Εργατικό κίνημα
«Ψηφίσατε το τρίτο μνημόνιο, θέλετε και διάλογο…»

Εκπαιδευτικοί και φοιτητές διαλύουν το “διάλογο” του Φίλη

Με νέα συγκέντρωση στη Σχολή Δημόσιας Υγείας ενάντια στον προσχηματικό “διάλογο για την παιδεία”, απάντησαν την Τρίτη 19/1 στις 6μμ -την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο- εκπαιδευτικοί και φοιτητές κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας και τον υπουργό Φίλη για στήσιμο επικοινωνιακού σκηνικού με σκοπό την νομιμοποίηση των αντιεκπαιδευτικών μνημονιακών του σχεδίων.
 
Η νέα αυτή συγκέντρωση έρχεται σαν συνέχεια της πετυχημένης πρώτης προσπάθειας να σπάσουν τον ψευτοδιάλογο του υπουργείου την Τρίτη 12/1. Όσες ειρωνείες και αν χρησιμοποίησαν οι κατά τα άλλα σοβαροφανείς πρόεδροι των διαφόρων επιτροπών, Λιάκος (Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου), Γαβρόγλου (Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής),  Θεοτοκάς (Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας), Κουζέλης (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Αναγνωστοπούλου (ο Φίλης, προφανώς φοβισμένος, τελικά δεν προσήλθε), δεν κατάφεραν να αποφύγουν το κράξιμο αφού είναι προφανές πως το μόνο για το οποίο δεν ενδιαφέρονται είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια παιδεία.
 
«Αφού ψηφίσατε και το τρίτο μνημόνιο, θέλετε και διάλογο» έγραφε το μεγάλο πανό που άπλωσαν οι δεκάδες εκπαιδευτικοί και φοιτητές μπροστά στο πάνελ φωνάζοντας “θέλουμε δουλειά, θέλουμε ζωή”.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Δασκάλων Κ. Σωτηρίου καταγγέλλεται η στάση του υπουργείου να προχωρήσει σε ελεγχόμενο διάλογο με face control και ειδικές προσκλήσεις ενώ μεταξύ άλλων τονίζεται πως μέσα από τον δήθεν διάλογο “επανεμφανίζονται όλα τα αποκρουστικά μέτρα που έχουν κατά καιρούς βγει από τους κάθε λογής προπαγανδιστές των "βέλτιστων πρακτικών του ΟΟΣΑ” (Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλο, Λοβέρδο κ.ά.) και με τους αγώνες απέτρεψε το εκπαιδευτικό κίνημα”. Τέλος στην ανακοίνωση καλούν τους άλλους συλλόγους και εκπαιδευτικές συλλογικότητες να δώσουν αποφασιστικό αγωνιστικό παρών και τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ) να καλέσουν σε αγώνα για την ακύρωση του διαλόγου και των αντιεκπαιδευτικών σχεδίων που φέρνει.
 
Ανακοινώσεις ενάντια στο διάλογο για την παιδεία και συμμετοχής στις κινητοποιήσεις έχουν εκδώσει και οι Σύλλογοι Δασκάλων Αν. Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Περικλής, το Συντονιστικό των Νηπιαγωγών και το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών που επιπλέον καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 20/1 στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15α) ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα κινητοποιήσεων ενάντια στα νέα μέτρα που φέρνει το υπουργείο.