Εργατικό κίνημα
5μηνα Αγώνας ενάντια στην ανεργία

Κατέληξε τελικά την Δευτέρα το βράδυ ύστερα από 4 μήνες στην εντατική ο Γιώργος Σταμέλος, 35 ετών, εργαζόμενος στα πεντάμηνα στο Δήμο Μεγάρων που είχε τραυματιστεί ενώ εργαζόταν παράνομα σε εργολάβο στην καθαριότητα με αποτέλεσμα να πέσει από το απορριμματοφόρο και να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι.  Εξοργισμένοι οι εργαζόμενοι στα 5μηνα πραγματοποίησαν την Τρίτη 19/1 το πρωί έκτακτη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο. “Πόσο αξίζει η ανθρώπινη ζωή; 495 ευρώ και ένα μεροκάματο των 19 ευρώ;”, είναι το ερώτημα που διατυπώνουν στην έκτακτη ανακοίνωσή τους ενώ μεταξύ άλλων τονίζουν πως: “Δεν θρηνούμε! Είμαστε εξοργισμένοι! Η δολοφονία του συναδέλφου μας δεν θα μείνει αναπάντητη!”.
 
Την προηγούμενη μέρα, Δευτέρα 18/1 εκπρόσωποι του Συντονιστικού των 5μηνων έκαναν παρέμβαση στη σύσκεψη της ΠΟΕ-ΟΤΑ με Πρωτοβάθμια Σωματεία της Αττικής για το ασφαλιστικό. “Ζητήσαμε το λόγο και καλέσαμε τα σωματεία των μόνιμων εργαζόμενων και την διοίκηση της Ομοσπονδίας να στηρίξουν τον αγώνα μας. Τονίσαμε την αναγκαιότητα για μόνιμες προσλήψεις που θα καλύπτουν τις τεράστιες ελλείψεις που και η ίδια η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναγνωρίζει ενώ εξηγήσαμε την τακτική της κυβέρνησης για ανακύκλωση των εργαζόμενων χωρίς δικαιώματα” τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. η Μαρία Μαλέσκου.
 
Την Παρασκευή 15/1 οι εργαζόμενοι στα 5μηνα ζήτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Κατρούγκαλο ο οποίος έλειπε για συναντήσεις με κλιμάκια της ΕΕ στο εξωτερικό. Σε δεύτερη προσπάθειά τους να συναντήσουν τον υπουργό Εσωτερικών Κουρουπλή βρήκαν ξανά κλειστή την πόρτα και τελικά αποφάσισαν να κάνουν παρέμβαση στα κεντρικά του ΟΑΕΔ λίγα μέτρα πιο κάτω από το υπουργείο Εσωτερικών στη Σταδίου στα Χαυτεία όπου αποφάσισαν να καταλάβουν την είσοδο του κτιρίου και λίγο αργότερα και τα κεντρικά γραφεία του 1ου ορόφου διαμαρτυρόμενοι για την συνεχιζόμενη απαξίωσή τους.
 
Το βράδυ της ίδιας μέρας, οι 5μηνοι εργαζόμενοι κάλεσαν σε συνέντευξη τύπου καταγγέλλοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης.“Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας κατασκήνωσης στο υπ. Εργασίας και κανένας από τους υπεύθυνους δεν μας δίνει την παραμικρή απάντηση για το τι θα γίνει τελικά με τους 32.500 εργαζόμενους που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους Δήμους και σήμερα δεν μπορούν ούτε να επιδοτηθούν για την ανεργία τους”, τόνισε η Σταυρούλα Βερούκη.
 
“Είμαστε κομμάτι της μεγαλύτερης μάχης ενάντια στην ανεργία”, τόνισε ο Γιάννης Μακρής εξηγώντας την άρνηση της διοίκησης του υπουργείου και του ΟΑΕΔ να τους δεχτεί αναγκάζοντάς τους να προχωρήσουν στην κατάληψη. Ο Μηνάς Σούλης τόνισε την αναγκαιότητα της σύνδεσης με όλες τις μεγάλες μάχες της εργατικής τάξης καλώντας στο μεγάλο συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό το Σάββατο 16/1.