Εργατικό κίνημα
Ναύτες: Προτάσεις συντονισμού και αγώνα

Τα επόμενα αγωνιστικά βήματα μετά την πολυήμερη απεργία των ναυτεργατών συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη ναυτεργατικών σωματείων, συνταξιουχικών οργανώσεων και συλλόγων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία των ναυτικών, που πραγματοποιήθηκε στις 12/2  με πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ, στον Πειραιά. 
 
Η απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, η διατήρηση της αυτοτέλειας του ΝΑΤ, του Οίκου του Ναύτη και των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων και η επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων στα προ μνημονίου επίπεδα, ήταν τα ζητήματα που από τη μεριά της ΠΕΝΕΝ προτάθηκε να υπάρχει κοινή αγωνιστική στάση. 
 
Σχετικά με το πρόγραμμα κινητοποιήσεων προτάθηκε η κήρυξη νέας 48ωρης πανελλαδικής απεργίας των ναυτεργατών το τελευταίο δεκαήμερο του Φλεβάρη, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή, με προοπτική συνέχισης και κλιμάκωσης, καθώς και μέρα μαζικών συγκεντρώσεων – διαδηλώσεων και καταλήψεων που θα συνδιοργανώσουν από κοινού τα συνδικάτα των ναυτεργατών, των συνταξιούχων και των εργαζομένων στα ταμεία τους. Για την οργάνωση της απεργίας προτάθηκε η αποστολή κλιμακίων σε βασικά λιμάνια του εξωτερικού, ώστε η απεργία που θα πραγματοποιηθεί με την κατάθεση του νομοσχεδίου να γίνει σε διεθνή κλίμακα και στην ποντοπόρο ναυτιλία. Παράλληλα θα γίνει ενημέρωση και ναυτεργατικών συνδικάτων του εξωτερικού ώστε να εκφράσουν με κάθε δυνατό τρόπο την έμπρακτη συμπαράστασή τους στην απεργία και στους ναυτεργάτες που θα είναι με πλοία σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.
 
Για την καλύτερη οργάνωση των κινητοποιήσεων προτάθηκε η συγκρότηση μιας κοινής συντονιστικής επιτροπής από τα ναυτεργατικά σωματεία, την ΠΝΟ, τις συνταξιουχικές οργανώσεις και τους συλλόγους των εργαζομένων στα Ταμεία.
Στη σύσκεψη έγινε χαιρετισμός από τον Τάσο Αναστασιάδη εκ μέρους του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, όπου χαρακτήρισε αδύναμη τη θέση της κυβέρνησης ειδικά μετά τη γενική απεργία στις 4/2, τόνισε την ανάγκη κλιμάκωσης των απεργιακών αγώνων για να μην περάσει το ασφαλιστικό και σε αυτή την κατεύθυνση εξέφρασε τη στήριξη του Συντονισμού στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ.
 
Στα πλαίσια των κοινών δράσεων το Σάββατο 20/2 στις 6:30μμ συνδιοργανώνεται εκδήλωση για το ασφαλιστικό από την ΠΕΝΕΝ, το Σύλλογο Δασκάλων Κερατσινίου – Περάματος “Νίκος Πλουμπίδης”, το Σύλλογο Εργαζομένων του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου και συλλογικότητες της περιοχής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο “Αντώνης Σαμαράκης” (Μικράς Ασίας 24, Ταμπούρια).