Αντιρατσιστικό κίνημα
Όλοι-Όλες στον Έβρο

Μας καλούν οι πρόσφυγες...

Όλους αυτούς τους μήνες που μιλάω με Σύριους πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα για μία καλύτερη ζωή, μου λένε ένα πράγμα. Ευτυχώς που έχουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα που μας συμπαραστέκονται. 
 
Και για μένα που είμαι Σύριος είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπω τόσους ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά να συγκεντρώνουν γάλατα, τρόφιμα και ρούχα από το υστέρημά τους και θέλω να πω σε όλους εσάς ένα μεγάλο ευχαριστώ. Αυτή η τόσο μεγάλη αλληλεγγύη πιστεύω ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά στην ιστορία. 
 
Στη Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια γίνεται μία επανάσταση ενάντια στο καθεστώς του Άσαντ. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Στη χώρα γίνονται συνέχεια βομβαρδισμοί και τώρα στο παιχνίδι έχουν μπει η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα και τόσες χώρες. Οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν. Ολόκληρες οικογένειες παίρνουν τα μωρά στην αγκαλιά και ξεκινούν, γνωρίζοντας ότι βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Τα παιδιά όμως πρέπει να ζήσουν, πρέπει να πάνε στο σχολείο και εκεί δεν υπάρχει πια τέτοια πιθανότητα. Έτσι αναγκάζονται να ρισκάρουν τη ζωή τους με τις φουσκωτές βάρκες και τα σαπιοκάραβα για να περάσουν στην Ευρώπη. 
 
Όμως δεν πάει άλλο. Δεν αντέχουμε να θρηνούμε τόσους πολλούς νεκρούς. Ζητάμε από την κυβέρνηση να ρίξει τον φράχτη στον
Έβρο για να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση. Γι’ αυτό θα είμαστε και εμείς οι Σύριοι στην πανελλαδική κινητοποίηση στο φράχτη του Έβρου στις 23-24 Γενάρη, γιατί θεωρούμε ότι αυτή είναι η καλύτερη συμπαράσταση στα αδέρφια μας.   
Νάντερ Χαλμπούρνι
Σύλλογος Σύρων Αποδήμων στην Ελλάδα
 

και οι αλληλέγγυοι της Λέσβου

Οι διαστάσεις τις οποίες παίρνει μέρα με τη μέρα το προσφυγικό στη Λέσβο δεν είναι απλά απάνθρωπες, είναι σχεδόν πολεμικές. 
Έχουμε δει βάρκες φορτωμένες μέχρι επάνω, με μηχανές που χαλάνε μεσοπέλαγα, ανθρώπους πνιγμένους ή άρρωστους, που ντρέπονται να δείξουν την ανάγκη τους. Έχουμε δει κατακαλόκαιρο την πόλη των 25 χιλ. κατοίκων να τη μοιραζόμαστε με άλλους 20 χιλ. πρόσφυγες που έχουν καταλάβει κάθε σπιθαμή δημόσιου χώρου, σε αναμονή του πλοίου που θα τους μεταφέρει στο Πειραιά. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης περιορίζεται στην ίδρυση αυστηρά ελεγχόμενων σημείων εισόδου και απέλασης (hot spot) και την αναβάθμιση της FRONTEX σε απόλυτο ελεγκτή των συνόρων. 
 
Οι πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων έδειχναν μούδιασμα, αμηχανία, ενόχληση. Μερικοί μαγαζάτορες βρήκαν την ευκαιρία να δείξουν το αρπακτικό τους επιχειρηματικό δαιμόνιο (σουβλάκι 5 ευρώ, μπουκαλάκι νερό 3 ευρώ). Οι ναζί προσπάθησαν να προβάλουν τη μισανθρωπιά τους τις πρώτες μέρες, αλλά τα γρήγορα αντανακλαστικά του κινήματος τους σταμάτησαν κι από τότε δεν ξανακούστηκαν. 
 
Δράσεις
Η συνέχεια όμως ήταν εντελώς διαφορετική. Γρήγορα, η στάση των κατοίκων άρχισε να αλλάζει. Στις εθελοντικές οργανώσεις εκατοντάδες άνθρωποι εντάχθηκαν για να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Δεν περιοριστήκαμε σε πράξεις φιλανθρωπίας αλλά προχωρήσαμε και σε κινηματικές δράσεις. Μια διαδήλωση αλληλεγγύης με πορεία ενώθηκε με τον καταυλισμό των προσφύγων και ξεσήκωσε όλο το λιμάνι. Οι πρόσφυγες έμαθαν να διεκδικούν, διαδηλώνοντας οι ίδιοι και κλείνοντας κεντρικές οδούς. 
 
Ένα τόσης μεγάλης σημασίας ζήτημα δεν μπορεί να περιορίζεται στην αυτονόητη ανθρωπιστική βοήθεια. Νιώθοντας το αδιέξοδο των απλών εθελοντικών δράσεων, κι αναζητώντας δράση με πολιτική αιχμή κι αιτήματα, ομάδα ακτιβιστών συγκροτήσαμε την ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου, καλέσαμε συγκέντρωση, με συμμετοχή συνδικάτων και στόχο να οργανώσουμε τον κόσμο που θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις στον Έβρο. Ήδη γύρω στα 15 άτομα ετοιμαζόμαστε να ενωθούμε με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην πανελλαδική κινητοποίηση. Θα είμαστε εκεί! 
Μιχάλης Τσορμπατζόγλου, Παρασκευάς Ψάνης
 

Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη τύπου δόθηκε τη Δευτέρα 18 Γενάρη στην ΕΔΟΘ ενόψει του διήμερου δράσεων ενάντια στο φράχτη που θα πραγματοποιηθεί στον Έβρο στις 23-24 Γενάρη.
 
Ο Γιώργος Τσιάκαλος, ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικού ΑΠΘ, τόνισε ότι «το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε υπήρξε το πιο δολοφονικό, καθώς 25 πρόσφυγες, ανάμεσα τους και πάλι μικρά παιδιά, βρήκαν το θάνατο στο Αιγαίο και ο μοναδικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι κρατάνε κλειστό το ασφαλές πέρασμα του Έβρου».
 
Η Ελεάννα Ιωαννίδου, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στις «συλλήψεις αλληλέγγυων στα νησιά με άσκηση διώξεων για κακούργημα, την ώρα που ο κόσμος αυτός υλοποιεί τις διεθνείς υποχρεώσεις μας απέναντι στους πρόσφυγες».
 
Ο Κώστας Τορπουζίδης, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «αυτό το σαββατοκύριακο θα ανέβουμε απ’ όλη την Ελλάδα στον Έβρο, θα είμαστε η φωνή των χιλιάδων κόσμου που εδώ και μήνες έχει βρεθεί στο πλάι των προσφύγων και απαιτούν μαζί με μας να πέσουν οι φράχτες, να σώσουμε τις ζωές των προσφύγων».
 
Η Ιωάννα Κατλαμούση, από το σύλλογο φοιτητών Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ, δήλωσε ότι «οι φοιτητικοί σύλλογοι συμμετέχουν στη διαδήλωση στον Έβρο και καταγγέλλουν ότι την ώρα που διαλύουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ξοδεύουν εκατομμύρια για φράχτες».
 

Ο Έβρος της αλληλεγγύης

Τα Σωματεία, οι Σύλλογοι και οι φορείς του Έβρου έχουν πίσω τους μία μακρά παράδοση αγώνων ενάντια στο ρατσισμό κατά των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να καλλιεργήσουν όλα αυτά τα χρόνια ολες οι κυβέρνήσεις. 
 
Πριν από λίγες ημέρες, το πρωί της Κυριακής 3/1, εν μέσω χιονοθύελλας 40 περίπου πρόσφυγες ανάμεσά τους δέκα παιδιά, έφτασαν από την Τουρκία στα παγωμένα Λαγυνά Σουφλίου με τα πόδια. Οι πρόσφυγες έφτασαν στην περιοχή από την Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στον οικισμό. Σύμφωνα με την ανταπόκριση της ΕΡΤ Ορεστιάδας “Οι ντόπιοι που τους εντόπισαν τους οδήγησαν στην εκκλησία του χωριού, προκειμένου να ζεσταθούν καθώς εκείνη την ώρα ήταν ανοιχτός και τελούνταν η Θεία Λειτουργία”, αναγκάζοντας ακόμα και τον “εφημέριο του ναού, να δώσει εντολή όλοι οι πρόσφυγες να μπουν στο εσωτερικό της εκκλησίας, ενώ στη συνέχεια τους προσφέρθηκαν άρτος και κόλυβα”. Ηταν μία αυθόρμηση αντίδραση που έδειξε τα γνήσια αντιρατσιστικά αντανακλαστικά των κατοίκων στα σύνορα του Έβρου, στο όνομα των οποίων υποτίθεται ότι έγινε η ανέγερση του φράχτη.
 
Όταν τον Φλεβάρη του 2012 ο Παπουτσής εγκαινίαζε στη Νέα Βύσσα το φράχτη του Έβρου, έπαιξε πολύ έντονα το χαρτί του ρατσισμού. Κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Κέντρου Επιτήρησης συνόρων, είχε πει ότι “ο φράχτης είναι ένα έργο που έχει και πρακτική και συμβολική αξία. Θα αποθαρρύνει τους διακινητές και τη λαθρομετανάστευση, ενώ θα στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι”. Μπορεί στα εγκαίνια να παρευρέθηκαν “εκπροσώποι αρχών και φορέων της περιοχής ενώ τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός”, όμως την ίδια ώρα σωματεία και κόσμος της περιοχής υποδέχτηκε τον Παπουτσή με διαδήλωση. 
 
Ένας από αυτούς τους φορείς ήταν και η ΕΛΜΕ Έβρου που καλούσε σε στάση εργασίας και συγκέντρωση ενάντια “στο φράχτη της ντροπής”. “Η κινητοποίηση οργανώνεται για να εκδηλώσουμε την αντίθεσή μας στην έναρξη των εργασιών κατασκευής του “φράχτη” στο χερσαίο τμήμα των συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας, στην περιοχή της Βύσσας, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μανώλη Όθωνα”, ανέφερε το κάλεσμα. 
 
Νάρκες
Όταν ο Τσίπρας δήλωσε τον περασμένο Νοέμβρη ότι “αν γκρεμίσουμε τον φράχτη στον Έβρο οι πρόσφυγες θα κινδυνεύουν από τις νάρκες”, προσπαθώντας να υπερασπιστεί την ύπαρξη του φράχτη απέναντι στο τεράστιο κίνημα αλληλεγγυης στους πρόσφυγες που διεκδικεί το γκρέμισμά του, ξέχασε ότι εδώ και μία πενταετία περίπου ο Έβρος έχει καθαριστεί από τις νάρκες.  
 
Το 1997 η Ελλάδα υπέγραψε τη Συνθήκη της Οττάβα, μια συνθήκη για την κατάργηση των ναρκών κατά προσωπικού (ναρκών, δηλαδή, που στοχεύουν σε πεζούς –σε αντιδιαστολή με τις αντιαρματικές που στοχεύουν σε οχήματα), μαζί με περίπου 145 χώρες. Για πάνω από μία δεκαετία αυτή η υπογραφή παρέμενε στα χαρτιά, κοστίζοντας εκατοντάδες ζωές κυρίως μεταναστών αλλά και ντόπιων φαντάρων. Όσοι μετανάστες κατάφερναν να περάσουν ζωντανοί και να μην πνιγούν από τον ποταμό του Έβρου ή να μην δολοφονηθούν από κάποιον συνοριαοφύλακα, κινδύνευαν από θάνατο ή ακροτηριασμό από τις νάρκες. Από το 1995 μέχρι και το 2009, 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από νάρκες στον Έβρο και 187 ακρωτηριάστηκαν. 
 
Ο μόνος λόγος που αναγκάστηκε η τότε κυβέρνηση να εξασφαλίσει την αποναρκοποίηση της περιοχής του Έβρου ήταν λόγω της γενικότερης κινητοποίησης του κόσμου. Η αποναρκοποίηση ήταν πάγιο αίτημα των σωματείων της περιοχής, ενώ οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Διδυμοτείχου σε ένδειξη αλληλεγγυης στους μετανάστες που είχαν ακρωτηριαστεί είχαν προχωρήσει σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, συλλέγοντας οικονομική ενίσχυση για την αγορά τεχνητών μελών. 
 
Μαζι με όλον αυτόν τον κόσμο ετοιμαζόμαστε αυτό το Σαββατοκύριακο να πλημμυρίσουμε τους δρόμους της Αλεξανδρούπολης, να διαδηλώσουμε στο φράχτη του Εβρου και στους Κήπους, διεκδικώντας ανοιχτά σύνορα για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, για βάλουμε τέλος στη βαρβαρότητα του φόρου αίματος που πληρώνουν σήμερα, ανοίγοντας το δρόμο για μία κοινωνία χωρίς φράχτες.  
 
Σύσκεψη των Δ.Σ. των Πρωτοβάθμιων Σωματείων του νομού κάλεσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Νομού Έβρου την Παρασκευή 15 Γενάρη στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να ενημερωθούν για το διήμερο των κινητοποιήσεων που διοργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ στις 23-24 Γενάρη. 
 
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. «Η σύσκεψη είχε πολύ καλή συμμετοχή. Σημαντική ήταν η παρουσία των εκπαιδευτικών σωματείων των Διδασκαλικών συλλόγων και της ΕΛΜΕ, που αποφάσισαν να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο 23/1 στην Αλεξανδρούπολη και την επόμενη μέρα στο φράχτη με κοινό μπλοκ. Επίσης τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει κοινό κάλεσμα στα σχολεία με στόχο την ενημέρωση των εκπαιδευτικών και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις», μας μετέφερε την εικόνα ο Π. Κωνσταντίνου.   
 
Σύσκεψη έγινε την Κυριακή 17/1 και στην Ορεστιάδα στον κοινωνικό χώρο «Μπεντρεντίν». Όπως αναφέρει ανταπόκριση της ΕΡΤ Ορεστιάδας «Ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ υποστήριξε ότι ο φράχτης δεν είναι απλά ένα “σύμβολο μίσους”, αλλά παράγει θάνατο χιλιάδων μικρών Αϊλάν και κάλεσε την ελληνική κοινωνία να δυναμώσει το κίνημα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας». «Η ΟΛΜΕ στηρίζει και συμμετέχει στην κινητοποίηση», δήλωσε η Κική Γιαννάτου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών της β’ βάθμιας εκπαίδευσης, ενώ για την ανάγκη διεξαγωγής ενός ουσιαστικού διαλόγου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ανοιχτής Συνέλευσης Ορεστιάδας, Θοδωρής Περεντίδης. Οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη αποφάσισαν να καλέσουν την Κυριακή 24/1 στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ορεστιάδας, συγκέντρωση υποδοχής των διαδηλωτών και στη συνέχεια να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που θα γίνει στο φράχτη.  
 
Ανάλογες προετοιμασίες γίνονται και στην Κομοτηνή, όπου διαδηλωτές δίνουν ραντεβού το Σάββατο 23/1 στις 12.30 το μεσημέρι στο Σπαθί για ομαδική μετάβαση την ίδια ημέρα στην Αλεξανδρούπολη. 
 

Κυνηγάνε διασώστες!

Σε συλλήψεις εθελοντών σε Χίο και Λέσβο προχώρησαν αστυνομία και εισαγγελείς την περασμένη εβδομάδα, επισφραγίζοντας έτσι την αντιδραστική στροφή της κυβέρνησης στο προσφυγικό.
 
Το περασμένο Σάββατο 16/1, ο ανακριτής που ανέλαβε την υπόθεση στη Μυτιλήνη άφησε ελεύθερους τους πέντε εθελοντές, τρεις Ισπανούς και δύο Δανούς, αφού πρώτα τους πέρασε από ανάκριση για 12 ώρες. Στους τέσσερις επέβαλαν χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ ο καθένας. Στον πέμπτο, το έναν από τους δυο Δανούς, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης βάρκας με την οποία έκανε διασώσεις, απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, και επιβλήθηκε σαν όρος να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης καθώς και καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ. 
 
Οι εθελοντές που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, σε βαθμό κακουργήματος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης για απόπειρα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου προσφύγων στην Ελλάδα. Τρεις από τους πέντε κατηγορούνται για παράνομη οπλοκατοχή, επειδή το λιμενικό βρήκε μέσα στη βάρκα τρία μαχαίρια. Το έγκλημα που έκαναν είναι ότι συμμετείχαν σε διάσωση, χωρίς να πάρουν την άδεια του Λιμενικού!
 
Ένας από τους διασώστες που κατηγορείται, ο Mo Abbassi, δημοσίευσε για το περιστατικό. “Το πρωί ειδοποιηθήκαμε για βάρκα που βυθιζόταν. Ανταποκριθήκαμε αμέσως και μετά περίπου μισή ώρα την εντοπίσαμε. Και πράγματι ήταν γεμάτη νερό. Άκουγα τα παιδιά που φώναζαν και έβλεπα την απόγνωση στα μάτια των μεγάλων για να σωθούν... Αφού μιλήσαμε μαζί τους αποφασίσαμε να μετακινήσουμε τα παιδιά στη βάρκα μας και μετά τους ενήλικες. Ο άνθρωπος που βλέπετε στη φωτογραφία έχει μόνο ένα πόδι και δεν θα επιζούσε αν παρέμεναν στη θάλασσα. Τα σωσίβια που φόραγαν τα παιδιά ήταν μεγάλα και θα γλίστραγαν από πάνω τους.
 
Όλα πήγαν πολύ καλά ώσπου έφτασε το Λιμενικό. Είχαν πολύ βίαιη συμπεριφορά και μας ζήτησαν να τους ακολουθήσουμε. Είμαστε τώρα υπό κράτηση/σύλληψη επειδή σώσαμε κόσμο από πνιγμό, και δεν μας λένε τίποτε. Όμως ελπίζω πως θα μας αφήσουν ελεύθερους για να συνεχίσουμε το έργο μας”.
 
Φωτογραφία
Οι πέντε εθελοντές είναι μέλη σε δύο μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Συγκεκριμένα οι δύο από αυτούς υπήκοοι Δανίας είναι από τη ΜΚΟ «Team Humanity» και οι τρεις Ισπανοί από τη ΜΚΟ «Proemaid». Μέλος της οργάνωσης αυτής είναι ο Ισπανός διασώστης, Oscar Camps της περίφημης φωτογραφίας την ώρα που σώζει ένα προσφυγόπουλο και χρησιμοποιείται για να θεμελιωθεί το "δικαίωμά μας" να πάρουμε «ως Έλληνες» το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης!
 
Τιμωρητικά απέναντι στους εθελοντές κινήθηκε η αστυνομία και στη Χίο, όταν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ έκαναν έφοδο σε σπίτι και συνέλαβαν ανθρώπους που είχαν στήσει κουζίνα για την προσφορά φαγητού σε πρόσφυγες του καταυλισμού της Σούδας στη Χίο, απειλώντας τους με ξυλοδαρμούς. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ: υπήρχαν «υποψίες σωματεμπορίας και λαθρεμπορίου ναρκωτικών». Στα κρατητήρια της Ασφάλειας του Λιμεναρχείου κρατήθηκαν ένας Ισπανός και δύο Ελβετοί. Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, όλα ξεκίνησαν όταν ο Ισπανός εθελοντής προσπάθησε να φωτογραφίσει ολλανδικό σκάφος της Frontex, με αποτέλεσμα, όταν έγινε αντιληπτός από το πλήρωμα, να οδηγηθεί στην Ασφάλεια του Λιμεναρχείου.
 
Ο παραλογισμός δεν έχει όρια. Η κυβέρνηση των αντιρατσιστικών υποσχέσεων, που έχει τα χέρια της βαμμένα με το αίμα των πνιγμένων προσφύγων στο Αιγαίο προσπαθεί να τιμωρήσει και να φοβίσει όσους προσπαθούν να τους γλυτώσουν από το θάνατο. Δεν θα περάσει αυτή η επίθεση. Όπως δήλωσαν τρεις 80χρονες γιαγιάδες της Λέσβου σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα Καθημερινή: «Οι μάνες μας ήρθαν πρόσφυγες από την Τουρκία, απέναντι, και ήταν ακόμα κοπέλες. Ήρθαν χωρίς ρούχα, χωρίς τίποτα. Γι’ αυτό και τους λυπούμαστε τους μετανάστες». 
 
 

Αποφάσεις συμμετοχής

Συνδικάτα
ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΛΜΕ, ΟΜΥΛΕ, ΠΕΝΕΝ, ΠΕΥΠΠΟ, ΠΟΘΑ, ΠΟΣΤ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΟΜΥΛΕ Αχαΐας, Σωματείο ΣΕΛΜΑ, ΕΤΕΡ, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων Intracom, Σωματείο εκτάκτων υπαλλήλων Υπ. Πολιτισμού, Σωματείο Εργαζ. Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Παν. Ιωαννίνων,  Συντονισμός για το Προσφυγικό /Μεταναστευτικό Σωματείων, Φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων, Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια
 
Kινήσεις 
Κίνηση Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία «Μηδενική Ανοχή», Χωριό του «όλοι μαζί» Μυτιλήνη, Κοινωνική Κουζίνα «ο άλλος άνθρωπος», Κοινωνική κουζίνα Χανίων, Κοινωνικό Φαρμακείο Ν.Φιλαδέλφειας,  «Αμπάριζα»,  Δ.Σ. «Ιλισσός», Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης 
 
Kοινότητες Μεταναστών
Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος η ΕΝΟΤΗΤΑ, Ελληνομπαγκλαντεσιανό Επιμελητήριο, Κοινότητα Γουινέας, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Σύλλογος Σύρων Αποδήμων στην Ελλάδα, Ομοσπονδία Αλβανικών Οργανώσεων στην Ελλάδα, ΚΑΣΑΠΙ Ελλάς, Δ.Υ.Π.ΛΑ-Δίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων Λαυρεωτικής 
 
Σωματεία από Υγεία
Άγιος Σάββας, Αττικό , Αγλαΐα Κυριακού, Παίδων Πεντέλης, ΓΝΑ Γεννηματάς, Λαϊκό, Φλέμινγκ, Tζάνειο, Αγία Σοφία, Αγία Όλγα, ΨΝΑ, Χανίων
 
Δημοτικά συμβούλια
Δήμος Ζωγράφου, 
Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δ. Αθηναίων
 
Σύλλογοι Εκπαιδευτικών: 
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αθηνά», Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αριστοτέλης», Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Παρθενώνας», Σύλλογος  Εκπαιδευτικών Π.Ε. Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αμαρουσίου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγάλεω, Σύλλογος Π.Ε. Δυτικής Αττικής “Κώστας Βάρναλης”, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χανίων, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ξάνθης, ΕΠΑΘ-Σύλλογος Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων Ξάνθης, Α’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Β’΄ΕΛΜΕ Αθήνας, Γ’ ΕΛΜΕ  Αθήνας, Γ’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΣΤ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Α’-Γ’ Ανατολικής Αττικής, Δ’ Ανατολικής Αττικής, ΕΛΜΕ  Ζακύνθου, ΕΛΜΕ Ξάνθης, Α’ ΕΛΜΕ Έβρου, ΕΛΜΕ Χανίων, Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, ΕΛΜΕ Ηλείας, Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πετρούπολης, Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας, Σύλλογος Γονέων Μουσικού Σχολείου Ιλίου
 
Φοιτητικοί Σύλλογοι
Χημικό Αθήνας, Μαθηματικό Αθήνας, Φυσικό Αθήνας, Γεωλογικό Αθήνας, Μεταλλειολόγοι Αθήνας, Χημικοί Μηχανικοί ΕΜΠ, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΑΣΚΤ, Φοιτητικές Εστίες ΕΚΠΑ, Ιατρική Ιωαννίνων, Ιατρική Πάτρας, Χημικό Πάτρας, Επιστήμης Υλικών Πάτρας, ΣΔΟ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Ρεθύμνου, Βιολογικό Ηρακλείου Κρήτης, Αρχιτεκτονική Βόλου, Αγγλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης, Νομική Θεσσαλονίκης, Σχολή Κινηματογράφων Θεσ/νίκης, Πολυτεχνείο Ξάνθης, Φοιτητικές Εστίες Ιωαννίνων