίξει τους πρόσφυγες και συγκεκριμένα για το αίτημα της δωρεάν μετακίνησης των προσφύγων με τα τρένα του ΟΣΕ, η οποία όπως είπε συνάντησε την άρνηση και της διοίκησης και της κυβέρνησης», μας είπε η Κατερίνα. «Η Ρούλα Αλατζάκη-Τζωρτζιώτη, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Πετρούπολης, αφού ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που πήρε η Ένωση Γονέων αλλά και για τη τελευταία γενική συνέλευση που συζήτησε το ψήφισμα της ΚΕΕΡΦΑ για τις 23-24 Γενάρη, τόνισε ότι χρειάζεται συντονισμός της Ένωσης με την ΚΕΕΡΦΑ για κοινές δράσεις, όπως εξορμήσεις, βιντεοπροβολές, συναυλίες έτσι ώστε να γίνει όσο γίνεται πιο πλατιά ενημέρωση του κόσμου της γειτονιάς. Στην εκδήλωση συμμετείχε κόσμος από την ΚΕΕΡΦΑ, το ΕΕΚ, τη ΛΑΕ καθώς και ανένταχτοι αγωνιστές που καταλήξαμε στη διοργάνωση μίας κοινής μέρας δράσης στις 5 Δεκέμβρη στην Πετρουπόλεως». 
 
Αιγάλεω
Εκδήλωση με ομιλητή τον Κώστα Λαζαρίδη, μαθητή 5ου Λυκείου Αιγάλεω, τον Παναγιώτη Σάμιο, πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Δασκάλων  και τη Νίκη Αργύρη από την ΚΕΕΡΦΑ, έγινε το Σάββατο 28/11. «Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων έδωσε συγκλονιστικές εικόνες από το τι έχουν σημάνει οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή που στην ουσία εξέθρεψαν το ISIS και δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν χρέος να πάρουν θέση» μας είπε η Μαρία. «Ο Κώστας μίλησε για το πώς οι εικόνες από το δράμα των προσφύγων έχουν επηρεάσει τους μαθητές που χρειάζεται μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους να αναλάβουν δράση κατά του ρατσισμού. Πρότεινε τη διοργάνωση μαθητικής συναυλίας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και άλλοι μαθητές από το 4ο Λύκειο, γονείς και κόσμος της γειτονιάς που είχε ενημερωθεί από την αφισοκόλληση και τις εξορμήσεις μας. Καταλήξαμε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθουμε σε επαφή με συλλόγους γονέων του 4ου και του 5ου Λύκειου καθώς επίσης και ότι θα οργανώσουμε πικετοφορία». 
 
Βριλήσσια
Το Σάββατο 28/11, ο Συντονισμός Φορέων και Συλλογικοτήτων Βριλησσίων πραγματοποίησε άλλη μια πετυχημένη εκδήλωση με κεντρικό σύνθημα "ανοιχτά σύνορα για όλους τους ανθρώπους". Η Ιωάννα  μας μετέφερε την εικόνα: «Το πάνελ των ομιλητών αποτελούνταν από τον Ορέστη Ηλία, δημοτικό σύμβουλο και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ, την Μαρίνα Παπαχριστοδούλου από το δημοτικό σχήμα της Δράσης, τη Νεφέλη από τον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο των Βριλησσίων και τον Μιχάλη από τους αλληλέγγυους της κατάληψης στη Νοταρά 26. Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες των κατοίκων των Βριλησσίων έγινε αισθητή τόσο με τα μαζικά χαρακτηριστικά που προσέλαβε και αυτή η συζήτηση (50 άτομα), όσο και με τον πλούτο των τοποθετήσεων και προτάσεων που ακολούθησαν τις εισηγήσεις. Το ραντεβού μας ανανεώθηκε για τις 18 Δεκέμβρη, στην συγκέντρωση για την παγκόσμια ημέρα του πρόσφυγα και για τις 23-24 Γενάρη στις κινητοποιήσεις στον φράχτη στον Έβρο».
 
Σχολές
Εκδηλώσεις έγιναν την περασμένη εβδομάδα και στις σχολές. «Μέλη των ΕΑΑΚ και της ΚΕΕΡΦΑ καθώς και ανένταχτοι φοιτητές συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Χημικό Αθήνας στις 27/11», μας είπε η Σοφία. «Ομιλητές ήταν ο Π. Κωνσταντίνου και ο Πάνος Σαμοθρακίτης από την ΑΣΥΧ ΕΑΑΚ ο οποίος μίλησε για το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που έχει αναπτυχθεί πανελλαδικά αλλά και μέσα στις σχολές, όπου οι φοιτητές αγκάλιασαν πρωτοβουλίες συλλογής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι αυτό το κίνημα χρειάζεται να προχωρήσει με την κινητοποίηση ενάντια στο φράχτη του Εβρου και την πάλη ενάντια στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Σαν συνέχεια προτάθηκε να φτιαχτούν πανώ για τις 23-24 Γενάρη, να περάσουν ψηφίσματα από όλους τους φοιτητικούς συλλόγους με στόχο να σταλεί αποστολή ενός πούλμαν από όλες τις σχολές της ΦΜΣ». 
 
 
Την προηγούμενη μέρα εκδήλωση διοργάνωσε και η ΚΕΕΡΦΑ στη Φιλοσοφική με ομιλητή τον Γιώργο Πίττα από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στο Παλαί.
 

Πάτρα

Πάνω από 90 άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος την Τετάρτη 25/11, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα, με θέμα: “Πόλεμοι: Πηγή Προσφυγιάς”. 
 
Ομιλητές ήταν ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων Αγ. Σάββας και την ΚΕΕΡΦΑ, που έδωσε την εικόνα των σωματείων στα νοσοκομεία που συμμετέχουν και στηρίζουν την καμπάνια για τις 23-24 Γενάρη, παλεύοντας ταυτόχρονα ενάντια στα μνημόνια, για ανοιχτά σύνορα και γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο. Μίλησε για τις απεργιακές μάχες που έχουν ξεκινήσει στα νοσοκομεία και κάλεσε στην πανεργατική απεργία στις 3/12. 
 
Ο Δημήτρης Γιαννούσης, από τους «Γιατροούς Χωρίς Σύνορα», έκανε ένα οδοιπορικό στις δράσεις της οργάνωσής του στις εμπόλεμες ζώνες και στα νησιά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τους βομβαρδισμούς των κρατών που αναγκάζουν τον κόσμο στις χώρες της Μ. Ανατολής να ακολουθούν το δρόμο της προσφυγιάς, φέρνοντας το παράδειγμα του βομβαρδισμού νοσοκομείου των Γιατρών χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν, όπου σκοτώθηκαν γιατροί και ασθενείς. 
 
Η Ελπίδα Παντελάκη, Γ. Γ. Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) μίλησε για τη σύνδεση των ιμπεριαλιστικών πολέμων με την προσφυγιά ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει τη σημασία της Δίκης της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη.  
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο Τάσος Γιακουμής, από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕINA) ο οποίος έδωσε συγκλονιστικές εικόνες από πρόσφατο οδοιπορικό των γιατρών της ΕΙΝΑ στη Λέσβο. 
 
Πολλοί από τους παρευρισκόμενους πήραν το λόγο στη συνέχεια τόσο για να κάνουν ερωτήσεις στους ομιλητές όσο και για να τονίσουν ότι αυτή η συζήτηση χρειάζεται να ανοίξει πλατειά μέσα στην κοινωνία και το ρόλο που έχουν να παίξουν τα συνδικάτα στη μάχη ενάντια στον πόλεμο και το ρατσισμό. Εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ ενημερώσαμε για την πανελλαδική καμπάνια για τις 23-24 Γενάρη και την ανταπόκριση που έχει ήδη βρει στις σχολές της Πάτρας και γενικότερα μέσα στη νεολαία. Στη διάρκεια της εκδήλωσης πολλοί πέρασαν από το τραπεζάκι της ΚΕΕΡΦΑ για να ενημερωθούν, να αφήσουν το τηλέφωνό τους και να ενισχύσουν οικονομικά την καμπάνια. 
Νεκτάριος Χαιντάρ
 

Ανοιχτές Εκδηλώσεις “Nα πέσει ο φράχτης στον Έβρο”

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 5/12, Κεντρικά Λύκεια, 
Αίθ. Εκδηλώσεων Πειραματικού, 6.30μμ
Ομιλητές: Έφη Λατσούδη, συμμετέχει στο χωριό «Όλοι μαζί», Αγλαΐα Κυρίτση περιφερειακός 
Σύμβουλος Β. Αιγαίου, Κάστρο, Ένωση απόδημων Σύρων Μεταναστών, Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας-συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ.
 
ΠΑΓΚΡΑΤΙ- ΒΥΡΩΝΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 5/12, Γυμναστήριο Δήμου Αθηναίων (Φορμίωνος 12, 3ος Όροφος), 6.30μμ
Ομιλητές: Κώστας Παπαδάκης, Δικηγόρος 
Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Μιχάλης Μιλτσακάκης, μέλος Δ.Σ ΔΟΕ, 
Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, Νίκη Αργύρη ΚΕΕΡΦΑ
 
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΠΕΜΠΤΗ 10/12, 
Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής, 7μμ
Ομιλητές: Κώστας Παπαδάκης, 
Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής 
στη δίκη της Χρυσής Αυγής, 
Νίκη Αργύρη ΚΕΕΡΦΑ, 
Γαβρήλος Κασιμάτης ΠΟΣΠΕΡΤ
 
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 8/12, Πνευματικό Κέντρο-Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας (Κίμωνος κ Πάγκαλου), 7μμ 
 
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/12, Αίθουσα Τεχνικού Επιμελητηρίου (Πρεβελάκη και Γρεβενών), 7μμ
Ομιλητής: Γιώργος Τσιάκαλος, καθηγητής ΑΠΘ