Οικονομία και Πολιτική
Χτύπημα της διαπλοκής χωρίς τους εργαζόμενους;

11 Φλεβάρη 2015 συγκέντρωση της ΠΟΣΠΕΡΤ

Ότι η τροπολογία που ψηφίστηκε (με 154 ναι) πριν από λίγες μέρες στη Βουλή «βάζει τέλος στη διαπλοκή στα ΜΜΕ» ισχυρίζεται ο Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η τροπολογία (που κατατέθηκε μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής να εκλέξει νέο ΕΣΡ) προβλέπει η διαγωνιστική διαδικασία για την χορήγηση τεσσάρων αδειών τηλεοπτικών καναλιών πανεθνικής εμβέλειας να διενεργηθεί από τον υπουργό Επικρατείας Παππά, αντί του ΕΣΡ. 
 
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κατήγγειλαν στη Βουλή την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ. «Εσείς είστε η διαπλοκή, κ. Τσίπρα. Είστε το πιο παλιό από το παλιό» είπε στη Βουλή ο αρχηγός της ΝΔ Μητσοτάκης. «Δεν σας ενδιαφέρει να υπάρχει πολυφωνία στην τηλεόραση» τόνισε ο Θεοδωράκης από το Ποτάμι. 
 
Δεν δικαιούνται να ομιλούν. Ήταν αυτοί που τα τελευταία 25 χρόνια μαζί με τις τράπεζες εξέθρεψαν αυτόν τον τηλεοπτικό εμετό κάνοντας πλάτες στα φιλαράκια τους μεγαλοεκδότες, εφοπλιστές, κατασκευαστικές εταιρίες, προέδρους ομάδων και μαυραγορίτες. Ξέρουμε πολύ καλά από την καθημερινή εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια ότι «η ελευθερία της αγοράς» και τα «πολλά κανάλια», ούτε καλύτερη ούτε «πολύπλευρη» ενημέρωση έφεραν, ούτε τηλεόραση ποιότητας. Και γι’ αυτό ο κόσμος τους μαύρισε (όπως εκείνοι μαύρισαν την ΕΡΤ) τις μέρες που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλη, τότε που ούρλιαζαν και οδύρονταν εν χορώ με τις μούρες τους  παραμορφωμένες από την ένταση στα παράθυρα ότι η «χώρα καταστρέφεται». 
 
Βάζει όμως πραγματικά τέλος στη διαπλοκή των ΜΜΕ η τροπολογία της κυβέρνησης; Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ. Το γεγονός ότι οι άδειες πανεθνικής εμβέλειας θα είναι πλέον τέσσερις, δεν αμφισβητεί ούτε για αστείο τον έλεγχο που έχουν πάνω στα ΜΜΕ οι διαπλεκόμενοι μεγαλοκαναλάρχες. Απλά τους πετάει το μπαλάκι να τα βρουν με τις τράπεζες αλλά και μεταξύ τους αναδιατάσσοντας το χώρο με κλεισίματα και συγχωνεύσεις και γι’ αυτό και κάποιοι τσινάνε. 
 
Όμως τα μεγάλα σχήματα που θα προκύψουν από αυτές τις διαδικασίες θα εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο και ακόμα μεγαλύτερη διαπλοκή στα ΜΜΕ, ό, τι και να λέει ο Παππάς. Το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, «η τιμή εκκίνησης για την εξασφάλιση τηλεοπτικής άδειας πανελλήνιας εμβέλειας» θα είναι «μεταξύ 500.000 και 3,5 εκατομμυρίων ευρώ» πολύ απλά θα δίνει τη δυνατότητα στους παλιούς και νέο-εισερχόμενους βαρώνους των ΜΜΕ να ελέγξουν την αγορά. Απλησίαστα νούμερα για τον απλό κόσμο αλλά αρκετά φθηνά για όσους θα θελήσουν να μετακινήσουν μερικά από τα εκατομμύρια τους σε κάποια ελβετική τράπεζα ή μια εταιρία με έδρα τα νησιά Κεϊμαν. 
 
“Παράθυρο”
Αλλά και για όσους μείνουν απ’ έξω, κάποιο παράθυρο θα βρεθεί. Πριν την κατάθεση της τροπολογίας ο υπουργός Επικρατείας Παππάς έσπευσε να συναντηθεί με όλους τους μεγαλοκαναλάρχες. Εκεί μπορεί να διαπιστώθηκε «διάσταση απόψεων», αλλά ο υπουργός έκλεισε το μάτι δηλώνοντας στη συνέχεια ότι  ναι μεν «η Digea θα μπορεί να μεταδίδει το σήμα μόνο όσων καναλιών έχουν άδεια» αλλά «αν κάποιος θέλει να εκπέμψει από την Κύπρο δορυφορικά, δεν υπάρχει πρόβλημα». 
 
Αυτός που πρόκειται να δίνει το ψηφιακό σήμα είναι η Digea, η εταιρία σκάνδαλο που έστησαν από κοινού οι ίδιοι οι μεγαλοκαναλάρχες πριν λίγα χρόνια προκειμένου να ελέγξουν το ψηφιακό σήμα. Είναι η εταιρία που τον Δεκέμβρη του 2011 όταν οι εργαζόμενοι στον Αλτερ είχαν καταλάβει το σταθμό, έκανε καταγγελία στο ΕΣΡ «με αφορμή το περιεχόμενο που εκπέμπεται από τον τηλεοπτικό σταθμό Alter  ζητώντας από «την ανεξάρτητη αρχή να διευκρινίσει αν η εκπομπή αυτή είναι νόμιμη». Η εταιρία που τον Ιούνη του 2013 έριξε όλες τις ψηφιακές εκπομπές των καναλιών και των ραδιοσταθμών της ΕΡΤ και μετά έδωσε σήμα στη ΝΕΡΙΤ. Ας θυμηθούμε τι υπέγραφαν με ερώτησή τους στη Βουλή 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2014 (με αφορμή την παραχώρηση του δικτύου των περιφερειακών συχνοτήτων). Ρώταγαν τότε την κυβέρνηση Σαμαρά: «θα ακυρώσει τον φωτογραφικό διαγωνισμό που ανέδειξε τη DIGEA μονοπωλιακό πάροχο του ψηφιακού σήματος;» 
 
Επιπλέον στους όρους  που θέτει η τροπολογία της κυβέρνησης δεν υπάρχει κουβέντα για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Πόσες απολύσεις άραγε ακόμα θα υπολογίσουν οι μεγαλοκαναλάρχες ότι απαιτούν τα «νέα δεδομένα»; Θα υπογράψουν ΣΣΕ; Θα πληρώσουν τα χρωστούμενα μηνών; 
 
Και όμως ήταν αυτοί οι εργαζόμενοι που έδωσαν τη μάχη ενάντια στη διαπλοκή όλα αυτά τα χρόνια. Που εξοντώθηκαν συστηματικά με απολύσεις στο μπομπολέικο και στους ψυχάρηδες και αλλού όταν σήκωσαν τη φωνή τους ενάντια στις συνθήκες γαλέρας και τη σαπίλα των αφεντικών τους. Που πήραν για λίγο τον Alter στα χέρια τους και έδωσαν φωνή στον κάθε εργαζόμενο, στον κάθε απλό άνθρωπο. Που έδωσαν ζωντανό παράδειγμα τι σημαίνει εργατικός έλεγχος στα ΜΜΕ, τότε που η ακροαματικότητα της κατειλημμένης ΕΡΤ έσπαγε τα ρεκόρ ακόμα και των τελικών του Μουντιάλ και των Κυριακών των εκλογών – και ας μη την μέτρησαν τα στημένα ρουφιανάκια της AGB.
 
Αυτή είναι και η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει τέλος στη διαπλοκή. Τα ΜΜΕ, δημόσια ή ιδιωτικά να περάσουν στον έλεγχο των εργαζομένων, μέσα σε αυτά και γενικότερα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να εμποδίσει τα μεγάλα συμφέροντα και την κάθε κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στο παρελθόν μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα να χειραγωγούν την ενημέρωση, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία στην τηλεόραση δημόσια και ιδιωτική.
 

Τα έχουμε ξανακούσει Αλέξη

«Αν πετύχουμε, ο κάθε Έλληνας θα ζήσει την ανάπτυξη. 
Αυτή τη στιγμή περνάμε τον τελευταίο κάβο…» 
Aντώνης Σαμαράς, 14 Οκτώβρη 2012 
«Από τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε, 
αρκεί να αντέξουμε μέχρι τις αρχές καλοκαιριού…» 
Αντώνης Σαμαράς, 19 Φλεβάρη 2013
 
«Και οι επίσημες προβλέψεις της Κομισιόν μας δείχνουν ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη. Συνεπώς, είναι βάσιμη η προσδοκία ότι, με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος, ανοίγει μια καινούργια σελίδα για την Ελλάδα...Bρισκόμαστε μπροστά στον πιο δύσκολο κάβο». 
Αλέξης Τσίπρας, 14 Φλεβάρη 2016
 
Καλό αυτό με το καλοκαίρι αλλά κάπου το έχω ξανακούσει - ή μου φαίνεται; Η αδυναμία του πρωθυπουργού Τσίπρα στην Κυριακάτικη Αυγή να αποφύγει τις ίδιες και απαράλλαχτες κλισέ εκφράσεις περί ανάπτυξης, επενδύσεων και κάβων που όλο τους περνάμε, αντικατοπτρίζει το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο το οποίο αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στη συνέντευξή του ο Τσίπρας δήλωσε: Η κυβέρνηση έχει «τρεις μεγάλες προκλήσεις: την αξιολόγηση, το ζήτημα του χρέους και το προσφυγικό. Θα τα διαχειριστούμε όλα με τον πιο αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο. Όταν τα μέτωπα αυτά κλείσουν - και θα κλείσουν πολύ σύντομα, η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα…». Αν είχαν βάση αυτοί οι ισχυρισμοί δύο πράγματα θα μπορούσαν να συμβαίνουν: ‘Η η Ελλάδα βρίσκεται σε γυάλα ή ο πρωθυπουργός της.
 
Πόσο ανόητο είναι να ισχυρίζεται ότι «έρχεται η ανάπτυξη» την ώρα που η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται σε όλο και μεγαλύτερο αδιέξοδο; Πόσο υπερφίαλο είναι να ισχυρίζεται ότι θα «κλείσει το προσφυγικό» την ώρα που πολεμικοί στόλοι όλων των σημαίων αρμενίζουν στην Ανατολική Μεσόγειο και ο πόλεμος μαίνεται όλο και πιο άγριος από τη Συρία μέχρι το Αφγανιστάν; Και πόσο υπεροπτικό είναι αλήθεια να αγνοεί επιδεικτικά τη δύναμη του λαϊκού ξεσηκωμού ενάντια στο ασφαλιστικό;     
 
Σπασμένες υποσχέσεις
Βέβαια, κανείς δεν βρίσκεται σε γυάλα. Συνειδητά ο πρωθυπουργός προσπάθησε στη συνέντευξη του να κρύψει κάτω από το χαλί όλες τις σπασμένες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ παίζοντας με την ελπίδα του κόσμου «κάτι επιτέλους να αλλάξει». Και ενώ διαβεβαιώνει ότι «η κυβέρνηση είναι εδώ για να συγκρουστεί με το κατεστημένο» με τα έργα του αποδεικνύει το αντίθετο:
 
Για τους πρόσφυγες (που έγιναν ξαφνικά «πρόβλημα») «το κλειδί του προβλήματος είναι να μεταφερθεί το επίκεντρο της διαχείρισης του προσφυγικού στην Τουρκία» και η «εμπλοκή του ΝΑΤΟ». Τι κατάντια αλήθεια για τον πρόεδρο ενός αριστερού κόμματος που από την εποχή του ΣΥΝ τη δεκαετία του ’90 είχε ταχτεί ανοιχτά στο πλευρό των μεταναστών και των προσφύγων. 
 
Για τις συντάξεις, που ξεδιάντροπα επανέλαβε: «Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις» ενώ λίγο πιο κάτω αναφέρει ότι υπεύθυνοι για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση είναι οι δανειστές – για ποιο λόγο άραγε; Μήπως γιατί ακόμα παζαρεύουν με τον Τσακαλώτο και τον Κατρούγκαλο πόσο μεγαλύτερο θα είναι το τσεκούρεμα και σε ποιες κατηγορίες; 
 
Για τις πολιτικές αυταπάτες ότι «στην Ευρώπη διαμορφώνεται ένα μέτωπο κατά της λιτότητας που διευρύνεται συνεχώς» με «το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που διαμορφώνει μια πιο επιθετική ατζέντα κατά της λιτότητας», το κόμμα του Σρέντερ και του ΓΑΠ δηλαδή!
 
Για το «πολυδιάστατο της εξωτερικής μας πολιτικής», όπως βαφτίζει τις συμμαχίες με το δολοφόνο κράτος του Ισραήλ και τη δικτατορία του Σίσι στην Αίγυπτο και τον ερχομό του στόλου ΝΑΤΟ που «αναδεικνύει τη χώρα μας ως παράγοντα σταθερότητας, σε μια ευαίσθητη και διαρκώς αποσταθεροποιούμενη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
 
Για την Αριστερά ότι «δεν θέλουμε να κόψουμε γέφυρες. Αλλά και αυτοί δεν πρέπει να χάνουν το μέτρο. Δεν γίνεται να μπουκάρουν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ παριστάνοντας τους αγανακτισμένους αγρότες, και μάλιστα μαζί με χρυσαυγίτες».
«Δύο άκρα», Δένδιας, Σαμαράς, έκλεισαν ξανά το Θέατρο Εμπρός… Αλέξη, το έχω ξαναζήσει ή πάλι ακούω φωνές;